Halıcılığın İlimizin en önemli geleneksel el sanatlarının başında geldiğini belirten Vali Barut, İlimizde yüzyıllardır devam eden dokumacılık sanatında onlarca geleneksel desenli halı üretildiğinin altını çizdi.


Vali Alim Barut, hepsi ayrı bir tasarım olan bu desenlerin korunması, yaşatılarak gelecek kuşaklara ulaştırılması için 2002 yılında “Otantik Desenli Niğde Halıları Projesi”nin başlatıldığını belirtti.

Geçen sürede İlimize ait olan yaklaşık 100 civarında tasarımın yeniden çizilerek arşivlendiğine vurgu yapan Vali Barut, ayrıca 75 geleneksel desenli halının aslına uygun olarak yeniden dokutulduğuna dikkati çekti.

Projenin en son aşaması olan halıların sürekli sergileneceği binanın açılışı için gerekli çalışmaların tamamlandığını söyleyen Vali Barut, proje kapsamında dokunan halıların sürekli sergileneceği “Geleneksel Desenler Sergi Evi’nin” 16 Ağustos 2013 Cuma günü açılmasının planlandığını vurguladı.

İl Özel İdaresi tarafından Cullaz Sokak’ta restorasyonu yapılan tarihi Niğde evlerinden birisinin geçen sene Halıcılık Birliği’ne tahsis edildiğine değinen Vali Barut,  Halıcılık Birliği tarafından binada yaklaşık bir yıldır sürdürülen çalışmaların sonuna gelindiğini ve açılış için binanın hazır hale getirildiğini bildirdi.

Vali Barut; “16 Ağustos 2013 Cuma günü açılması planlanan “Geleneksel Desenler Sergi Evi’nde” dokunan 75 adet halıdan 50 adedi sergilenecektir” dedi.

Diğer halıların ise değişimli olarak sergilenmeye devam edeceğini belirten Vali Barut; “Ayrıca Sergi Evinde, el halıcılığında kullanılan malzemelerden de örnekler yer alacaktır” diye konuştu.









Editör: TE Bilişim