Halk Eğitim Halkın Hayatlarına Dokunuyor Halk Eğitim Halkın Hayatlarına Dokunuyor

Türkiye 823 bin 731 ton üretim ile Dünya kiraz üretiminde 1. Sıradadır, ABD 447 bin 740 ton ile 2. sırada, Ukrayna ise 303 bin 340 ton ile 3. Sırada yer almaktadır. Rusya, Fransa, İngiltere ve Almanya başta olmak üzere birçok Avrupa ülkesine ihraç edilen Niğde’nin Ulukışla ilçesine bağlı dünyaca ünlü kirazların yetiştirildiği Darboğaz köyünde, yılın ilk kiraz hasadı başladı.
Bolkarların yüksek kesimlerindeki köylerde yetiştirilen, kendine özgü rengi, lezzeti ve kalibresiyle ilgi gören kiraz, pek çok ülkede damakları tatlandırıyor. Bolkar Dağları'nın kuzey yamaçlarındaki Darboğaz, Kılan, Çiftehan ve Emirler, Yeniyıldız köylerinde 1600-1650 rakımda yetiştirilen kirazlar, gece ile gündüz arasındaki sıcaklık farkı sayesinde büyüklük, renk ve farklı aromasına kavuşuyor. Birçok Avrupa ülkesinin tercih ettiği kirazlar, bu sene Çin ve Güney Kore ve Tayland’a da ihraç edilmeye başlandı. Yaklaşık 26 bin 530 dekarlık sahada 38 bin 663 ton kiraz rekoltesi elde edilirken bu kirazların yaklaşık 25 bin tonu yurt dışına ihraç ediliyor. 
Niğde’nin Ulukışla ilçesine bağlı köylerde üretilen kirazın Niğde'nin önemli ihraç ürünlerinden biri olduğunu belirten Niğde Tarım ve Orman İl müdürü Asım Baş; “ İlimiz kirazda Türkiye’nin merkezi olabilecek hem kalite olarak hem üretim olarak kiraz ihracatı yapan illerden bir tanesi. Kirazda marka olma yolunda ilerleyen bir iliz. Köyümüzde kiraz üretiminin merkezi sayılır. Kirazın pazarlaması ile ilgili bir sıkıntımız yok çok şükür. Bizim üretimimiz belli bir kalibrenin üzerinde olanlar özellikle direk yurt dışına gidiyor. Niğde genelinde 114 köyde 26 bin 530 dekar alanda üretimi yapılan Kiraz’da bu yıl  38 bin 663 ton rekolte beklenmektedir.
TÜRKİYE KİRAZ ÜRETİMİNDE DÜNYA 1’İNCİ SIRADA
Baş; “Kiraz, ılıman iklim meyve türleri içerisinde ilk ve son turfanda olarak yetiştiriciliği yapılan önemli bir meyve türüdür. 2018 yılı FAOSTAT verilerine göre Dünyada toplam kiraz üretimi 4.076.944 tondur. Türkiye 823.731 ton üretim ile Dünya kiraz üretiminde 1. sıradadır. ABD 447.740 ton ile 2. sırada, Ukrayna ise 303.340 ton ile 3. sıradadır.
DOLU VE DON KİRAZ REKOLTESİNİ DÜŞÜRDÜ
2022 yılı TÜİK verilerine göre ülkemizin kiraz üretimi 656 bin 41 ton’dur.  Bu yıl il genelinde ve özellikle kiraz üretiminin yoğun olduğu Ulukışla ilçesinde meydana gelen soğuk ve don zararı nedeniyle üretim önemli ölçüde düşmüş ve il genelinde toplam 11 bin 397 ton rekolte gerçekleşmiştir. Bu miktar Türkiye üretiminin yüzde 1,74 ünü oluşturmaktadır. Üretimin büyük bir kısmı ihracata yönelik son turfandadır.     İlimizin kiraz üretimi son yıllarda alan olarak artış göstermiştir. Bunun sebebi; birçok meyve türünün pazarlanmasında yaşanan sorunların kirazda yaşanmamasıdır. Çünkü özellikle Ulukışla ilçemizdeki kiraz üretiminin büyük bir kısmı ihraç edilmektedir. İlimizde yetiştiriciliği yapılan çeşit; 0900-Ziraat çeşididir” dedi.