Ömer Fethi Gürer “ Alay kasabası mezarlığında tarihi mezar taşları korunmalıdır” dedi.

 

 Niğde ilinin Cumhuriyete kadar tarihinin yer aldığı Niğde Kapadokya’nın Başkenti Kitabının yazarı Ömer Fethi Gürer Niğde’de birçok yerde tarihi mezarların önemli ayrıntıları sakladığına dikkat çekerek Alay Kasabasının mezarlığındaki bazı mezar taşlarının da bu bağlamda incelenmesi ve dikkate alınmasını istedi.

 

 Gazeteci yazar Ömer Fethi Gürer Alay Kasabası mezarlığında yer alan ve bir mezarında Alay Kasabasına adını veren beye ait olduğu belirtilen mezar taşınında yer aldığı alandaki mezar taşlarının korunmasını ve çevre düzeni ile geleceğe taşınmasını söyledi. Araştırmacı Yazar Ömer Fethi Gürer bu konuda şöyle konuştu” Niğde ilinde farklı yerlerden değişik evrelere ait önemli mezar yerleri bilinmektedir.

 Bu mezar yerlerinde bilimsel çalışma çok az yapılmıştır. Kayırlı, Dikilitaş, tepeköy, Yeşilyurt gibi yerlerde Romalılara değin uzanan mezar yerleri bulunmaktadır. Çukurkuyu, Bağdüz, Bor, Kemerhisar, Alay, Hasaköy gibi bölgelerdeki mezarların da tarihsel derinliği ile incelenmesi doğru olandır. Niğde çok köyünde kasabasında eski mezar yerleri kimi zaman define avcılarınca talan edilmektedir. Bademdere Torosan ve Ulukışla ‘da bozulan Müslüman mezarları dahi mevcuttur. Niğde ili genelinde tarihi mezarlıkların tamamında ciddi bir inceleme araştırma yapılması ve korunması da şarttır.  Alay Kasabasında olduğu gibi gözden ırak ama önemli detayları üzerinde saklayan ayrıntıların olduğu taşlar bilinmeyenleri aydınlatacak önemdedir. Konunun hassasiyet ile irdelenmesi ve tarihi taşların korunaklı kılınıp geleceğe taşınması sağlanmalıdır” dedi. 




Editör: TE Bilişim