İYİ Parti Niğde İl Başkanı İbrahim Uzun Konya Ovası Projesi (KOP) bölgesinde bulunan Niğde’nin KOP’un 2020 Temmuz raporunda en gelişmiş iller sıralamasında sondan üçüncü, ülke sıralamasında ise gerilemesi devam ederken 57’nci sırada yer aldı. Listede “En az gelişmiş ilçeler” sıralamasında ise Niğde’nin 3 ilçesi bölgemizde birden fazla ilçesi bulunan tek il olduğunu söyledi.


İl Başkanı Uzun açıklamasında Niğde’nin, Sanayi ve Teknoloji Bakanlığının 2019 yılı “İllerin Sosyo-Ekonomik Gelişmişlik Sıralaması” verilerinde ise (eksi) -0,395 skor ile 5’nci kademe ve ancak 57’nci sırada yer alabildiğini belirtti. Buna şimdilerde ise sürekli erimekte olan nüfusu da ekleyen Uzun, “Niğde Sosyo-ekonomik anlamda dibe sürükleniyor” dedi.


“BEN YAPTIM OLDU” ZİHNİYETİ MAHVEDİYOR
Uzun: “Gelişebilmenin tek yolu ortak akıl ve birikimlerin halktan, temsilcilere, temsilcilerden de idarecilere kadar bir masa etrafından istişaresi ile mümkündür. Ben yaptım oldu mantığı yaklaşık 19 yıldır Niğde için hiç iç açıcı sonuçlar doğurmadığını gösteriyor. Niğde için ayağı yere basan yatırımlar, projeler, çöpe atılmayacak fikirler, hayata katkı sağlayacak somut kayaklar gerekli. Aksi halde Niğde törpülene törpülene Anadolu’da küçük bir şehir kalmaya mahkum olur” dedi.


NİĞDE GELİŞMİŞLİK SIRALAMASINDA VAHİM NOKTADA
İYİ Parti Niğde İl Başkanı İbrahim Uzun, uzun yıllardır Niğde’nin ve ilçelerinin ne denli ihmal edildiğini KOP’un raporu ile tescillendiğine de değinerek, “Niğde gelişme konusunda AKP döneminde adeta nal topluyor. Hiç bi şey öyle anlatıldığı veyahut gösterildiği gibi değil. Bunlar resmi veriler ve bu verilere bakıldığında ise Niğde gerilemeye devam eden, küçülen bir şehir olmaya aday. Bir dönem bölgede söz hakkına sahip olan Niğde’nin “GELİŞMİŞLİK” raporunda en diplerde yer alması yüreğimizi acıtıyor. Pandemi sürecindeki kayıplarımız ise buna tuz biber olmaya devam ediyor” dedi.


BAŞKAN UZUN: GELİŞMİŞLİK SIRALAMASINDA EN GERİLERDEYİZ
Konu ile ilgili olarak açıklamasına devam eden İYİ Partili İl Başkanı Uzun; “KOP illerinin sosyo-ekonomik verilerinin incelendiği ‘KOP Bölgesi Sosyo-Ekonomik Göstergeler Raporu’nun Temmuz verilerini yayınladı. Raporda ise en dikkat çekici konuların başında ise En çok gelişmiş iller, illere bağlı ilçeler ile, en az gelişmiş iller ve ilçeleri yer aldı. Niğde 15 sıralık listede en gelişmiş iller listesinde 15’lik sıralamada sondan 3’ncü yani 13’ncü olurken, en az gelişmiş ilçeler listesinde ise 3 ilçesi ise 15’lik sıralamada yine gerilerde yer aldı” dedi.


15 GELİŞMİŞ MERKEZDE NİĞDE SONDAN 3’ÜNCÜ
Niğde’nin İktidar tarafından göz ardı edildiğini, bunun için acil önlemler alınması gerektiğini bu durumun göçü de beraberinde getireceğine işaret eden Uzun açıklamasına son nüfus verilerini de işaret ederek şöyle devam etti: “KOP Bölgesi’nde En Gelişmiş 15 İlçe(merkez)” tablosu altında Niğde-Merkez (İl merkezi) en gelişmiş 15 merkez ilçe sıralamasında 13. Sırada yer alırken Kırşehir merkez 4’ncü sırada, Karaman merkez 5’nci sırada Aksaray Merkez 10. Sırada Yozgat merkez 7. Sırada Niğde’nin önünde yer aldılar. Bu durumda Niğde, gelişme noktasında uzun zamandır sancı çekiyor.


