Ayhan Şahenk Vakfı kültür çalışmaları çerçevesinde Vehbi Koç Vakfı ile birlikte sponsorluğunu üstlendiği "Derinlerden Yansımalar / Çanakkale Batıkları" adlı kitap çalışması sonuçlandı ve kitap   İstanbul’da tanıtıldı.

 

Kolay Marina Genel Müdürü Selçuk Kolay ve Derinsu Genel Müdürü Okan Taktak koordinasyonuyla  hazırlanan ve Türkçe ve İngilizce olarak basılan  kitapta, tarih boyunca çeşitli savaşların yaşandığı Çanakkale Denizinde bugüne kadar çeşitli nedenlerle batan ve yerleri tespit edilemeyen batıkların hikayeleri ilk kez   gözler önüne seriliyor.

 

Çok gelişmiş sonar teknolojisi ve özel donanımlı tekneler kullanılarak 2 yıllık zorlu ve özenli bir çalışma sonucu hazırlanan kitapta, başta Çanakkale Boğazı Savaşları ile Ege ve Marmara denizlerinde batan  gemilerin hikayeleri, arşiv fotoğrafları, bugünkü durumlarını gösteren sualtı fotoğrafları ve sonar görüntüleri yer alıyor.

 

Her biri konusunda uzmanlaşmış denizci ve sonar teknisyenleri ile sualtı ekiplerinin katılımıyla 33 batık üzerinde geniş kapsamlı çalışmalar sonucu gerçekleştirilen kitap çalışması sırasında  3 batığın yeri ilk kez  görüntülendi. Bu çalışma sırasında ayrıca daha sonraki dönemlerde batmış olsa da Türk denizcilik tarihi açısından  büyük önem taşıyan Atılay ve Dumlupınar denizaltılarına da   ulaşıldı.

 

Dünyanın en önemli deniz savaşlarından biri niteliğindeki Çanakkale Savaşı sırasında Çanakkale Boğazı ve çevresinde batan çeşitli gemileri görüntüleyip, bu batıkları  hikayeleri ile birlikte kayda alarak eşsiz bir belge haline getiren  kitap,  Çanakkale  Savaşlarının 100. yıldönümü yaklaşırken, bu konudaki eksik bilgileri giderdiği için  ayrı bir önem ve anlam  kazanıyor, vakıflar arasındaki işbirliğine güzel bir örnek  oluşturuyor.

 

 

Editör: TE Bilişim