Niğde’de bulunan ve 2003 Yılına Avrupa’da Yılın Müzesi olarak seçilen Niğde müzesinde 14 medeniyete ait 21 bin 694 eser bulunduğunu ve müzedeki teşhir salonlarında 2 bin 663 eser yerli ve yabancı ziyaretçiler için teşhir ediliyor.

Niğde müzesinde, Paleolitik Çağdan, Neolitik Çağ, Kalkolitik çağ, Eski Tunç Çağı, Asur Ticaret Kolonileri Çağı, Geç Hititler, Helenistik, Roma, Bizans Dönemi, Grek, İlhanlılar, Selçuklu, Osmanlı, Türkler olmak üzere toplamda 14 medeniyete ait toplamda 21 bin 694 eser bulunuyor.

Niğde’de ilk Müzecilik faaliyetleri 1939 yılında Akmedrese’de başlamış. II. Dünya Savaşı sırasında, İstanbul Arkeoloji Müzeleri’nin deposu olarak kullanılan medrese, 1957 yılında Niğde Müzesi’nin kurulmasıyla onarılmış, teşhir-tanzimi yapılarak ziyarete açılmıştır. 1977 yılında yeni binasına taşınan müzenin 20 Kasım 1982 yılında da ilk teşhir tanzimi yapılmıştır. Bu durum 16 Şubat 1999 tarihine kadar sürmüştür. Kazılardan gelen yoğun ve ünik eserlerin sergilenme ihtiyacı ve çağdaş bir anlayışla yaşayan müze tarzında yapılması gereken sergileme müzedeki, onarım ve teşhir-tanzim çalışmalarının tamamlanmasından sonra, 20 Kasım 2001 tarihinde, yeniden hizmete sunulmuştur. Yapılan son teşhir-tanzimi ile Kültür ve Turizm Bakanlığınca “2003 Yılına Avrupa’da Yılın Müzesi” ne aday gösterilmiş, Almanya ve Fransa’dan gelen komite üyeleri tarafından elemeyi geçmiş ancak ödül alamamıştır. Bu yılda ABD Dünya Kültür Mirasını Koruma Fonu Müzemizi pilot müze seçmiş olup, proje dâhilinde tüm eserlerin dijital ortama aktarılarak yeniden yapılandırılması amaçlanmaktadır.

Niğde Müzesi’nde, Orta Anadolu arkeolojisinin kronolojik düzenle sunulduğu 6 teşhir salonu bulunmakta. Eserlerin büyük bir çoğunluğu bölgede yapılmakta olan kazılardan elde edilen buluntular oluşturmaktadır.

Editör: TE Bilişim