Yeniden Refah Partisi Niğde Belediye Başkan Adayı İdris Turgut, Niğde Belediyesi’nin icraatlarını ‘Sayıştay Denetim Raporları’ üzerinden eleştirdi.

Sayıştay’ın Niğde Belediyesi ile ilgili olarak, 2022 yılına dair denetim raporlarında yer alan usulsüzlükleri sıralayan İdris Turgut, “Bu kafayla bırakın Niğde Belediyesini yönetmeyi, bir bakkal dükkanı bile yönetilemez, bir bakkal dükkanı bu mantıkla yönetilirse mutlaka batar” dedi.

MHP'li Meclis Üyelerinden Ak Partili  Bor Belediyesine Anlamlı Teklif MHP'li Meclis Üyelerinden Ak Partili Bor Belediyesine Anlamlı Teklif

Tüm vatandaşların erişimine açık olan Sayıştay’ın raporlarına göre, 2022 yılında yapılan denetimlerde Niğde Belediyesi ile ilgili 36 usulsüzlüğün tespit edildiğini aktaran Yeniden Refah Partisi Niğde Belediye Başkan Adayı İdris Turgut, “Denetim raporlarına ilişkin detaylı bilgiler var. Ancak ben bazı başlıklar üzerinden bir değerlendirme yapacağım. Öreğin, Sayıştay raporuna göre, kıdem tazminatının tutarlarının gerçeği yansıtılmaması maddesi var. Bu kadar personel çalıştıran bir belediye, kıdem tazminatlarının gerçeğe yansıtılmaması ne demek? Acaba farklı rakamlar mı dönüyor? Bunların arasında oluşan rantlar mı var?” diye sordu.

Sayıştay’ın Niğde Belediyesinin faaliyetlerine ilişkin raporunda yer alan başka bir maddeye göre, Finansal kiralama işlemlerine ilişkin muhasebe kayıtlarının hatalı olarak tutulması gibi bir maddenin yer aldığını anlatan Turgut, “Bu ne anlama geliyor? İdareye şartlı bağışlanan asfaltla ilgili meclis kararı alınmaması ve muhasebe kayıtlarının hatalı yapılması ne anlama geliyor? Belediye, kendisine yapılan şartlı asfalt bağışının bile maalesef değerlendirmesini raporunu tutamamıştır. Acaba bu harcamalar gerçek yerinde mi kullanılmadı? İdarenin ortağı olduğu şirketlerin sermaye tutarlarıyla muhasebe kayıtlarının farklı olması ne demek oluyor?” diye konuştu.

BİRBİRİNİ TUTMAYAN RAKAMLAR

“Belediyenin bir şirketi var. Bunun ödenmiş bir sermayesi var ama sermaye kayıtlarıyla belediyenin faaliyetlerindeki rakamlar birbirini tutmuyor. Bu çok gülünç ve vahim bir durum değil mi?” diyen Yeniden Refah Partisi Niğde Belediye Başkan Adayı İdris Turgut, “Yolların yapım ve onarımda kullanılan malzemelerin hatalı muhasebeleştirilmesi gibi bir madde var, acaba burada hedef mi sapıtılıyor? Gerçek değerlerle yapılmayan şeyler farklı gösterildi de muhasebeleştirme de farklı kalemlere yazılıp üstü mü kapatılmak isteniyor?” ifadelerini kullandı.

BELEDİYEDE 4 İŞLEMİ BİLMEYEN MÜHENDİSLER Mİ VAR?

Yapım işlerinde yeni birim fiyatlarının yanlış tespit edildiği yönündeki bir başka maddeyi değerlendiren Turgut, “Bayındırlık Bakanlığı, Çevre ve Şehircilik Bakanlığı bunları her sene detaylı bir şekilde açıkladığı halde 4 işlemi yapamayan mühendislerle mi dolu bir belediye, yoksa art niyetli işlemler mi var?” diye sordu.

HİZMET VE MAL ALIMLARININ BÖLÜNMESİ BELEDİYEYİ MADDİ KAYBA UĞRATTI

Mal ve hizmet alımlarının parçalara bölünmek suretiyle doğrudan temin yöntemiyle gerçekleştirilmesi uygulamasının da Sayıştay’ın belirlediği usulsüzlük olarak raporlara yandığını anlatan Turgut, “Bu ne anlama geliyor? Toplu ihale yapsanız çatır çatır yarış olacak. Belki belediye bunu daha ucuz yollarla temin etmiş olacak. Oysa bunu parçalara ayırdığınız zaman şu anlama geliyor, şu kalem ürünü getir istediğin parayı ödeyeyim. Burada belediyenin kaybı yok mu ya da belli adreslere iş mi paslanıyor?” diye konuştu.

AMBALAJ ATIKLARININ TOPLANMASI HAKKI BEDELSİZ VE İHALESİZ VERİLMİŞ

Ambalaj artıklarının toplanması ve değerlendirilmesi hakkının bedelsiz ve ihalesiz olarak devredilmesi maddesinin de Sayıştay raporunda yer aldığını kaydeden Yeniden Refah Partisi Niğde Belediye Başkan Adayı İdris Turgut, “Niğde hurdacılıkla geçinen insanlarla dolu bir memleket. Bunların hepsinden ciddi ekonomik değer elde edilebilir. Bu hem bedelsiz hem ihalesiz veriliyor. Bu ne anlama geliyor?” dedi.

