Niğde Halk Sağlığı Müdürü  Dr. Bilgehan Öztürk Koruyucu Sağlık Eğitimi hakkında basın açıklaması yaptı.

Dr. Öztürk açıklamasında “ Koruyucu sağlık hizmetleri, gelecekteki muhtemel hastalık ve sakatlığın riskini, ciddiyetini ve süresini en aza indirecek veya engelleyecek, hastanın farkında olmadığı hastalık belirtileri ortaya çıkmadan önce teşhis edip tedavinin hastalığın erken döneminde yapılmasını sağlayan hastalık öncesi sağlık hizmetlerini kapsamaktadır.

Koruyucu sağlık hizmetleri tehlikenin kendisine karşı bir mücadele şeklidir. Tehlikenin önlenmesi, temelde fert ve toplum güvenliğine bir katkıyı ifade etmektedir.

Kişinin ve toplumun sağlığının korunup geliştirilmesi için kişiye ve çevreye yönelik olarak alınacak tedbirlerin tümü koruyucu sağlık hizmetleri kapsamındadır. Koruyucu sağlık hizmetleri kişilerde hastalığın tedavisi ile doğrudan ilgili değil önlemeye yöneliktir. Bu yolla hem insanımızı hastalıklardan korunmakta hem de devletimiz büyük bir mali yükten kurtarmaktayız. Bugün Avrupa’da kanser tedavisine en çok para harcayan 6. ülkeyiz, yaklaşık  yıllık  4 milyar TL. paramız bu hastalığın tedavisine gitmektedir. Bununla birlikte aşı ile önlenebilen  MMR (Kızamık,Kızamıkçık,Kabakulak) aşısının birim maliyeti 3,31 TL, DaBT-İPA Dörtlü Karma (Difteri,Tetanoz,Boğmaca,Polio)aşısının birim fiyatı 15,14 TL iken bu hastalıkların tedavisine milyarlarca lira para harcanmaktadır.

Bizde Halk Sağlığı Müdürlüğü olarak  şube müdürlüklerimiz, toplum sağlığı merkezlerimiz ve aile hekimliği birimlerimizle koordineli olarak toplumu bilinçlendirmek, sağlıklı bir toplum ve gelecek nesillerin korunması açısından koruyucu sağlık hizmetlerine yönelik hizmet vermekteyiz. Hizmetimizin çok önemi kısmını da halk eğitimleri oluşturmaktadır. Bildiklerimizi toplumun her ferdine iletmeyi amaçlıyoruz. 

Bu amaçla Halk Sağlığı Müdürlüğü Bulaşıcı Olmayan Hastalıklar Program ve Kanser Şube Müdürlüğü Tütün ve Diğer Bağımlılık Yapıcı Maddeler Birimi ve  Emniyet Müdürlüğü Kaçakçılık ve Organize Suçlarla Mücadele Şube Müdürlüğü çalışanlarınca Niğde Üniversitesi’nde    tütün endüstrisinin hedefi olan gençlerimize  sigaranın ve uyuşturucu maddelerin  zararları, insan vücudunda meydana getirdiği özellikle  kanser, erken yaşlanma, nefes darlığı, bağımlılık, bağımlılıkla mücadele  vb. rahatsızlıklar ve bırakma yolları hakkında eğitim verilmiştir.Daha çok insanımızı bağımlılığın etkisinden kurtarmak için son üç ayda değişik kurumlarda 1544 kişiye anlatımlar yapılmıştır.

Müdürlüğümüz Bulaşıcı Olmayan Hastalıklar Şubesi Çocuk, Ergen, Kadın ve Üreme Sağlığı Birimi tarafından ise anne-çocuk sağlığını korumak, sağlıklı bireyler, sağlıklı anneler için  köy ve kasabalarda bulunan Kuran Kurslarında son 2 ayda 547 kişiye 16 seansta Anne Sütü, Ana Çocuk Sağlığı, Aile Planlaması, kadınlarda görülen Kanser türleri hakkında eğitimler verilmiştir.

Sağlıklı bireylerden kurulu bir toplum, sağlık hizmeti almadan önce, yani sağlıklı iken sağlığını koruma bilinci edinmiş bireylerin varlığını gerektirmektedir. Hastalıkların oluşmasını ya da ilerlemesini önlemenin, onları tedavi etmekten daha etkili, daha kolay ve daha ucuz olması sebebiyle daha çok insana eğitimler yoluyla ulaşacağız.”dedi.


 

Editör: TE Bilişim