CHP Niğde Milletvekili Ömer Fethi Gürer, son yıllarda yabancı uyruklu kişilerin, ülkemizde edindikleri taşınmaz sayısındaki artışı soru önergesiyle Meclis gündemine taşıdı. 

Niğde Milletvekili Ömer Fethi Gürer’in önergesini yanıtlayan Çevre Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanı Mehmet Özhaseki, son 5 yılda, 11 yabancı uyruklu kişinin, Niğde’nin 3 ilçesinden 44 bin 798 metrekare taşınmaz edindiğini açıkladı.

TAPU DEĞİŞİKLİKLERİNE DİKKAT 

Cumhuriyet Halk Partisi (CHP) Niğde Milletvekili Ömer Fethi Gürer, Çevre ve Şehircilik Bakanlığınca yanıtlanmasını istediği soru önergesinde, şu soruları yönetti:

“Yabancı uyruklulardan ve özellikle Arap sermayesinin Ulukışla, Çamardı ve Bor ilçelerindeki kırsal alanda, Türk ortaklarıyla birlikte arazi satın aldığı iddiaları doğru mudur?

Adı geçen ilçelerde, önceki yıllardan farklı olarak, son yıllardaki hızlı tapu değişikliklerine yönelik bir istatistik veri hazırlanmış mıdır? 

Bu konuda yapılan bir çalışma varsa rapor sonuçları nedir?”

CHP Niğde Milletvekili Ömer Fethi Gürer’in önergesine yanıt veren Çevre Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanı Mehmet Özhaseki, Bakanlıklarına bağlı kuruluşlarına Tapu ve Kadastro Genel Müdürlüğünce; Ulukışla, Çamardı ve Bor İlçelerinde yabancı gerçek kişiler ile yabancı sermayeli şirketlerin taşınmaz edinim durumlarına ilişkin verileri açıkladı.

Dün Tartıştılar... Bugün Ömer Kılıç Vilayetler Birliği Temsilcisi Seçildi Dün Tartıştılar... Bugün Ömer Kılıç Vilayetler Birliği Temsilcisi Seçildi

3 İLÇEDE YABANCILAR 44 BİN 798 METREKARE TAŞINMAZ EDİNDİ 

Bakan Özhaseki, Bor’da 2 Afganistan, 2 İran ve 1 Lübnan; Çamardı’nda 1 İsviçre, 3 KKTC; Ulukışla’da 2 Alman ve 2 Mısırlı olmak üzere toplam 11 yabancı uyruklu kişinin 14 taşınmaz satın aldığını, 3 ilçede yabancı uyruklulara satılan taşınmazların toplam yüzölçümünün ise 44 bin 798 metrekare olduğunu bildirdi.

YABANCILAR ARAZİ İLGİSİ

CHP Niğde Milletvekili Ömer Fethi Gürer “Tapu ve Kadastro Bilgi Sistemi (TAKBİS) Kayıtlarında, ülkemizde 2022 yılında 745 yabancı gerçek kişi toplam alanın 5 milyon 219 bin 309 metrekare arazi edindiğini bakan soruma verdiği yanıtta ifade etmişti. İller bazında yabancılar verimli arazileri topluyor. Ekonomik kriz nedeni ile arazisi satmak zorunda kalanlarda arazilerini satmak durumunda kalıyor. Bu arada Bazı yabancı şirketlerin  Türk vatandaşları üzerinden arazi edindikleri yönünde iddialarda var. Bu konular açıklık kazanması gerekiyor. Niğde Merkez ve Altunhisar ilçesinde İtalyanların bahçeleri diye halk arasında bilinen yerler var. Özellikle bu alanlarda elma yetiştiriciliği yapıyorlar. Niğde’de Merkez, Ulukışla, Bor, Çamardı bölgesinde son yıllarda ciddi miktarda tapu değişikliğinden de söz ediliyor. Bu bağlamda yabancı şirket ve kişilerin arazi edinimleri ayrıca önem kazanıyor. Niğde dışından gelerek Niğde’de verimli arazileri alanların sayısında da artış biliniyor. Özellikle hazine arazilerinin satışı, Mera vasıflı arazilerin mera dışına çıkarılması ve mera ıslah çalışmaları sınırlı kalması Niğde arazi yapısını değiştiriyor. Yabancı uyrukluların Türk ortaklarla arazi edinimleri ilgili sorumuzu Bakan  yanıtsız bırakmış ama bir istatistik çalışması yapılarak, bu bağlamda da değişikliklerle  ilgili verilere ulaşılabilir. Ayrıca bakanlığın sorulara yanıtlarda verilerde değişkenlik gösteriyor. Hali hazırda tüm ülke genelinde ne kadar tarla arazi satışı yabancı kişi ve satışları yapıldığının net rakamı yok. Son on yılda ülke genelinde 25 milyon metrekare yabancıya arazi satışı erişmiş durumda ancak tüm ülkede arazi, tarla, bahçe olarak ne kadar alan yabancılar elinde olduğu da açıklanmalıdır. Yabancılara bu bağlamda sağlanan avantajlar var mıdır? Destek sağlanmakta mıdır? Kamuoyu bu bilgilerden mahrumdur. Yabancılara verimli tarım arazisi satışı küçük aile tipi denen kırsalda yerleşik ailelerinde kente göçünü tetikler. Araziler  ürün deseni ve sürdürebilir tarım dikkate alınarak kontrollü  ve sınırlanarak satışı daraltılmalı ve verim üretimi düzenli olan arazi ve bağ Bahçeler satışına denetim getirilip satışlar gıda ile ilgili üretim arazilerinde zorlaştırılmalıdır ” değerlendirmesinde bulundu. 

Editör: Selim GÖKEL