Niğde Halk Sağlığı Müdürlüğünde görevli  Diyetisyen Zeynek Kabaağaç, beslenmede en önemli gıda olan sütün önemi hakkında bilgilendirdi.

Niğde Halk Sağlığı Müdürlüğünde görevli  Diyetisyen Zeynek Kabaağaç, açıklamasında; Süt, insan neslinin çoğalması için başta gelen bir besindir. Süt yapısında su, yağ, protein, karbaonhidrat, çeşitli  vitamin ve mineralleri barındırır. Ortalama %87, 3  su,  %3,5  yağ, %3,4 protein,  %5 karbonhidrat ve %0,7 kül( mineral )içermektedir. Günde 1 su bardağı süt 240 mg kalsiyum , 300 IU A vitamini , 7 gram protein, 10 gram karbonhidrat  ve 6 gram yağ sağlar .Süt yağı içerisinde A vitamini aktivitesi taşıyan retinol ve beta karoten  bulunur.A vitamini yetersizliğinde gece körlüğü, tırnak ve saçlarda kuruma, kırılmalar olur ; A vitamini yetersizliği cilt ve göz sağlığında bozulma, büyüme gelişmede yavaşlama, bağışıklık sisteminde, üreme sağlığında  bozulmalara yol açar.Süt yağı içerisinde fosfolipitleri barındırır, fosfolipitler  özellikle beyin ve sinir sistemi fonksiyonlarında etkin rol oynarlar.Süt ,minerallerden kalsiyum ve fosforun en iyi kaynağıdır.1- 9 yaş arası çocukların günlük 800 mg kalsiyuma ihtiyaçları vardır.Günde 2-3  su bardağı süt veya yoğurt, 1 küçük dilim peynir  1-9 yaş çocukların ihtiyacı olan kalsiyumu sağlamada yeterli olur.Kalsiyumun vücutta kemik ve diş yapısına katılma,kan pıhtılaşması, sinir iletimi, kas kasılması gibi çok elzem görevleri vardır.Yetersiz kalsiyum alımında kas kasılmaları , kas ağrıları, kemik kayıpları, kemiklerde eğilme gibi sorunlar ortaya çıkabilir. Fosfor eksikliğinde kemik ve diş oluşumu, enerji metabolizması, çeşitli enzim ve proteinlerin oluşumu , büyüme ve gelişme olumsuz yönde etkilenir.Günlük 2-3 porsiyon süt veya süt ürünleri ihtiyaç duyulan fosforu karşılamaya yeterlidir.

  Süt şekeri olan laktoz, duyarlı bazı kişilerde süt kullanımına bağlı olarak karın ağrısı, ishal, kramplara neden olabilir. Küçük yaşlardan itibaren süt tüketiminin geciktirilmesi laktoza karşı bu duyarlılığı artırmaktadır.Düzenli olarak süt tüketilmesi, soğuk süt  yerine sıcak süt tüketilmesi  bu şikayetleri azaltmaktadır.Yoğurdun laktoz içeriği süte nazaran %20 daha az olduğu için laktoza duyarlı kişiler süt yerine yoğurt tercih edebilir.Yoğurt ve kefir gibi mayalandırılımış süt ürünleri probiyotikler açısından zengindir.Günümüzde probiyotiklerin mide ve barsak enfeksiyonlarına iyi geldiği, serum kolesterol düzeyini düşürdüğü, kalsiyumun yararlılığını artırarak kemik sağlığının korunmasına yardımcı olduğu, kanser riskini azalttığı, bağışıklık sistemini güçlendirici etkisinin olduğu ispatlanmıştır.

 Sütün içeriğindeki vitamin ve minerallerden faydalanmak için sütü sade olarak tüketmek en doğrusudur.Özellikle çocuklara sütü tükettirmek adına verilen kakaolu , kahveli sütler sütün yapısındaki kalsiyum başta olmak üzere tüm vitamin ve minerallerin emilimini etkilemektedir. Süt ve yoğurt ile yapılan çorbalar, az şekerli sütlaç , muhallebi gibi tatlılar süt tüketiminde problem yaşayan çocuklarda kullanılabilir.


Editör: TE Bilişim