Kısa adı YAZSANBİR olan Yazarlar ve Sanatçılar Birliği 1. Olağan Genel Kurul toplantısını geçtiğimiz Cumartesi günü yaptı. Yazar, sanatçıların yoğun ilgisiyle karşılanan Genel Kurul’da YAZSANBİR’in kurucu yönetim kurulu oy birliği ile devam kararı alınırken, Hayrullah Eraslan yeniden başkanlığa seçildi.


Belediye İş Sendikasında yapılan YAZSANBİR 1. Olağan Genel Kurulu, saygı duruşu ve İstiklal Marşı’nın söylenmesiyle başladı. Bir açılış konuşması yapan Genel Sekreter H. İbrahim Tongur, bu birlikteliğin Niğde ve Anadolu için önemli bir yere sahip olduğunu belirterek; “Siz varsanız biz varız, birlikten kuvvet doğar, Anadolu’nun sesini yansıtan YAZSANBİR’i önemseyen herkese selam olsun” diye konuştu.

İsmail Özmel, İdris Yavuz ve Fikret Dikmen’den oluşan divanın oluşturulması ile devam eden Genel Kurulda faaliyet raporunu Genel Başkan Hayrullah Eraslan okudu. Yazarlar ve Sanatçılar Birliği’nin Kültür-Sanat-edebiyat alanında ve bununla ilgili dert edinmiş yazar, şair ve sanatçıları bir araya getirmek, dayanışmasını sağlamak. Niğde merkezli olan bu birliği Anadolu’ya yaymak, bu alanda çalışmalara ön ayak olma, eser sahiplerine destek vermek ve bu alanda Anadolu’da bir güç birliği kurma kaygısıyla kurulduğunu söyleyen Eraslan, katılan herkese teşekkür etti.

YAZSANBİR’in aynı zamanda bir sivil toplum kuruluşu olarak ülkemizde ve dünyadaki gelişmeler karşısında hak, özgürlük, adalet gibi önemli kavramlarda söz söyleme, sesini yükseltme gibi bir kaygısı da olduğunu vurgulayan Eraslan, “Birliğimiz, bir yazarın sosyal duyarlılığını, bir sanatçının vicdanının sesini yükselmek ve bizim kürsümüzde en yüksek sesle dile getirileceği merci olacaktır. Yine bizim diğer farkımız ise ‘Körler sağırlar, birbirini ağırlar’ sözünden yola çıkarak çarpık ve menfaate dayalı kümeleşmelere karşı Anadolu’ca bir tavır ve hak edenin hak ettiği ölçüde değer verilmesi ve değer görmesinde hakkaniyet ölçüsünde hareket edeceğimiz hususudur” dedi.

YAZSANBİR’in en önemli özelliğinin yazar ve sanatçıları bir araya toplayan bir birlik olduğunu ifade eden Genel Başkan Hayrullah Eraslan, beş aylık tüzel bir kuruluş olduklarını söyledi. Kısa zamanda ses getiren birçok işe imza attıklarını hatırlatan Eraslan, bunları şöyle sıraladı: “Kuruluşumuzdaki ilk faaliyetimiz üyelerimizden topladığımız ilk aidatları Afrika ve Somali’deki açlık çeken insanlara göndermemiz olmuştur. Yazar ve sanatçı duyarlılığını göstermek açısından bu bizim için hayırlı bir hayırlı bir işle ilk faaliyetimizi yapmış olduk. Daha sonra Ankara’da düzenlenen Niğde Günleri’nde şiir dinletisi, Diriliş Okumaları adı altında kitap okumaları, Genel Başkan yardımcımız Yazar-Ressam Osman Aytekin’in Nevşehir’deki yağlı boya resim sergisi, 2011 yılının son günlerinde düzenlediğimiz ve büyük ses getiren 25’e yakın şairin katıldığı YAZSANBİR Şiir Şöleni düzenledik. 2011 yılı kültür, sanat, edebiyat alanında başarı göstermiş kişilere Hizmet Ödülleri verdik. Bu alanda 19 dalda eser belirleyerek bunu basın yoluyla deklare ederek duyurulmasını sağladık. Yazarlarımız panel ve konferanslara, TV programlarına katıldı. Yazarlık Okulu diye genç yetenekleri ortaya çıkarmayı amaçladığımız özel bir projemiz devam etmektedir.”

YAZSANBİR’in sadece Niğde ile sınırlı kalmadığını söyleyen Eraslan, “Yazarlar ve Sanatçılar Birliği’nin Anadolu’nun geneli ile kucaklaşmak gibi bir kaygısı var. Nasip olur başarırız, başaramazsak bile bu niyetle hareket edeceğimizin bilinmesini istiyoruz. YAZSANBİR kuruluşundan bugüne kadar yani 5,5 aylık süre içinde yerinde oturmamış, yavaş yavaş yürümemiş hedefe kilitlenerek adeta koşmuştur. Başka tüzel kişiliklerin 10 yılda, 20 yılda kat ettikleri yolu 5,5 ayda tamamlamıştır. Ben bugüne kadar maddi ve manevi desteklerini esirgemeyen başta YAZSANBİR’in yönetici ve bütün üyelerine, yerel, ulusal medya temsilcilerine, faaliyetlerimizde bize sponsor olan kuruluş ve şahıslara ayrı ayrı teşekkür ediyorum” şeklinde sözlerini tamamladı.

Konuşmaların ardından yönetim kurulu ve diğer kurullar oy birliği ile yeniden seçildi. Kurula katılan üyelerin oybirliği ile Hayrullah Eraslan tekrar genel başkan seçilirken, yönetim kurulu şu isimlerden oluştu: H. İbrahim Tongur, Murat Soyak, Osman Aytekin, Kibar Ayaydın, Murat Akalın, Uğur Arıbaş, Fatih Kızılkaya, Salih Toyran. 




Editör: TE Bilişim