Bu yıl Cumhuriyet’imizin ilanıyla birlikte 100. yılını idrak ettiğimiz bir diğer tarihi olay olan Türk-Rum Nüfus Mübadelesi, Niğde’de ilk defa Üniversite ev sahipliğinde düzenlenecek "Cumhuriyetimizin 100. Yılında Uluslararası Mübadelede Niğde Sempozyumu" ile disiplinler arası yaklaşımla ele alınacak. Mübadelenin uygulanışı ile sonuçlarının Niğde özelinde ve Türkiye genelinde ortaya konulacağı sempozyum, 16-18 Kasım tarihlerinde gerçekleştirilecek.

Üniversite öncülüğünde Niğde Valiliği ve Niğde Belediyesi iş birliğiyle düzenlenecek sempozyum, Altunhisar, Bor, Çamardı, Çiftlik ve Ulukışla ilçe belediyeleri ile Aktaş, Divarlı, Çukurkuyu, Gümüşler ve Konaklı belde belediyelerinin destek ve katkılarıyla gerçekleştirilecek. Ayrıca Niğde Kültür, Sanat ve Eğitim Derneği (NİKSED) ile Niğde Gazeteciler Birliği ise sivil toplum kuruluşları olarak sempozyuma destek veren kuruluşlar arasında yer alıyor.

Açılış Töreni’ne TBMM 29. Başkanı Prof. Dr. Mustafa Şentop Katılacak

Dünyaca Ünlü Sanat Galerileri Artık Niğde’yi Tercih Ediliyor Dünyaca Ünlü Sanat Galerileri Artık Niğde’yi Tercih Ediliyor

16 Kasım 2023 Perşembe günü saat 10.30’da Şehit Ömer Halisdemir Kongre ve Kültür Merkezi’mizde düzenlenecek sempozyumun Açılış Töreni, Türkiye Büyük Millet Meclisi 29. Başkanı Prof. Dr. Mustafa Şentop’un katılımıyla gerçekleştirilecek. Törenin akabinde sempozyum, farklı alanlardaki bilim insanları ve araştırmacı-yazarların mübadele temalı bilimsel çalışmalarını sunacağı 14 farklı oturumla ve katılımcıların Niğde Gezisi’yle üç gün sürecek.

73 Araştırmacı 60 Farklı Başlıkta Mübadele Temalı Tebliğ Sunacak

13 oturumun Şehit Ömer Halisdemir Kongre ve Kültür Merkezi’mizdeki salonlarda, bir oturumun ise Bor Belediyesi ev sahipliğinde gerçekleştirileceği sempozyumda 73 araştırmacı 60 farklı başlıkta hazırladıkları mübadele temalı bilimsel tebliğlerini sunacak. Bor Belediye Başkanı Serkan Baran’ın Bor Oturumunda bir konuşma yapacağı sempozyumda, ayrıca Kuzey Makedonya Cumhuriyeti Anayasa Mahkemesi Eski Başkanı Salih Murat ve Türkiye’de mübadele alanındaki akademik çalışmalarıyla bilinen Dokuz Eylül Üniversitesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. Kemal Arı da bildirilerini katılımcılarla ve akademik camiayla paylaşacaklar.

Konuyla ilgili açıklama yapan Üniversite Rektörü Prof. Dr. Hasan Uslu, “Niğde’mizde ilk olan ve Üniversitemiz ev sahipliğinde düzenlenecek böylesine önemli bir bilimsel etkinliğe destek ve katkılarından dolayı başta İl Valimiz Sayın Cahit Çelik ve Belediye Başkanımız Sayın Emrah Özdemir olmak üzere paydaşlarımız olan tüm ilçe ve belde belediyelerimiz ile sivil toplum kuruluşlarımıza ve sempozyumun hazırlık sürecinde emeği geçen herkese teşekkür ediyorum.” dedi.

“Nüfus Mübadelesinden En Çok Etkilenen Şehirlerden Biri Niğde”

Bu yıl 100’üncü yıl dönümü olan nüfus mübadelesinden Anadolu’da en çok etkilenen şehirlerden birinin Niğde olduğunu belirten Rektör Uslu, konuşmasının devamında “Kuruluşundan bu yana başarılarla dolu 30 yılı geride bırakan Üniversitemiz, Cumhuriyetimizin 100’üncü yılında uluslararası bir sempozyum ile mübadelenin uygulanışı ve sonuçlarını şehrimiz özelinde ve Türkiye genelinde ortaya koymak istemiştir. Bu sempozyumla Anadolu'nun Yükseköğretim ve Bilimde Parlayan Yıldızı Üniversitemizde yurt içi ve yurt dışından gelecek davetlilerimizle “Mübadele”nin tüm boyutlarıyla ele alınmasını amaçlıyoruz.” ifadelerini kullandı.

“Niğde İçin Nüfus Mübadelesi Çok Özel Bir Yere Sahip”

Rektör Uslu, Niğde’nin sosyokültürel yapısı ile kent kimliği için nüfus mübadelesinin çok özel bir yere sahip olduğunu vurgulayarak “Niğdeli hemşehrilerimizin önemli bir kısmı Balkan Türk’ü kökenli mübadil ailelerden oluşuyor. Aynı milli kimliğe sahip olduğumuz ve bir asır önce anayurda dönmek zorunda kalan bu ailelerimiz, bu süreçte evlilik gibi ilişkiler nedeniyle Anadolu ahalisiyle de çabucak kaynaştılar. Dolayısıyla hepimiz çeşitli vesilelerle mübadil kültürüyle ve kimliğiyle ilişkiliyiz.” dedi.

Rektörden Sempozyuma Davet

Niğde Ömer Halisdemir Üniversitesinin şehrimizin ve bölgemizin kültürel zenginliğini yaşama ve yaşatma anlayışından hareketle bu sempozyuma öncülük ettiğini kaydeden Rektör Uslu, son olarak “Yurt içi ve yurt dışından üst düzeyde bürokratlar ile bilim insanlarının ve araştırmacıların katılacağı sempozyumumuza tüm hemşehrilerimizi, sivil toplum örgütlerimizi ve basın kuruluşlarımızı davet ediyorum.” diyerek konuşmasını sonlandırdı.

Editör: Selim GÖKEL