Belediye-İş Sendikası-Niğde Belediyesi Toplu İş Sözleşme ve Yılın “Emekçi Dostu” ödül töreni yapıldı.



Belediye-İş Sendikası Niğde Şube Başkanı Şaban Özkaymak, “Belediyelerde çalışmak öyle her yiğidin harcı değil. Çünkü hayatın hangi alanına bakarsanız bakın, Belediye işçilerini görüyorsunuz. Bir seher vakti, henüz güneş doğmadan sokakları süpürürken Belediye işçisini görürsünüz. Bizim uyuduğumuz vakit bir yangını canları pahasına söndürürken Belediye işçisini görürsünüz. Kentimizin güzelleşmesi için park bahçemizde çalışırken Belediye işçisini görürsünüz. Yine en acılı günümüzde cenazelerimizi defnederken yine Belediye işçilerini görürsünüz” dedi.


Belediye işçilerinin temsilcileri olarak Belediye Başkanlarıyla Toplu Sözleşmeye otururken bu duygularla oturduklarını belirten Özkaymak; “Omuzlarımızda bu ağırlığı hissederek Toplu İş sözleşmelerine imza atıyoruz. Niğde Belediyesinde yaptığımız Toplu İş Sözleşmelerimiz geçmiş yıllara nazaran rekor seviyelerde geçti, hep bu dönemde. Yine bugün imzalayacağımız Toplu İş sözleşmemiz Belediye Başkanımız Faruk Akdoğan tarafından sizlere açıklanacak” diye konuştu.


Belediye-İş Sendikası Niğde Şube Başkanı Şaban Özkaymak, konuşmasına devamla şunları söyledi:
“Biz Belediye Başkanımızın da desteği ile sizlere süt, yoğurt, yakacak, yiyecekten ziyade sizin bütün bir emeklilik hayatınızı etkileyecek ücrete önem verdik. Sizleri hiçbir zaman aldatma yönüne gitmedik. Biz taşeron firmalarda çalışan işçi arkadaşlarımıza da sendika istiyoruz. Çünkü onlar da aynı işi yapıyor, aynı emeği veriyor. Yaşanabilir ücreti onlarda hak ediyor. Onların da sendikası olmalı, onlar için de biz mücadele veriyoruz.

Ve diyoruzki; yaşasın işçilerin birliği. 

Biz sendika olarak Niğde’de bu yıl ilk defa “Emekçi Dostu” ödülü programı gerçekleştiriyoruz. Önceki senelerde “Emekçi Dostu”nu anketlerle belirleyeceklerini söyleyenler oldu. Nereden çıktı bu “Emekçi Dostu Ödülü” diyorsanız; emekçiler yapılanları unutmaz. Sayın vekilimiz Alparslan Kavaklıoğlu’nu her zaman yanımızda gördük.


Biliyorsunuz, hükümetimiz 2007 yılında kadro kanunu çıkarttı. Ama Niğde Belediyesinde Türkiye’de ilktir. Niğde Belediyesi maalesef bu kadroları almadı. Sayın vekilimiz o günden bugüne hep uğraştı, derdimizi dinledi. Sayın vekilimiz Ömer Selvi ne zaman gittiysek, hatta bir gün hatırlıyorum; Genel Kurulu terk ederek yanımıza geldi. Sizin kadrolarınız olacaksa sayın vekillerimiz bu konuda çalışma yaptılar. Bunlar sayesinde olacak, olmayanı başaracaklar.


NİĞDE BELEDİYE İŞÇİSİNİN MALİ DURUMU TÜRKİYE STANDARLARININ ÜZERİNE ÇIKTI…


Bir diğer Emekçi Dostu Niğde Belediye Başkanı Faruk Akdoğan, alkışların çok daha fazlasını hak ediyor. Çünkü sizleri hiçbir zaman tedirgin bırakmadı. Yalnız bırakmadı. Niğde Belediyesi işçilerinin mali durumunu, maddi durumunu Türkiye şartlarının üzerinde, Türkiye standartlarının üzerine çıkarttı.”

