Ömer Fethi Gürer ; Niğde köylerinde az sayıda örneği olan tarihi camileri korumalıyız. Dedi.
 Niğde ili tarihini anlatan kitapları yanında yerel basında Niğde hakkında binlerce  makale yazan  Araştırmacı yazar Ömer Fethi Gürer bu kere Kızılören Köyünde harap durumdaki tarihi camiyi gündeme taşıdı. Ömer Fethi Gürer   Tarihi caminin aslına uygun onarılmasını istedi. Niğde Kapadokya’nın Başkenti kitabında Niğde ilini köy,kasabaları ilçeleri ile irdeleyen ve Cumhuriyet dönemine kadar Niğde tarihi dokusunu yerinde görerek gündeme taşıyan Yazar Ömer Fethi Gürer Niğde köylerinde sınırlı sayıda tarihi cami olduğunu, bunlarında korunması ve geleceğe taşınması gerektiğini belirtip atalarımızın bzilere emaneti yapıları harabe halde bırakmaya hakkımız yok. Niğde çok sayıda kilise yapısı günümüze kadar gelmiştir.Camilerimiz ise özellikle köylerde sınırlı sayıda tarihi cami vardır. Bunların onarılması yaşatılması gerekir. Nar Köy,Çınara, Pınarcık,Azatlı,Kiçiağaç gibi yerlerde tarihi c mescitler izleri kalmıştır ancak onarılmaları olasıdır.Çukurkuyu,Kızılca,Balcı,Kitreli, Kemerhisar,Dikilitaş gibi yerlerde tarihi camiler ise ibadete açıktır. Bölgede yeni camilerde yapılmaktadır ancak geçmişte köylerde camilerin dünü yarına taşıyan önemli eserler olduğunu unutulmamalıdır. Bu bağlamda Kızılören köyünde bir cami yıkıntı olarak görmek üzüntü vericidir.Çevresinde taşları ile yapı aslına uygun onarımı olasıdır. Kızılören’de türbe ile tairhi cami ilgi odağı olabilir. Bu tür yapıların korunması gerekir. Kemerli yapı   dikkate değer dün izleri taşıyan bir eser olarak acilen onarıma alınmalıdır”dedi.
 Niğde Kızılören Köyünde tarihi cami yıkıntı halde bırakılması kabul etmek mümkün değil diyen  Gazeteci-Yazar Ömer Fethi Gürer   sözlerini şöyle tamamladı “ Niğde her adımda bir değer var ama tek tek yok ediyoruz. Yeşilyurt,Yeşilburç ,İftiyan,Karatlı,Ballı gibi yerlerde Niğde tarihine ışık tutacak yerler delik deşik , Birde eski camileri, mescitleri harap görünce üzüntü duyuyorum. Yeni camiler yapılıyor ama dünün özü ve özelliği o eski tarihi camilerimizle yaşıyor. Kızılören’de cami halini görünce bir an önce aslına uygun yapılmalı dedim. Cami Niğde’de dünde olan eselerden, kemerli bir yapı. Bu yapı onarılarak ibadete açılması olası iken bu halde bırakılmış olması doğru değil. Kiliselerin dahi kurtarıldığı bir dönemde eski camiler ve mescitlerde geleceğe taşınmalıdır. Nar Köy, Pınarcık, Çınara da bulunan eski mescitlerle bu cami de onarıma alınmalı aslına uygun kurtarılmalıdır” dedi. Ömer Fethi Gürer bazı yerleşmelere görkemli camiler yapıldığını ancak eski camilerinde bir kültürel miras olduğu belirtip örnekleri ile korunmalı ve geleceğe taşınmalara sağlanmalıdır “diye konuştu.
KAÇAK KAZILARLA TARİHİ ESERLER TAHRİP EDİLİYOR
 Niğde Kapadokya’nın Başkenti kitabının yazarı olan Ömer Fethi Gürer  Niğde gitmedik kasaba ve köy bırakmayan ve haberi yerinde saptayan yazarlardan. Gezerek, görerek Niğde’de onlarca eserin açığa çıkmasını sağlayan Ömer Fethi Gürer Niğde için kaçak kazılarında son yıllarda arttığına dikkat çekti.  Gürer,birçok eserin bu yolla tahrip edildiğini, Niğde de tarihi kültür mirasları korunması ,için  bir bilincin oluşmamasının da gererktiğine dikkat çekti. Tarihi  miras olan birçok eserin yok edildiğini söyledi.  Ömer Fethi Gürer Tepeköy, İftiyan, Yeşilyurt, Yeşilburç, Ballı, Hasaköy, Karatlı, Çukurkuyu,Ulukışla   gibi merkezler delik deşik. Bir çok eser bilgisizce yok ediliyor. Kimileri bu yolla varlık sahibi olmaya çalışıyor ama verdikleri zarar bulduklarından fazla oluyor.. Mutlaka önlem alınması şart “dedi. Niğde ile ilgili 4 ayrı konuda 4 kitap yazan Ömer Fethi Gürer   Niğde ilinin çok farklı özellikleri bulunduğuna dikkat çekerek   Kızılören’de cami dışında bir de türbe bulunduğunu bölgenin özelliği ile küçük bir yerleşme olmasına karşın geçiş noktası olarak uzun yıllardır yaşam izlerinin bulunması nedeni ile genelde bir incelemeninde ihtiyaç bulunduğunu da belirtti. Ömer Fethi Gürer yazdığı Niğde Spor Tarihi ve Niğde Söylence fıkra kitapları ise Niğde-Bor arası Okyanus market, Bor Fatih Kırtasiye ve Niğde Caymaz kırtasiyede temin edilebilmektedir.


Editör: TE Bilişim