Basın Yayın ve Enformasyon Genel Müdürlüğü’nce Çanakkale Savaşlarının 100. Yıl Dönümü münasebetiyle Çanakkale Savaşları Gezici Müze aracı 24 Şubat 2014 Pazartesi günü ilimiz merkezinde Belediye çok katlı otoparkı önündeki ana yol güzergâhında konuşlandırılacak ve Gezici Müzenin açılışı 24 Şubat 2014 tarihinde saat 14.00’da Niğde Valisi Sayın Necmeddin KILIÇ tarafından yapılacaktır.

     

Çanakkale Savaşlarının simgelerini barındıran Gezici Müze ücretsiz olarak 24 Şubat-2 Mart tarihleri arasında halkımızın ziyaretine açık tutulacak.   



Çanakkale Savaşları I. Dünya Savaşı içinde tarihin en kanlı bölümü olarak bilinir. İtilaf Devletleri ile Osmanlı Ordusu arasında yapılan bu bağımsızlık savaşında her iki taraftan da büyük kayıplar verilmiştir. Türk Milleti olarak bu savaşta çok sayıda eğitilmiş genç insanımızı kaybettik. İki aylık gibi kısa süren bir eğitim sonrası lise ve üniversite öğrencilerimizi cepheye gönderdik. Ve bu gençlerimizin büyük bir bölümü cephede şehit oldu. Bu nedenle liseler ve üniversiteler belli bir süre mezun verememiştir. Her şeye rağmen Çanakkale Savaşları Türkün sayısız zaferleri arasında tarihimizde şan ve şerefle dolu en büyük zafer olarak yer almaktadır. Bütün bu çekilen acılara ve kayıplara rağmen Türk askeri cephede yaralanan düşman askerine yardımını esirgememiştir. Savaş sonrası Büyük Önder Atatürk’ün Anzak Askerleri Annelerine Hitaben yazdığı mektup Türk Milletinin bağımsızlığı uğrunda neler yapabileceğini ortaya koyduğu gibi, savaşın acımasızlığı nedeniyle annelerin yaşadıkları acıyı dindirmek için ifadeleri de barışın ne kadar önemli bir unsur olduğunu açıkça ortaya koymaktadır. Mektubun bir bölümünde Atatürk şöyle demektedir:

      

“Uzak memleketin toprakları üstünde kanlarını döken kahramanlar; burada dost bir vatanın toprağındasınız. Huzur ve sükûn içinde uyuyunuz. Sizler Mehmetçiklerle yan yana, koyun koyunasınız. Uzak diyarlardan evlatlarını harbe gönderen analar; gözyaşlarınızı dindiriniz, evlatlarınız bağrımızdadır. Huzur içindedirler ve huzur içinde rahat rahat uyuyacaklardır. Bu toprakta canlarını verdikten sonra artık bizim evlatlarımız olmuşlardır."

     

         

Çanakkale Savaşlarının simgelerini barındıran Gezici Müze ücretsiz olarak 24 Şubat-2 Mart tarihleri arasında halkımızın ziyaretine açık tutulacaktır. 

 Çanakkale Gezici Müze Geçtiğimiz Yıl Bor İlçesine gelmişti. 

Çanakkale Şehitlik Müzesi Yaşam Park’ta  Tıklayın
 

Editör: TE Bilişim