Belediye işçilerinin maaşına yapılan zamları eski dönemle son 4 yıl içindeki farklılıkları tablo üzerinde anlatan Özkaymak; “Yapılan güzellikleri bilirsek, sahip çıkarsak, hep güzel idarecilerimiz başımızda durur. Ama bilmezsek, Allah bu güzellikleri elimizden alır” dedi. Belediye-İş Sendikası Niğde Şube Başkanı Şaban Özkaymak, konuşmasını şöyle sürdürdü:

“2005 Yılında asgari ücret karşısında Niğde Belediyesinin işçileri sadece %44 asgari ücretten fazla maaş alıyorlar. 2007 yılında % 50. Rahmetli Murat Zeren zamanına geldiğimizde % 57, 2012 yılında % 81, son halinde ise asgari ücretin % 113’ü rakam rekor. SGK primlerimiz, emekli maaşlarımız bunlara göre belirleniyor. 2005 Yılında Devletimizin belirlemiş olduğu taban ücretten sadece 3.61 fazla. Ama 2012 yılına geldiğimizde SGK tabanında % 160 fazla sizin geleceğiniz bunlar.

Başarılı idarecilerin başarılarını ilan etmek zorundayız. Aksi takdirde vefasızlık olur, iyilerin kıymetini bilmemek olur. 2005, 2006, 2007 yılında Toplu İş Sözleşmelerimizde yıllık ortalama zam oranımız 2008’de 8.66, 2009’da 9.15 ve 2010, 2011, 2012’de % 15.33. Kimin olduğunu biliyoruz, söylememe gerek yok.”

Belediye-İş Sendikası Niğde Şube Başkanı Özkaymak’ın konuşmasının ardından konuşma yapan Belediye-İş Sendikası Toplu Sözleşmeler Genel Sekreteri Erdoğan Kefeli; “Gerçekten Türkiye’de asgari ücretin sınırının altında olduğu, nerdeyse yasal mevzuatlar nedeniyle örgütlenmenin imkansız hale geldiği, işsizliğin 3 Milyonlara dayandığı bir ülkede şu Toplu İş Sözleşmesi imza törenlerinin anlamı ve önemi o kadar çok büyük. Bu nedenle bu ortamı yaratan başta Belediye Başkanımız Faruk Akdoğan olmak üzere Şube Başkanımız Özkaymak’a, katkı sunan sayın valimize, milletvekillerimize, herkese, örgütümüz adına teşekkür ediyorum” dedi.

Kefeli'nin ardından alkışlar arasında kürsüye çıkan Niğde Belediye Başkanı Faruk Akdoğan, selamlamanın ardından; Bundan 4 yıl önce Belediye çalışanlarımıza ne söz vermişsek hepsini adım adım yerine getirdik. Tabiri caizse harfiyen yerine getirdik. Bugüne kadar Belediye çalışanlarımızın hiçbir tanesini düşüncesi ne olursa olsun mağdur etmedik. Yeter ki, herkes görevi çerçevesi içinde çalışmış olsun. Bizim dönemimizde biz hiçbir arkadaşımızı mağdur etmeyeceğiz” dedi. Niğde Belediye Başkanı Faruk Akdoğan, konuşmasını şöyle sürdürdü:

