Ülkede kuru fasulye üretiminin önemli merkezlerinden olan ve toplam fasulye üretiminde Türkiye genelinde 2. Sırada yer alan Niğde’de Eskişehir Geçit Kuşağı Tarımsal Araştırma enstitüsü tarafından ıslahı yapılan 4 adet yerli ve milli çeşidin Niğde’deki deneme çalışmalarına 2019 yılı üretim sezonunda başlanıyor.

Tarım Orman İl Müdürü Asım Baş’ın konu ile ilgili açıklamasında; “Tarımda üretimin artırılması konusunun yoğun olarak gündeme geldiği son günlerde İl Müdürlüğümüz harekete geçerek Üretimin artırılması ve üretim maliyetlerinin düşürülmesi amacıyla tescili henüz yapılmamış 3 adet beyaz Dermason cinsi fasulye ile 1 adet barbunya fasulyenin İlimizde deneme amaçlı ekimine başlanacak. Eskişehir Tarımsal Araştırma Enstitümüz tarafından uzun sureli ve büyük emek taşıyan çalışmalar sonucu ıslahı yapılan çeşitlerimizin ülkemiz bakliyat üretimine önemli katkılar yapacağını düşünüyoruz. İlimizde ekilen kuru fasulye çeşitlerinin yüzde 90’a yakının yabancı menşeili çeşitlerden oluştuğu düşünüldüğünde çeşitlerimizin önemi daha da artmaktadır.  Ülkemiz barbunya fasulye üretiminin büyük bir kısmı ilimiz ovacık köyünde yapılmakta olup 2017 ve 2018 yılında denemesini yapmış olduğumuz barbunya fasulye çeşidi gösterdiği yüksek performansla büyük beğeni kazanmış olup bu çeşidin tohumlarının 2020 yılında çiftçilerimize ulaşması beklenmektedir. Bu kapsamda çalışmaya aldığımız yeni barbunya fasulye çeşidimizin deneme çalışmaları sonucu çiftçilerimize, yüksek verimli hastalıklara dayanıklı yeni bir çeşidin daha kazandırılması sağlanacaktır” dedi.

 Baş; “İl Müdürlüğümüz Koordinasyon ve Tarımsal Veriler Şube Müdürü Mustafa Gökhan ZOR koordinasyonunda konu uzmanları tarafından çalışması yapılacak 4 çeşidimiz bölgemiz iklim şartlarına uygun olup üretim sezonu boyunca deneme alanlarında tanıtımı yapılarak çiftçilerimizin performanslarının izlemeleri sağlanacaktır” diye konuştu.
 
 
Editör: TE Bilişim