Ramazan boyunca Niğde Tahinlisi, Niğde’de büyük ilgi görüyor. Niğde Tahinlisi patentini de alan Azmi Büte ustayı ziyaret eden CHP Niğde Milletvekili Ömer Fethi Gürer, Ramazan süresince iftarların vazgeçilmezi olan Niğde Tahinlisi'nin bu yıl da yoğun ilgi gördüğünü ifade etti. Gürer, bölgesel özel bir tadı olan ve şekerli, şekersiz imalatı süren tahinli yapılışını izledi.

50 yıldır Niğde Tahinlisi üreten ve özellikle Ramazan’da Niğdelilere hizmet veren Azmi Büte, “Niğde Tahinlisi sade susamdan olur ve tahin başka bir şey içermez. Az biraz tuz ve az biraz şeker vardır içinde. Biz bunu yıllardır yapıyoruz, abimle beraber. Patenti bende. Niğde tahinisi olarak patenti bende. Geriye kalan arkadaşlar da yapıyor. Onlar da arkadaşımızdır. Geçen yıl Niğde Tahinlisi üretimi için en önemli içeriği olan tahin fiyatı %100 arttı. Susam, tahin ve un fiyatları arttı. Unda da bir yılda önemli artış oldu. Buğday unu, kepekli un, katkı falan yok. Katkısız un kullanıyoruz. Biz gece saat 12-1 arası geliyoruz. Elimizden geldiğince akşama kadar devam ediyoruz. Günde 15-16 saat, millete yetiştirmek için. Tahini özel kılan pişirme süreci ve bir de özellik de eski ocaklar. Yıllardır özel olarak kullanılan bu ocaklarda tahin, şekersiz ve sade olarak yapılıyor. Yoğun bir ilgiyle de tüketiliyor.” dedi.


CHP Niğde Milletvekili Ömer Fethi Gürer, “Ramazanların vazgeçilmezi Niğde Tahinlisi, girdi maliyetlerindeki artış tahini de etkiledi. Niğdeliler için özel bir tat. Ayrıca Niğde dışına da gönderiliyor. Ramazan başladı, tahinliye de ilgi yoğunlaştı. Azmi usta Niğde'nin ünlü Niğde tahinli üreticisi, ayrıca patenti de kendisinde ve hemşerilerimiz de Niğde tahinlisini Ramazan ile birlikte tüketmeye başladı. Tahin, susam, şeker, un, elektrik, işçilik gider artışı fiyatına yansısa da Niğdeliler özledikleri Niğde tahinlisine Ramazan'da ayrı bir ilgi gösteriyorlar. Niğde dışına dahi tahinli gönderiliyor.” şeklinde konuştu.

Bor’da Kütüphane Haftası kutlandı Bor’da Kütüphane Haftası kutlandı

 Tahinliii

Editör: Selim GÖKEL