“Ve bu sözümüzün gereği neyse onu da yaptık. Şaban Başkanımızın grafiklerde gösterdiği şekilde seçimden önce de söylediğimizde dedik ki; “Niğde Belediyesi çalışanlarının çalışma şartlarını iyileştireceğiz ücretlerini iyileştireceğiz” dedik. Ve görüldüğü üzere asgari ücretin % 113 gibi bir makas aralığı açılarak devam etmiş gitmiş. Demek ki, söz verdiğimiz üzere ne aldatan olacağız, ne de aldanan olacağız. Biz çalışan kardeşlerimizi aldatmadık. İnşallah onlar da bizi aldatmamışlardır. Biz söylediğimizin hepsini yaptık.
Belediyede çalışmak diğer kurumlarda çalışmaya benzemez. Bazı birimlerimiz 24 saat esasına göre çalışmak zorunda, su arızada çalışmak zorunda, kanalizasyonda çalışmak zorunda, yoğun bakım olan yerde çalışmak zorunda, 24 saat hizmet etmek zorundayız. Yine İtfaiye Hizmetlerinde 24 saat hizmet üretmek zorundayız.
2013’ten hak etmiş olduğunuz ikramiyelerinizin tamamı da Belediye çalışanlarımızın hesabına yatırıldı, bunu da belirteyim. Bu bakımdan dün ne söylemişsek, söylediklerimizin hepsini harfiyen yerine getirdik ve getirmeye devam ediyoruz. Elbette bizler imkanı sınırsız değiliz, bunu belirteyim. Kasalarımızda paralar balyalarla durmuyor. Ama hizmet üretmek için yarışıyoruz, etrafımızdaki İllerle yarışıyoruz.


AKDOĞAN’DAN İTİRAF ; NİĞDE, ÇEVRE İLLERİNDEN 8 – 10 YIL GERİDEYİZ


Bunu söylemeden geçemeyeceğim, Niğde maalesef çevredeki İlleri 8-10 sene geriden takip ediyor.bu aradaki makas aralığını kapatmamız için biz çok çalışmak, onlar 1 adım atarsa biz 3 adım atmak zorunda olduğumuzu biliyoruz. Belediye çalışanlarımız da ben başta kendim olmak üzere Belediye Başkan Yardımcılarımız, memurlarımız, işçilerimiz, sendikamız ben hepsini kastediyorum, milletvekillerimiz, valimiz, diğer İl Müdürlerimiz, hepsini kastediyorum. Belediye de kamunun kurumu. Dolayısıyla herkesin Belediyesi, Belediye çalışanlarımızdan Niğde’yi başta çevre İllerimizin seviyesine getirmek, ondan sonra bu yarışta onları da geçerek daha ileri geçmek gerekir. Tabi bu arada Belediye Meclis üyelerimizi de söylemeden geçemeyeceğim. Ne yapıyorsak onların desteği ile yapıyoruz.


Geçmiş dönemde bir sendika değişikliği oldu. Bizim Belediyemizde bize birtakım sözler verildi. Bu sözler yerine getirilmedi. Türk-İş’i diğer sendikalara göre işverene de, çalışanlara da diğer sendikalardan daha yakın gördük. İkinci sendika değişikliğini yaptık, bunları hep beraber yaptık. Geldiğimiz noktada Belediye-İş Sendikasının diğer sendikalara göre sizlere ve bizlere daha olumlu adımlar attığını gördük. Sanırım sendikamızdan sizler de memnunsunuz, bizler de memnunuz. Türk-İş’e bağlı Belediye-İş Sendikası yetkililerine, Şube Başkanlarına, İl Başkanına, İl Temsilcisine de ayrıca teşekkür ediyorum.


Niğde Belediyesi olarak 6111 sayılı torba yasasından biz bir tane personel kaydırması yapmadık başka kurumlara. Ama diğer Belediyelerimizin yapmış olduğu kamunun diğer kurumlara geçişlerle ilgili sayın valimizin vermiş olduğu destekten de çalışanlarımız adına sayın valimize teşekkür ediyorum. Seçimden önce söz verdiğimiz sizlerin kadroya alınması ile ilgili biz bir çalışma göstereceğiz. Bu çalışmanın startı da milletvekilimiz Alparslan Kavaklıoğlu bey ve Ömer Selvi beyin gayretleri ile inşallah önümüzdeki günlerde Meclis gündemine geleceğini bize Sendika yetkilisi arkadaşlarımız ifade ettiler.


