Bor Şehit Ömer Halisdemir Gençlik Merkezi gönüllüleri ve liderleri Niğde Ömer Halisdemir Üniversitesi (NÖHÜ) öğrencileriyle birlikte Niğde Kent Ormanında oryantiring yarışması yaptı.

Niğde’de Kayısılar Çiçek Açtı Niğde’de Kayısılar Çiçek Açtı

Bor GSB yarışmayla ilgili kurumsal medya hesabından; ‘’Rotanı çiz,hedefe koş diyerek bugün de gençliğin enerjisi, zekası, mutluluğuyla buluştuk! Ömer Halisdemir Üniversite öğrencileriyle birlikte Kent Ormanında oryantiring yarışması gerçekleştirdik.
Keşif dolu yarışmamızda eğlenceli anlar yaşayarak dereceye giren öğrencilerimize madalyaya takdim ettik’’ bilgisini paylaştı.

ORYANTİRİNG YARIŞMASI NEDİR?
Oryantiring (yönbulma) harita yardımı ile yön bulmayı içeren, zamana karşı yapılan bir spor. Farklı arazi koşullarında yapılabilse de, genellikle ormanlık arazide yapılması tercih edilmektedir. Başlangıçta kara askeri yönbulma talimleri olarak ortaya çıkan oryantiringin günümüzde birçok türü vardir. Bunlardan en eskisi ve en bilineni koşu oryantiringidir.
Çoğu ülkede federasyonlar halinde örgütlenmiştir olan ve belirli kurallar çerçevesinde gerçekleştirilen oryantiring, Dünya Oyunları ve Dünya Polis ve İtfaiye Oyunları'na dahildir.

OYUN KURALLARI
Oryantiringde sporcular kendilerine verilen yarışma bölgesinin haritasında belirtilmiş hedeflere sırasıyla ve en kısa sürede ulaşmaya çalışırlar. Kontrol noktalarında turuncu-beyaz bayraklar bulunur. Yarışmacılar bayrağın yanındaki zımbayı ellerindeki fişe basarak kontrol noktasına ulaştıklarını kanıtlarlar. Bazı yarışmalarda zımba ve kontrol kartı yerine elektronik bir sistem de kullanılmaktadır. İki hedef arasında hangi yolu izleyeceğine yarışmacı kendi karar verir. Amaç hedefleri en kısa sürede tamamlamaktır. Tüm hedeflere ulaşamayanlar genellikle diskalifiye edilir. Yarışmacıların birbirini izlememesi için genellikle birkaç dakika arayla çıkış verilir. Yarışmacılar parkur boyunca karşılaşsalar dahi birbirlerini izlemeleri yasaktır.

TÜRKİYE'DE ORYANTİRİNG
Türkiye'de oryantiring, 1970'lerden beri silahlı kuvvetlere bağlı kurumlar ve diğer kamu kurumları bünyesinde yapılmaktadır.1999'da İstanbul ve Ankara'da halka açık oryantiring grupları kurulmuş ve faaliyete başlamıştır. Türkiye'de resmî örgütlenme çalışması 2001 yılında başlamış ve 2002 yılında Gençlik ve Spor Genel Müdürlüğü Dağcılık Federasyonu'na bağlı Oryantiring Asbaşkanlığı kurulmuştur. Asbaşkanlık 2004 yılında İzcilik Federasyonu'na bağlanmıştır 2006 yılında bir Oryantiring Federasyonu kurulması kararı alınmış olup, 28 Mart 2006 tarihinde İzcilik Federasyonu'nundan ayrılan Oryantiring, 19 Haziran 2006 tarihinde kurulan Oryantiring Federasyonu'na bağlanmıştır.2006 yılının son dönemlerinde özerliğini isteyen Federasyon, 2007 mart ayında birinci genel kurulunu yaparak özerk federasyon olmuştur. Türkiye'deki en önemli oryantiring faaliyeti, uluslararası katılıma sahne olan İstanbul 5 gün yarışmalarıdır.(

Editör: Selim GÖKEL