CHP Niğde Milletvekili Ömer Fethi Gürer Kızılören Köyü’nü ziyaret etti. Köy muhtarı   Hacı Göktekin  ve köylülerle  görüşen Gürer  köyde  beş yıl önce haber yaptığı tarihi caminin durumunu yerinde inceledi. Caminin onarılmadığı gibi daha da harap duruma gelmesinden üzüntü duyduğunu ifade etti. 1943  yılında yapılan caminin olduğu yerde de geçmişte bir mescit bulunduğunu ifade eden köylüler, “Cami yapıldı ancak sonraki yıllarda  bakımsızlıktan yıkıldı. Şimdi ise harap durumda bunun bir an önce temizlenip onarılmasını istiyoruz” dediler.

CHP Niğde Milletvekili Ömer Fethi Gürer köy adının  tarihi dününden geldiğini ifade ederek cami yakınında dehliz ve yeraltı  yerleşmelerinin de   değerlendirilmesi yönünde bir çalışma olmamasını yadırgadığını ifade etti. Çamardı Niğde yolu üzerindeki yerleşmenin Aladağlara giden turistler için uğrak yeri olabileceğini belirten Ömer Fethi Gürer,  caminin onarılması ve köydeki tarihi dokunun da bir an önce  gereken düzenleme ve incelemeler ile açığa çıkarılmasını istedi. Konuyu   ilgili Bakanlıklara taşıyacağını caminin kurtarılması, onarılması ve tarihi yerleşim yerlerinin açığa çıkarılması için çalışmalarda bulunacağını da söyledi. Gürer şöyle konuştu: “Niğde ilinin her köy kasabası tarihin izleri ile dolu. Ne  yazık ki Niğde bu bağlamda da görülmeyen  ve gereken bilimsel araştırmalar  sonrasında  tarihi dokunun çok sınırlı açığa çıkarıldığı illerden. Kızılören, Kavlaktepe, Karatlı, İçmeli, Yarhisar, Dikilitaş, Çavdarlı bölgesi bir bütün olarak ele alınsa muhteşem bir tarihi doku aydınlanır.Açığa çıkan kadar bilinmeyen var. Bu bağlamda yapılması gereken, konunun önemine  herkesin ve herkesimin inanması ve destek sağlamasıdır. Bilimsel çalışmalar için gereken  katkı  sağlanırsa Niğde ilinde çok farklı yönleri ile antik dönem açığa çıkacaktır”dedi.

Kızılören’in de  bu bağlamda bir an önce gereken incelemelere ermesi gerektiğini ifade etti. Kızılören’de yaşayanlar da   caminin onarılmasını istediler.

 
Editör: TE Bilişim