Bunu yaşayan il bazında bir Niğde. Yani Niğde’nin o vizeli çalışma döneminde düzenli yapılmadığından, Belediye işini düzenli yapmadığından bildiride bulunulmamış. 300’e Yakın arkadaşımız sendikalı olamamışlar, geçici işçi statüsünde çalışmışlar. Bunun telafi edilmesi ile ilgili Milletvekillerimizin girişimleri var. İnşallah bu meclisten yasalaşırsa, umuyoruz yasalaşır; yasalaşmazsa bile biz sizleri üvey evlat gibi değil öz evlat görmeye devam ederiz. Bizde üvey evlat olmaz. Hep öz evlat muamelesi gördünüz, görmeye devam edeceksiniz. Bu kanun tasarısı yasalaşırda kadroya da geçerseniz… O da ayrıca sevindirici bir unsur olur.


% 16 LIK ARTIŞ… 12 TL’LİK SEYYANEN ZAM


Ücretlerimize artış yapılırken bir defa bir eşitlik sağlanması adına herkese eşit oranda zam yapıldığını ve seyyanen 12 TL zam yapıldığını belirtmek istiyorum. Yine eski yevmiye ortalama 73.50 TL iken yeni yevmiye ortalama 85.50’ye getirildiğini de ifade ederek yevmiye deki ortalama artış oranını % 16 olduğunu belirtmek istiyorum. Yani eski maaş ortalama net 1800 TL iken yeni maaşın ortalama net 2020 TL olduğunu belirtmek isterim. Maaşları artışları ben burada ifade ettim. İnşallah en iyi şartlarda çalışmak için gece gündüz yine gayret göstereceğiz.” dedi.


VALİ ALİM BARUT’A ONUR ÖDÜLÜ

Niğde Belediye Başkanı Faruk Akdoğan’ın konuşmasının ardından Belediye-İş Sendikası Niğde Şubesi ile Toplu İş Sözleşmesi imzalandı. İmzalar atıldıktan sonra ödül törenine geçildi. Belediye-İş Sendikası Örgütlenme Genel Sekreteri Ali Çelenk, Niğde Valisi Alim Barut’a plaket takdim etti. Vali Barut; “Son yüzyıllarda sanayileşmeyle birlikte Sendika ve Toplu İş Sözleşmesi kavramı hayatımıza girdi ve her yanımızı sarar oldu. Burada sadece imzalayanları ve muhatapları değil, Niğde’de yaşayanlar olarak bizi de etkileyen durum olmuştur. Dolayısıyla bunun iyiliklere vesile olmasını, düzenli bir çalışma hayatına vesile olmasını temenni ediyorum” dedi.


MİLLETVEKİLİ ÖMER SELVİ’ YE ONUR ÖDÜLÜ VERİLDİ… ÖDÜLE ŞAŞIRDI…


Bir diğer ödülü de Sungurbey Öğretim Kurumları Yönetim Kurulu Başkanı Mehmet Meleş, Niğde milletvekili Ömer Selvi’ye verdi. Ödülü alan Selvi; “Benim içinde sürpriz oldu. Ben sayın vekilimizi takdim edecekler diye düşündüm. Çünkü burada şöyle bir itirafta bulunmak lazım; işin doğrusu askeri fabrikayı sahiplenmesinden dolayı kendimi güvende hissettim. İşin asıl mimarı kendisidir. Çok teşekkür ediyorum sizler adına” diye konuştu.

Niğde Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Adnan Görür, Niğde Belediye Başkanı Faruk Akdoğan’a Onur Ödülünü verdi.


