Anavatanı Güney Amerika olan ve son yıllarda Türkiye’de de yetiştirilmeye başlanan tropikal egzotik meyve Pepino, Ulukışla’nın Kılan Beldesi’nde de üretilmeye başlandı.
 
Son zamanlarda Niğde ve Bor İlçemiz pazarlarında ve manav tezgahlarında görülmeye başlayan bu ilginç meyve Kılan Beldesinde yetiştiriliyor. Meyvesi kavun, muz ve ananasa benzeyen tadıyla pepino,  büyük ilgi görüyor.
Ulukışla İlçesi Kılan Beldesi’nde Pepino Meyvesi yetiştiren Mahmut Erbaş, Pepino Meyvesinin birçok hastalığa iyi geldiğini de belirtti. Daha fazla üretim için devletten teşvik beklediğini söyleyen Mahmut Erbaş sözlerini şöyle sürdürdü. “Mersin Tarım Fuarından aldığım Fide’den ürettiğim Pepino Meyvesinin içersinde C vitamini oldukça bol miktarda bulunmaktadır. Ayrıca, kalsiyum, potasyum gibi maddeler bol miktarda bulunuyor. Yaptığım araştırmalara göre Pepino kavunu özellikle şeker hastalarına, gut, kolesterol, kemik erimesine, ciltlerin gerilmesine, dalak yetmezliğine, bağırsak kanseri gibi çeşitli hastalıklara iyi geldiğini öğrendim. Tadı da muza andırmaktadır” diye konuştu. Pepino’nun kilosu 2 ila 3 liradan satılıyor.
Doğal ilaç

Kanser hücrelerinin yok olmasında büyük etki sağladığı ve kolesterolü düşürdüğü bildirilen Pepino, hücre yenileyici özelliğiyle çocukların gelişiminde, C vitamini deposu olma özelliğiyle vücut direncini artırmada, kalsiyum bakımından zenginliğiyle ağrıların giderilmesinde de etki sağlıyor. Ayrıca Pepino, böbrek kumunda etkili olduğu kadar anemi hastalarına fayda sağlıyor. Cinsel duyguları veya isteği uyaran etkisi de bulunan Pepino’nun, uyku düzenini dengede tutması, menopoz döneminde yaşanan psikolojik sorunlarda olumlu etki yapması ve içerisinde K vitamini bulunduğundan kanın pıhtılaşmasını da kolaylaştırıyor. Çocuklarda kemik gelişimi sağlayan Pepino, cilt bakımı içinde kullanılabiliyor.

Bunların yanı sıra Pepinonun; şeker hastalıkları, parkinson hastalığı, dalak yetmezliği (tromoksin), bağırsak kanseri, gen hastalığı, mide rahatsızlığı, anemi (kansızlık) hastalığına iyi geldiği öğrenildi.
Pepino Nasıl Yenir?

Meyveyi dolapta soğutarak ince kabuğu soyularak kavun gibi yenilebileceği gibi, meze olarak, dondurmalara katılarak, karışık meyve salatalarında garnitür olarak kullanılmakta, reçeli, marmelat'ı yapılmakta, ilaç sanayinde ve kozmetik sanayinde kullanılmaktadır. Bazı G. Afrika ülkelerinde süs bitkisi olarak değerlendirilmektedir.
 
Pepino Nasıl Yetiştirilir Videosunu İzle


 
Editör: TE Bilişim