Niğde Belediyesi’nin Türkiye’ye örnek olan “SCADA Sistemi” 1 yılı geride bıraktı…

Niğde Valisi Cahit Çelik DSİ yatırımlarını yerinde inceledi Niğde Valisi Cahit Çelik DSİ yatırımlarını yerinde inceledi

Niğde Belediyesi, geçtiğimiz yıl “Tasarruf Paylaşım Modeli” ile hayata geçirdiği SCADA Sistemi sayesinde 20 milyon TL tutarında enerji tasarrufu sağladı.

Türkiye’de ilk kez Niğde Belediyesi’nin uyguladığı bu sistemle, içme suyu kuyularının tükettiği toplam enerji miktarının yaklaşık yüzde 35’inden tasarruf edildi.  

ÖRNEK PROJE 1 YAŞINDA…

Niğde Belediyesi’nin, içme sularının kuyudan musluğa kadar takip edilmesini sağlayan SCADA Sistemi’ni uygulamaya başlamasının üzerinden tam 1 yıl geçti.

Tasarruf Paylaşım Modeli ile ilk kez Niğde’de hayata geçirilen sistem, daha sonra pek çok belediye tarafından da ‘örnek model’ olarak uygulanmaya başlandı.

 

20 MİLYON TL ENERJİ TASARRUFU

SCADA Sisteminin hayata geçirilmesinden bu yana elde edilen enerji tasarrufuyla ilgili veriler de ortaya çıktı. 22 Ağustos 2022 tarihinde startı verilen SCADA Sistemi sayesinde 20 milyon TL tutarında enerji ve su tasarrufu sağlandı.

55 su kuyusu, 9 adet depo ve 1 terfi merkezinde, suyun depodan musluklara kadar ulaştığı süreci izleyip kontrol eden ve toplanan verileri kaydeden sistem sayesinde elde edilen enerji ve su tasarrufu, kuyu ve depoların tükettiği enerji miktarının yaklaşık yüzde 35’ine denk geliyor.

SUDA KAYIP KAÇAK ORANI DA BÜYÜK ÖLÇÜDE AZALDI

Niğde Belediye Başkanı Emrah Özdemir, SCADA Sisteminin sadece enerji tasarrufu değil, aynı zamanda su kayıp ve kaçak miktarını büyük oranda önlediğini belirtti.

NİĞDE MODELİ…

Başkan Özdemir, farklı alanlarda kullanılan ancak belediyenin kasasından tek kuruş çıkmadan “Tasarruf Paylaşım Modeli” şeklinde ilk kez Niğde Belediyesi’nce uygulanan SCADA Sisteminin, daha sonraki dönemlerde “Niğde Modeli” olarak bazı belediyeler tarafından hayata geçirildiğini de sözlerine ekledi.

Editör: Selim GÖKEL