BELEDİYEYE HİBE EDİLEN ÜRÜNLERİN KAYDI YOK

İdareye hibe edilen bazı ürünlerin taşınmaz kayıtlarının yapılmadığının da Sayıştay denetçileri tarafından belirlendiğine değinen İdris Turgut “O kadar beceriksiz bir yönetim var ki, belediyeye hibe edilen ürünlerin kaydını bile tutamıyor. Nerede kullanıldığı ortaya konmuyor. Hibe eden insanların kafasında bile soru işaretleri oluşturuyor. Bir belediye ciddiyetine bu yakışıyor mu? Listeyi incelediğimiz zaman raporun geri tarafında buzdolabından çamaşır makinesine, bulaşık makinesinden elektrikli ürünlere kadar her türlü ürünler var belediyede. Raporda belirtilmiş ürün var. Nasıl alındığı belli değil. Nereden parası ödendiği belli değil. Kayıt envanterinde de bunlar bulunmuyor. Bunlar gökten zembille mi düşüyor yoksa bunların markaları belli de belirli yerlerden alındığı için üstümü kapatılıyor?” ifadelerini kullandı.

KAYIT DIŞI ÇALIŞMA

Sayıştay denetçilerinin tespit ettiği başka bir usulsüzlüğe göre idare bünyesinde oluşan ve bulunan iktisadi işletmelere vergi mükellefiyeti tesis edilmediğinin ortaya çıktığını anlatan Yeniden Refah Partisi Niğde Belediye Başkan Adayı İdris Turgut, “Küçük bir işletme bile kursanız, vergi kaydına ihtiyacınız var. Belediye şirketleri yine burada tespit edilen bir maddede idare bünyesinde oluşan ve bulunan iktisadi işletmelere vergi mükellefiyeti tesis edilmemesi ne demek? Kayıt dışı çalışmak demek değil midir? Buna benzer arkadaşlar, 36 maddeden oluşan Sayıştay denetçisinin belirlemiş olduğu maddeler, Sayıştay'ın şeffaf anlayışı gereği dosyasında listesinde tek tek açıklanmış” değerlendirmesinde bulundu.

SU ABONELİK BEDELLERİNİN İADESİNDEKİ UYGULAMA VATANDAŞI MAĞDUR EDİYOR

Su abonelik bedellerinin iadesinde güncelleme yapılmadığının da tespit edildiğini vurgulayan İdris Turgut, “ 20 sene önce su abonesi olmuş bir 500 TL, 300 TL, 100 TL bedel ödemiş bugün aboneyi 20 katına 30 katına yeni abonesi yapılıyor. Eski abonelerin iadesi de eski ücretten ödeniyor. Bu da vatandaşa zulüm değil midir?” dedi.

BU MANTIKLA BAKKAL BİLE YÖNETİLEMEZ

Sayıştay raporunda bir kamu kurumuna ücretsiz düğün salonu tahsis edilip  tadilatının da belediye tarafından ücretsiz olarak yapıldığına ilişkin maddenin yer aldığını belirten Turgut, “Bunların hepsini bir araya koyduğunuz zaman bu kafayla bırakın Niğde belediyesini yönetmeyi, bir bakkal bile yönetilemez, bir bakkal bile bu mantıkla yönetilirse batar. 200.000 nüfuslu Niğde, ülkenin geleceği bu kadar basit anlayışlara teslim edilememeli. Şeffaf belediyecilik deniyor ama uygulamalara baktığınız zaman Sayıştay denetçisi bile 36 madde ile bunu tek tek belirtmiş ki, hiçbir şeffaflık yok, hiçbir kayıt altına alınan bir şey yok. Bu kadar basit yönetilen bir belediyeyi şeffaf belediyecilik diye millete sunmak ne kadar gerçekçi acaba?” diye sordu.

VATANDAŞA ÇAĞR: GELİN BU KEŞMEKEŞ DURUMA SON VERELİM

“Zararın neresinden dönersek kardır” diyen İdris Turgut, vatandaşlara çağrıda bulunarak, “Gelin 1 Nisan'da bu keşmekeş duruma, bu beceriksizliğe son verelim. Birlikte planlı, programlı bir belediyecilik anlayışı getirelim. Bu raporun detaylarını yine paylaşmaya devam edeceğiz. Gerçekten Niğde çok kötü yönetiliyor. Sayıştay raporu buna ayan beyan ortaya koymuştur. Niğde'ye ciddi bir yönetim anlayışı getirmek için gelin 1 Nisan'da buna noktayı koyalım. 31 Mart'ta oyumuzu verelim. 1 Nisan'da da bu yönetim anlayışını tamamen belediyeden söküp atalım, şeffaf, yönetilebilir kaynaklar oluşturalım. Böyle bir belediyeyi birlikte kuralım” ifadelerini kullandı.

Editör: Selim GÖKEL