İyi Parti Niğde İl Başkanı İbrahim Uzun Enerji Bakanlığınca ihaleye açılan Niğde'deki Maden yataklarının Niğde'nin zaten çok az olan orman varlığını tehdit ettiğini söyledi. 

İyi Parti Niğde İl Başkanı İbrahim Uzun yaptığı basın açıklamasında; Enerji ve Tabi Kaynaklar Bakanlığı Maden ve Petrol işleri Genel Müdürlüğü tarafından ihaleye açılan maden yatakları Niğde’nin her geçe gün azalan orman varlığını daha da tehdit etmeye devam ederken, hali hazırda açık ve işler durumda 10’larca kalsit ve kil tipi maden yatağı yüzlerce yıl yetecek rezervine rağmen neden orman arazileri yok edilerek yenileri açılıyor anlayabilmiş değiliz. 


YENİ MADENLERİN TAMAMI ORMAN ARAZİLERİNDE!
Geçtiğimiz günlerde Maden ve Petrol işleri Genel Müdürlüğü’nün duyurduğu ve aralarında Niğde’nin de bulunduğu 61 ilde toplam 344 maden sahası için ihale ilanın da Niğde’de tam 11 maden yatağı belirlenmiş durumda. Bu 11 maden yatakların tamamı ise Ulukışla ilçemizin orman arazileri içerisinde yer alıyor!
Niğde ihale edilecek arazi varlığında 61 ‘ilin ilk 4’ncü sırasında yer aldı. Bu ciddi bir rakam.


11 MADEN BÖLGESİNİN TAMAMI ULUKIŞLA’DA
Maden ve Petrol işleri Genel Müdürlüğü verilerine göre bu 11 maden bölgesinin tamamının Ulukışla ilçesinde olduğu tespit edildi. Ulukışla’daki maden sahalarının 3’ü Gümüşköy, 4’ü Tekneçukur, 2’si Emirler ve 2’si Porsuk köyleri civarında yer alıyor.
Enerji ve Tabi Kaynaklar Bakanlığı’nın orman arazileri ve zeytinliklerin maden sahalarına açılması konusunda yayınladığı yönetmelik ile ciddi tepki çekmişti.


MADEN YATAKLARI 2 GURUBA AYRILMIŞ DURUMDA
İlanda 2 gurup şeklinde açılacak maden sahaları II (c) Grubu Madenler ve I (b) Grubu Madenler şeklinde ayrıldı. 2 gurupta ihale edilecek olan sahalar ilçenin çoğunlukla orman varlıklarının olduğu bölgelerde yer alması ise dikkat çekici.


7’Sİ KALSİT 4'Ü KİL VE ÇİMENTO!
Toplam 7 adet belirlenen II(c) Grubu Madenlerin vasfı ise; “Kalsit, Dolomit, Kalker, Granit, Andezit, Bazalt gibi kayaçlardan entegre çimento, kireç ve kalsit öğütme tesisinde kullanılan kayaçlar” şeklinde, 4 adeti ise I(b) Grubu Madenler ise; “Tuğla-kiremit kili, Çimento kili, Marn, Puzolanik kayaç (Tras) ile çimento ve seramik sanayilerinde kullanılan ve diğer gruplarda yer almayan kayaçlar” şeklinde belirlendi.

Dün Tartıştılar... Bugün Ömer Kılıç Vilayetler Birliği Temsilcisi Seçildi Dün Tartıştılar... Bugün Ömer Kılıç Vilayetler Birliği Temsilcisi Seçildi


HALİ HAZIRDA YÜZLERCE YIL YETECEK REZERVLER BU İHALE NEDEN?
Bilindiği üzere ilimiz kalsit madenciliği konusunda dünya da oldukça önemli bir yere ve potansiyele sahip bir şehirdi.
Şehrin muhtelif bölgelerinde 10’larca kalsit madeni ve yatağı belki de dünyaya yüzlerce yıl yetecek kadar önemli bir maden yataklarına sahipken, dünya piyasasında önemli bir liderlik konumu varken, verimsiz arazilerde devam ettirilen madenciliğin verimli orman arazilerine yok edercesine yeni alanlar ile gereksiz adımlar ile kararlar alınmasını kabul etmek mümkün değil. 


ORMAN VARLIĞI DA TEHDİT ALTINDA
Orman varlığı ile bölgenin en önemli bölgelerinden olan Ulukışla ilçesinde açılacak olan maden yataklarının bölgede ne gibi çevresel etkilere sebep olacağı ise henüz bilinmiyor.


HER YER DELİK DEŞİK
ben yaptım oldu mantığı ile ülkeyi ve Niğde’yi değerlerinden ve doğal varlıklarından mahrum eden ve etmeye de devam edenler, bu ülkenin başında oldukları sürece yerin altını da üstünü de değil deşik etmekte kararlı gözüküyor.


AZ KALDI DEĞİŞECEK
Kısacası bu yerin üzerindeki değerleri yerin altındaki karlı işlere tercih eden bu zihniyet 2023 seçimlerinde yada olası erken seçimde tasını tarağını toplayıp gidecek. Bu da millerimize sözümüz olsun. 

Editör: TE Bilişim