Niğde Sağlık İl Müdürü Dr. Ertan Değirmencioğlu, hipertansiyonun, kalp ve damar hastalıkları risk faktörleri arasında en yaygın olanı olduğunu belirterek; “Hipertansiyon, tüm dünyada olduğu gibi ülkemizde de oldukça yaygın bir halk sağlığı sorunudur” dedi.

Hipertansiyonun en sık görülen komplikasyonlarının ise koroner kalp hastalığı, inme, kalp ve böbrek yetmezliği olduğuna vurgu yapan Dr. Değirmencioğlu,  hipertansiyonun kontrolü ile kalp yetmezliği ve inme sıklığı yarı yarıya kalp krizleri de dörtte bir oranında azaltılabilmekte olduğunu söyledi.

Hipertansiyon kontrol altına alınmadığında ise kalp, böbrek, beyin ve gözler başta olmak üzere birçok organda kalıcı hasarlara yol açmakta olduğuna dikkati çeken Dr. Değirmencioğlu, hipertansiyon konusunda farkındalığı arttırmak, sebep olduğu sorunlara dikkat çekmek, kişilerin ve toplumların hipertansiyon konusunda dikkatli olmaları konusunda uyardı.

Bilinç düzeyinin arttırılması yanı sıra hipertansiyonu önleme, teşhis, tedavi konusunda da kişilerin bilgilendirilme faaliyetlerinin yürütülmesi yoluyla kan basıncı kontrol oranlarının yükseltilmesinin hedeflendiğine değinen Dr. Değirmencioğlu, hipertansiyona yol açan ve risk oluşturan “aşırı tuz tüketiminin de ülkemiz için ciddi bir sorun olduğunu, sağlıklı yaşam için önerilen günlük tuz tüketim  miktarının 6 gram olarak belirlendiğini bildirdi.

Dr. Değirmencioğlu; “En büyük sorun ise hipertansiyon hastalarının çok önemli bir bölümünün hastalığını bilmemesi ve bu yüzden iyileştirici değil kötüleştirici tercihlerini sürdürmesidir. Yüksek kan basıncında can ve yaşam kalitesini korumanın tek yolu, erken tanı konabilmesi; bunun tek yolu da zaman zaman yaş ilerledikçe daha sık tansiyon ölçtürmektir” dedi. 

“Hipertansiyonun gelişimi nasıl önlenebilir?” sorusuna açıklık getiren Dr. Değirmencioğlu; “Tütün ve alkol kullanılmaması, sağlıklı beslenme, düzenli egzersiz, tuz tüketiminin azaltılması, fazla kilo veya şişmanlık varsa kilo verilmesi yüksek tansiyonun kontrol altına alınması için yeterli olabilir. Eğer yeterli olmazsa hekim kontrolünde ilaç başlanabilir” diye konuştu.

Hipertansif bireylerin dikkat etmesi gereken konulara dikkati çeken Dr. Değirmencioğlu; “Hipertansif bireyler; Tütün ve alkol kullanımından vazgeçilmeli, Sağlıklı beslenmeli, Fazla kilolu/obez ise kilo vermeli, Fizik aktiviteleri düzenli yapmalı, Tuz kullanımını azaltmalı,  Düzenli muayene ve tetkiklerle hastalığın takibine önem vermeli, İlaçlarını önerilen dozda ve sürede, aksatmadan kullanmalı Kan basıncı düzenli izlemeli/ izlenmesini sağlamalıdır” dedi.
 
Editör: TE Bilişim