Bor’da Otizm Farkındalık Günü Etkinliği Bor’da Otizm Farkındalık Günü Etkinliği

Niğde’nin kasaba ve köylerinde kadınlar taş fırında pişirdikleri köy  ekmeğiyle aile bütçesine katkı sağlıyor. Niğde'nin Alay kasabası mahallelerindeki kadınlar tarafından geleneksel yöntemlerle hazırlanan ve tadını taş fırından alan köy ekmeği lezzetiyle öne çıkıyor. Alay kasabasında  yaşayan kadınlar, annelerinden öğrendikleri usulle köy ekmeği yapıyor.

Kil, kiremit ve tuğladan yapılan taş fırınlar mahalledeki kadınlar, hem aile tüketimleri hem de geleneksel doğal ekmek üretimini yıllardır devam ettiriyorlar. Kadınlar ekşi mayalı tam buğday ekmeklerini pişirip hazır hale getiriyor. Köy ekmeğini civar mahalle ve dışardan gelen misafirlere ise parasız ikram ediyorlar. Mahalledeki kadınlardan Makbule Gök yaptığı açıklamada, içerisine patates ve süt ilave edildiğinde ekmeğin lezzetinin çok daha leziz olduğunu ve herkes tarafından çok beğenildiğini söyledi.

Çocukluğundan beri annesiyle ekmek yaptıklarını belirten Gök, "Akşamdan ekmek için ekşi mayalı ekmeğimizi hazırlamaya başlarız. Sabah kabarınca şeklini veririz, bir saat hamuru dinlendiririz. Daha sonra fırınımız hazır olunca ekmekleri fırına atarız ve pişer. Ekmeğimiz çabuk bayatlamaz ve hafta sonu özellikle bizlere gelenlen ve komşu köylerden misafirlerimiz çok memnun kalırlar. Makbule Gök, annesinden öğrendiği gibi ekmek yapımını sürdürdüğünü ifade ederek "Çocukluğumdan beri hiç ekmek yapmayı bırakmadım"  ve ekmek bir hafta bayatlamadan tüketilebilir şeklinde konuştu.

Editör: Selim GÖKEL