KOP Bölgesi’nde En Gelişmiş 15 sıralamasında; 1 Konya-Selçuklu, 2 Kırıkkale-Merkez, 3 Nevşehir-Merkez, 4 Kırşehir-Merkez, 5 Karaman-Merkez, 6 Konya-Meram, 7 Yozgat-Merkez, 8 Kırıkkale-Yahşihan, 9 Konya-Karatay, 10 Aksaray-Merkez, 11 Konya-Akşehir, 12 Nevşehir-Ürgüp, 13 Niğde-Merkez, 14 Konya-Ereğli, 15 Konya-Seydişehir yer alıyor.


UZUN: NİĞDEYİ UMURSAMIYORLAR
Bölgenin, demografik bilgileri, nüfus ve göç yapısı, tarım, madencilik, enerji, sanayi, ulaştırma, kültür-turizm, kırsal-kentsel altyapı, eğitim ve sağlık sektörlerine ilişkin verilerinin yer aldığı ‘KOP Bölgesi Sosyo-Ekonomik Raporu’nun yatırım ve planlama politikalarında yol haritası özelliği taşıdığını belirtilirken Niğde’nin içinde yer aldığı 8 ili kapsayan gelişmişlik sıralamasında sınıfta kaldı.


15 GELİŞMİŞ MERKEZDE NİĞDE SONDAN 3’ÜNCÜ
“KOP Bölgesi’nde En Gelişmiş 15 İlçe(merkez)” tablosu altında Niğde-Merkez (İl merkezi) en gelişmiş 15 merkez ilçe sıralamasında ise 13. Sırada yer alırken Kırşehir merkez 4’ncü sırada, Karaman merkez 5’nci sırada Aksaray Merkez 10. Sırada Yozgat merkez 7. Sırada Niğde’nin önünde yer aldılar. Bu durumda Niğde, gelişme noktasında uzun zamandır sancı çekiyor.


KOP Bölgesi’nde En Gelişmiş 15 sıralaması ise şöyle: 1 Konya-Selçuklu, 2 Kırıkkale-Merkez, 3 Nevşehir-Merkez, 4 Kırşehir-Merkez, 5 Karaman-Merkez, 6 Konya-Meram, 7 Yozgat-Merkez, 8 Kırıkkale-Yahşihan, 9 Konya-Karatay, 10 Aksaray-Merkez, 11 Konya-Akşehir, 12 Nevşehir-Ürgüp, 13 Niğde-Merkez, 14 Konya-Ereğli, 15 Konya-Seydişehir.


ÇAMARDI, ÇİFTLİK VE ALTUNHİSAR EN AZ GELİŞMİŞ İLÇELER LİSTESİNDE
15 sıralamalı “En az Gelişmiş İlçeler” sıralamasının 3’ünde en çok ilçe ile Niğde yer aldı. İlçelerin Sosyo-Ekonomik Gelişmişlik Sıralaması Araştırması raporuna göre “En az Gelişmiş İlçeler sıralamasında” Niğde-Çamardı KOP Bölge içi 82’nci sırada yer alırken ülke sırlamasında 837’nci sırada yer alabildi. Altunhisar ilçemiz Bölge içi 86’ncı sırada yer alırken ülke sıralamasında ise 864’ncü sırada ve Çiftlik ilçemiz ise Bölge içi 87’nci sırada ülke sıralamasında 870’te yer alabildi.


Diğer sıralama ise şu şekilde gerçekleşti: 74’ncü sırada Kırıkkale-Sulakyurt, 75 Aksaray-Güzelyurt, 76 Konya-Ahırlı, 77 Karaman-Ayrancı, 78 Nevşehir-Acıgöl, 79 Yozgat-Saraykent, 80 Kırıkkale-Balışeyh, 81 Kırşehir-Akçakent, 83 Yozgat-Kadışehri, 84 Kırıkkale-Çelebi, 85 Aksaray-Gülağaç yer aldı.


TÜRKİYE SIRALAMASINDA DA EN GERİLERİNDE
Niğde bu listeye göre Türkiye sıralamasında ise 240’ıncı sırada en gerilerde yer aldı. Bunu Ereğli 249. Sıralama ve Konya Seydişehir ise 281’nci sıralama ile takip etti.


Niğde, özellikle eğitim ve rekabetçilik boyutlarındaki bazı değişkenlerde öne çıkarken sağlık ve turizm alanındaki değişkenlerde Türkiye ortalamasının oldukça altında değerlere sahiptir. On bin kişi başına düşen hastane yatak ve hekim sayılarında 81 il içerisinde yetmiş ikinci olan Niğde, on bin kişi başına düşen eczane sayısı değişkeninde 2,9’luk değeriyle de ülke ortalamasının (on binde 3,1) altında kalmaktadır” dedi.

Editör: TE Bilişim