CHP Niğde Milletvekili Ömer Fethi Gürer, kanserojen madde içerdiği bilinen asbestli içme su borularını, Çevre ve Şehircilik Bakanlığına yönelttiği soru önergesiyle Meclis gündekine taşıdı. 

Gürer, ülkemizde halen asbestli içme su borularının kullanıldığı yerleşim birimlerinde, sorunun çözümüne yönelik çalışmaların yapılıp yapılmayacağını sordu. Gürer, köy statüsüne dönüştürülen kasaba beledilerinde, asbestli su borularının sağlıklı su soruları ile değiştirilip değiştirilmediğinin de açıklanmasını istedi.

Gürer 2017 yılında sorunu o dönem Bakanlığında Özhaseki sorduğunu anımsattı ve Bakanın bu duruma ciddi tepki verdiğini anımsattı. Bakan değişmesi ile sorunun çözüme ermediğini ifade etti.

ASBESTLİ İÇME SUYU BORULARI NE ZAMAN DEĞİŞTİRİLECEK?

CHP Niğde Milletvekili Ömer Fethi Gürer, soru önergesinde şu sorulara yanıt istedi. “Ülke genelinde ve de özellikle belediye iken köy statüsü alınan köylerde geçmişte döşenen asbestli içme suyu boruları değiştirilmesi yönelik bir çalışma var mıdır? Halen ülke genelinde asbestli malzeme İle yapılıp kullanılan içme suyu borusu ne kadar kullanılmaktadır? Ülke genelinde kentsel dönüşümde yıkılan binalarda asbest malzemelerin toza dönüşerek çevrede bulunulan kişilerin solunum yoluyla zarar görmemesi için yeterli önlemler alınmakla mıdır? Niğde ilinde mevcut belediyeler de kullanılan içme suyu şebekelerinde asbestli borular var mıdır? Varsa değiştirilmesi düşünülmekte midir? Kapanan ve köy statüsüne geçen yerleşim yerlerinde asbestli içme suyu boruları değiştirilmiş midir?”

Niğde’de Hastanede Randevu alamama sorunu büyüyor Niğde’de Hastanede Randevu alamama sorunu büyüyor

BAKAN,“ ALLAH ISLAH ETSİN”

TBMM Genel Kurulunda 2017 yılında Bakan Özhaseki ve CHP Niğde Milletvekili Ömer Fethi Gürer’in asbestli su borularıyla ilgili ilginç diyaloğuna sahne olmuştu. Gürer, genel kurul toplantısında, halen bazı belediyelerin içme suyu hattında asbestli boruların kullandığını hatırlatması üzerine Bakan Özhaseki ise asbestli su boruları konusunda bütün belediye başkanlarının duyarlı olması gerektiğine işaret ederek, “Bu belediye başkanlarının başka işleri bırakarak, önce insan olarak, sorumluluk taşıyan bir adam olarak koşup buraya gelmesi lazım. Öyle bir adam varsa lütfen gelsin. Halen bir belediye başkanı beldesinde insanlara asbestli borulardan su veriyorsa o belediye başkanını Allah ıslan etsin” diye konuşmuştu.

CHP milletvekili Ömer Fethi Gürer, “Özellikle kapanan belediyelerde ve çok sayıda kasabada, ilçede asbestli içme suyu borularının varlığı ifade ediliyor. Hızla bakanlık tarama yapıp bu süreçte gerekeni yapmalıdır” diye konuştu.

Editör: Selim GÖKEL