Bu yıl üniversitelerden mezun olan yaklaşık 600 bin genç iş arayanlar kervanına katıldı. Yeni mezunlar, işe alımların küçük bir bölümünü oluştursa da bazı sektörlerde deneyimsiz gençlere daha fazla iş fırsatı bulunuyor. 

Yenibiris.com’un 2015 verilerine göre iş deneyimi olmayanlara en çok yer veren sektörler arasında ilk sıralarda turizm, perakende, eğitim, inşaat, bilişim ve çağrı merkezi geliyor. En çok işe alım yapılan bölümler ise satış, pazarlama ve muhasebe. Yeni mezunlar arasından toplu işe alım yapılan “gişe elemanı”, “finansal danışman” ve “satış temsilcisi”, kariyer açısından da cazip pozisyonlar olarak öne çıkıyor. Deneyim gerektirmeyen başlangıç pozisyonları şöyle:

Turizm: Önbüro elemanı, rezervasyon uzmanı, acenta satış yetkilisi, garson

Perakende: Mağaza satış danışmanı, kasiyer, muhasebe uzman yardımcısı

Bankacılık: Gişe yetkilisi

Çağrı Merkezi: Müşteri temsilcisi

Eğitim: Anaokulu öğretmeni, stajyer öğretmen, eğitim danışmanı

İnşaat: İnşaat mühendisi, teknik çizim elemanı, elektrik teknikeri

Bilişim: Yazılım uzmanı, teknik destek elemanı

Sigorta ve Emeklilik: Finansal danışman 

Sağlık-Tıp: Hemşire, tıbbi sekreter, yönetici adayı

Hizmet: Satış temsilcisi

Elektrik-Elektronik: Elektrik mühendisi

İthalat-İhracat: Müşteri temsilcisi, muhasebe elemanı

Üretim: Satış temsilcisi, üretim elemanı

Otomotiv: Filo satış danışmanı

En önemli kriter deneyim

İşe alınacak kişilerde en çok aranan kriter iş deneyimi. Genel kanının aksine, üniversite yıllarında yapılan stajlar, anketörlük, stand hostesliği gibi kısa süreli işler, sivil toplum kuruluşlarındaki gönüllü çalışmalar ve üniversite kulübünde yapılan aktif görevler iş deneyimi sayılıyor ve yeni mezun olmuş kişiye işe alımda avantaj sağlıyor. Bu bilgilerin mutlaka özgeçmişe yazılması gerekiyor. Yeni mezun olmuş kişinin buna benzer bir deneyimi olmaması halinde ise çalışmak istediği alanla ilgili staj fırsatlarını takip etmesi öneriliyor. İş arama sürecinde yöneticiler gençlere şu önerilerde bulundu:

Mudo CEO’su Barış Karakullukçu: Üniversiteden mezun olurken birçoğunuzun aklında günde 8 saatten fazla çalışmayacağınız, kendinizi çok da yormadan iyi maaşlar elde edebileceğiniz ve tabi ki hızla kariyer basamaklarını tırmanıp başkalarını yönetmeye başlayacağınız bir iş hayatı hayali var. Ama 16 yıllık çalışma hayatımda ben hep bunun tersini yaşadım ve başarı için temel kuralın ‘çok çalışmak’ olduğunu anladım.

Yapı Kredi İnsan Kaynakları Genel Müdür Yardımcısı Cihangir Kavuncu: İş hayatına başlamadan ya da başladığınızda mümkün olduğunca farklı iş tanımlarına sahip alanlarda deneyim elde edin. Hem iş alanlarını hem de kendinizi daha iyi tanıyacak, özelliklerinize ve meraklarınıza en uygun işi bulma konusunda önemli bir deneyim kazanacaksınız.

İK yöneticisi, öğretim görevlisi, yazar İdil Türkmenoğlu: “İş bulduktan sonrası kolay” diyenler iş ararken deneyim biriktirsin. Ne olursa olsun bir iş edinsin. Yok, garsonluk yapmam, kasada da durmam, diyorsa, bedavaya da olsa bir işyerine gidip gelsin. Deneyim önemlidir. Bir önceki işyerinde, stajla ya da profesyonel olarak edinme şansı yoksa bile, gönüllü işler yaparak kazanmak mümkün.

BAT Türkiye Ticari Pazarlama ve Satış Direktörü Tolga Kılıç: Başarılı bir iş hayatı için öncelikle güçlü olduğunuz alanları bilmenizi, her dönemde gelişim alanlarınızın farkında ve gelişmeye açık olmanızı ve hep daha iyisine ulaşmak için çaba göstermenizi tavsiye ediyorum. 

İnsan Kaynakları Yöneticisi, Eğitmen ve yetenekvekariyer.com Kurucusu Cengiz Çatalkaya: Hangi sektörü ve bölümü hedeflediğinizi belirleyin. Mezuniyet sonrası iş arama süreci uzayabilir, sabırlı olun. Deneyimsiz ve başlangıç seviyesinde olduğunuzu unutmayın, önceliğiniz para değil deneyim kazanmak olmalı. Sosyal medyayı iş ve kariyer amaçlı nasıl kullanacağınızı öğrenin.

Duman Management Consultancy Kurucusu Yiğit Duman: İş arama sürecinin uzun ve yorucu geçebileceği unutulmamalı. Bol bol iş görüşmesi yapmaktan kaçınmamalı ve yılmamalı. Her bir görüşme tecrübe artırımıdır. Kendini nerede güçlü görüyorsa o alanlara vurgu yapmalı ve bu kuvvete ihtiyaç duyacak işlere başvurmalı.

ikamotoru.com Kurucusu Ali Cevat Ünsal: Bir yeni mezunun kariyer planı elinde olmalı ve bunu mülakatta anlatabilmeli. Kariyer planı sadece gelecekle dolu olduğu için mülakatta hayaline inandırmayı başarmalı. Teorik bilgi donanımını da hissettirmeli.

 

www.yenibiris.com              

Yenibiris.com, büyük ölçekli ve çokuluslu şirketlerden orta ve küçük ölçekli şirketlere kadar her boyutta, farklı sektörlerden 155 bini aşkın firmaya internet bazlı seçme ve değerlendirme hizmeti sunmaktadır. Yenibiris.com’un özgeçmiş bankasında 16 milyonu aşkın özgeçmiş bulunmaktadır. Yenibiris.com sunduğu içerik ile bireysel üyelerinin kariyer ve kişisel gelişimlerine rehberlik eder. Sürekli yenilenen teknolojisiyle bireysel ve kurumsal üyelerinin iş ve aday arama süreçlerini hızlandırıp kolaylaştırmaya yönelik çözümler üretir.


Editör: TE Bilişim