EMEKÇİ DOSTU ÖDÜLÜ MİLLETVEKİLİ ALPASLAN KAVAKLIOĞLU’NA


Emekçi Dostu Ödülü için sahne gerisinden şöyle anons yapıldı. “ Gülen yüzü ve sevecen tavırlarıyla kısa zamanda Niğde halkının gönlünde taht kurdu. Omuzlarına aldığı yükün ve taşıdığı yükün farkında olarak her işçi ile tek tek ilgilendi. Geçen yıl genel kurulumuza katılarak, işçinin yanında olduğunu hissettirdi. 2007 yılında hükümetin belediye işçileri için çıkarttığı kadro kanunu sonucunda o zaman ki belediye idarecilerinin uygulamayı dahi beceremediği kadrosuz bıraktığı belediye işçilerine sahip çıktı, sorunun çözümü için Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığında çalışma başlattı. Milli Savunma Bakanımız sayın İsmet Sezgin ile görüşerek, Bor Silah Fabrikası’nın kapanmasını engelledi. Silah Fabrikasındaki emekçileri rahatlattı. Şimdilerde Belediye işçilerinin kadro müjdesi beklentilerine yaptığı çalışmalarla ümit veren ve “ Yılın Emekçi Dostu” seçilen Niğde Milletvekili Alpaslan Kavaklıoğlu’nu sahneye davet ediyoruz”. denildi.



Yılın Emekçisi Ödülünü Belediye-İş Sendikası Toplu Sözleşmeler Genel Sekreteri Erdoğan Kefeli, Niğde milletvekili Alparslan Kavaklıoğlu’na takdim etti.


Ödülü alan Kavaklıoğlu; “Değerli hazirun dostlarım, artık işçi dostu olduk ya şimdi Faruk Başkan çıktı, herkes alkışladı. Parayı veren düdüğü çalıyor. Fakat biz bir şey yapamadık. İşin aslı aday adayı olduğumuzda Şaban Başkan bizi yakaladı, böyle böyle problem var dedi. O zaman anladık ki, Belediye işçilerine bir haksızlık yapılmış. Beceriksizlikten kaynaklanmış bir sorun ortaya çıkmış. Şimdiye kadar da giderilmemiş. Biz elimizden geleni yaptık. Tabi biz Ömer beyle beraberiz. Her konuda yani Ömer beyin aldığı ödül benim, benim aldığım ödül onun” dedi.


Toplu İş Sözleşmesi imza ve Yılın Emekçi Ödülü töreninin ardından toplu fotoğraf çekimi ile sona erdi. Niğde Kültür Merkezinde yapılan törene Niğde Valisi Alim Barut, Niğde Milletvekili Alparslan Kavaklıoğlu ve Ömer Selvi, Niğde Belediye Başkanı Faruk Akdoğan, Niğde Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Adnan Görür, Niğde İl Genel Meclis Başkanı Erdal Koçyiğit, Belediye-İş Sendikası Toplu Sözleşmeler Genel Sekreteri Erdoğan Kefeli, Belediye-İş Sendikası Örgütlenme Genel Sekreteri Ali Çelenk ve Türk-İş İl Başkanı Ali İhsan Daş, Niğde Belediye Başkan Yardımcıları ilçe ve kasaba Belediye Başkanları, Kurum Müdürleri, Siyasi Parti ve Sivil Toplum Örgütleri Başkanları, Belediye işçileri yanı sıra vatandaşlar katıldı.


PROGRAMDA DİKKAT ÇEKENLER

Sözleşme ve Ödül Töreninde Türk-İş Niğde Temsilcisi ve Türk Harb-İş Niğde Şube Başkanı Ali İhsan Daş’ın adının yazdığı ve Bor Askeri Fabrikanın kapanmamasını sağladıkları için Milletvekillerine teşekkür pankartı vardı.  Ak Parti Yöneticilerinin olmaması da dikkati çekti. Ömer Selvi’nin Onur Ödülünü, Salonda bir çok protokol üyesi, İl Genel Meclis Başkanı, belediye başkanları, sendika başkanları olmasına rağmen Sungurbey Eğitim Kurumları Yöneticisi Mehmet Meleş’in vermesi de  dikkat çekti.


Editör: TE Bilişim