Bor Toplum Sağlığı Merkezi görevlileri; 04 Şubat Dünya Kanser Günü ve 09 Şubat Sigara Bırakma Günü nedeniyle Devlet Hastanesi, Merkez 1, 2 ve 3 nolu Aile Sağlığı Merkezleri ile Kemerhisar 1 nolu Aile Sağlığı Merkezi’nde stant açarak ve ilçe merkezindeki esnaflara, vatandaşlara broşür dağıtarak bilgilendirme çalışması yaptılar.

 

Çalışmalarla ilgili olarak Toplum Sağlığı Merkezi Sorumlu Tabibi ve İlçe Sağlık Müdürü Dr. Muhammet BAYRAKTAR şu açıklamayı yaptı: “Bu gerçekleştirilen, Halk Sağlığı Müdürlüğümüz Bulaşıcı Olmayan Hastalıklar ve Kanser Şubesi ile birlikte yürütülen planlı bir çalışmadır. Tüm kanser türlerinde erken tanı, hastanın gelecekteki hayatını daha yaşanabilir kılması ve hatta bazı kanser türlerinde erken müdahale sayesinde iyileşmeye imkan sağlaması açısından çok önemlidir. Televizyon kanallarında sürekli yayınlanan kamu spotları sayesinde halkımız, sigaranın yol açtığı olumsuzluklar hakkında kısmen de olsa bilgilendiler. Bizim bu tür faaliyetlerle ek olarak yapmaya çalıştığımız; farkındalık oluşturarak; kadınlarda 40 yaşından sonra meme kanseri açısından mamografi, kolon kanseri açısından gaytada gizli kan testi ve 30 yaşından sonra serviks kanseri açısından smear testi yapılması, erkeklerde ise 50 yaşından sonra bağırsak (kolon) kanserleri açısından gaytada gizli kan ve prostat kanseri açısından PSA baktırılması yoluyla kanser taramalarını yaygınlaştırmak ve böylece kanserde erken tanıyı mümkün kılmaktır.

 

 Burada anılan tarama testleri, kanser muayeneleri, sigarayı bırakmaya destek olucu çalışmalar ve eğitimler; Niğde Halk Sağlığı Müdürlüğü’ne bağlı olarak faaliyet gösteren Kanser Erken Teşhis, Tarama ve Eğitim Merkezi (KETEM) tarafından ücretsiz olarak yapılmaktadır. KETEM; Niğde’de; Dışarı Cami Arkası, Sosyal Yardımlaşma ve Dayanışma Vakfı yanındaki binasında hizmet vermektedir ve (0388)2326564 numaralı telefondan da ulaşılabilir.

 

 Kanser ve sigarayı bırakmayla ilgili merak ettikleri konularda halkımız kayıtlı oldukları aile hekimlerine başvurmayı da ihmal etmemelidirler. Özellikle aile sağlığı merkezlerinde stant açmamızın bir nedeni de, vatandaşların kanser taramaları ve sigarayı bırakmaya konusunda kayıtlı oldukları aile hekimlerinden de destek alabileceklerini bu vesileyle tekrar hatırlatmaktır.”


 

 

Editör: TE Bilişim