Niğde’de İnme Merkezi Hasta Kabulüne Başladı

Niğde Ömer Halisdemir Eğitim ve Araştırma Hastanesinde 1 hafta önce hizmet vermeye başlayan İnme Merkezi’nde ilk müdahalesi yapılan Bekir Sözer (77) isimli hasta uygulanan yöntem sayesinde felç nedeniyle kullanamadığı sol kolunu yeniden kullanmaya başladı.

Niğde Ömer Halisdemir Eğitim ve Araştırma Hastanesi Nöroloji Uzman Dr. Öğr. Üyesi Halil İbrahim Akçay 1 hafta ince faaliyete geçen İnme Merkezi ile felç geçiren hastalara daha hızlı müdahale ederek kısa sürede sağlıklarına kavuştuğunu söyledi.

Adnan Özer; 14 Mart Tıp Bayramı Kutlu Olsun Adnan Özer; 14 Mart Tıp Bayramı Kutlu Olsun

İnme merkezi hastalara şifa olmaya başladı.

İnme Merkezi’nde ilk hastalarını tedavi ettiklerini belirten Dr. Öğr. Üyesi Akçay; “Hastamız Cumartesi günü uyandığında bir anda sol tarafından bir felç geçiriyor ve hasta kolluğunu ve bacağını hareket ettiremeyerek yere yığılıyor. Onun üzerine acil servisimize getirildi ve tetkikleri yapıldıktan sonra beyinde ana damarlarda tıkanık olduğunu gördük. Bunun üzerine pıhtıyı çıkartmak için anjiyoya aldık ve burada yaptığımız işlem sonrasında hastamız hiç hareket ettiremediği kolunu hareket ettirmeye başladı bu da Niğde’de ilk defa yapılan bir tedavi olarak kayıtlara geçmiş oldu.’’ dedi.

İNME VAKALARINDA HIZLI MÜDAHALE ÖNEMLİ

İnme vakalarında hızlı müdahale etmenin önemine değinen Akçay şunları söyledi; ‘’ İnme beyin damarlarının tıkanması ya da yırtılması sonucunda beyinde oluşan hasarla hastanın kolunun bacağından tutmaması ve felç dediğimiz tablonun gelişmesi. Bu tablo için genellikle büyük merkezlerde tedaviler yapıyordu. Bizim ilimizde ise sadece bir damardan bir tedavi vererek pıhtıyı çıkartmaya çalışıyorduk. İleri işlem gereken hastaları da çevre illere sevk ediyorduk. Bu müdahalenin hızlı yapılması önemli çünkü vakit geçtikçe hastanın fayda görme ihtimali azalıyor. Niğde ölçekli hiçbir ilde böyle bir tedavi uygulanmıyordu ancak ilimize kazandırılmış oldu. ‘’

GEÇEN YIL NİĞDE’DEN 150 HASTA BU İŞLEM İÇİN İL DIŞINA SEVK EDİLDİ

2023 yılında Niğde’den 150 hastanın il dışına sevk edildiğini söyleyen Niğde İl Sağlık Müdürü Uzm. Dr. Bahadır Karaca; ‘’ Hastamıza hızlı müdahale ve yeterli altyapının harekete geçirilmesiyle beraber yapılan işlem sonrası yaklaşık yarım saat içerisinde eski hareketini tekrar kazanmaya başladı. Geçen sene Niğde’den 150 hasta bu işlem için il dışına sevk edilmiş. Artık doktorumuzun hastanemizin sayesinde bu sevklerimiz sıfıra düşecek.’’ diye konuştu.

Yeni İnme Merkezi’nin ilk hastası olan ve yapılan uygulama sayesinde kısa sürede sağlığına kavuşan Bekir Sözer ise doktoru, hastane yönetimi ve Sağlık Müdürlüğü’ne yaptığı açıklamada teşekkür etti.

Editör: Ahmet Safa KARA