Niğde Esnaf ve Sanatkâr Odaları Birliği Başkalığı (NESOB) tarafından düzenlenen bilgilendirme toplantısı Mavi Köşk Düğün Salonu’nun da yapıldı.
 
      Programda Niğde Defterdarı Cabir Döner ve SGK İl Müdürü Enver Özbek, yeni çıkan af yasası ile Bağ-Kur, SSK, vergi, elektrik ve diğer borç yapılandırmaları ile ilgili konularda katılımcılara bilgi verdi.
 
     Bilgilendirme toplantısının açılış konuşmasını yapan NESOB Başkanı Fahri Eker, Cumhurbaşkanlığı tarafından onaylanan torba yasanın Resmi Gazete’de yayımlanarak yürürlüğe girdiğini söyledi. Gelişen, değişen ve dönüşen dünya ekonomisi altında esnaf ve sanatkârın biriken sorunlarının bir an evvel çözüme kavuşturulmasını, ezilmişliğinin giderilmesini istediklerini dile getiren Eker, “Çıkan torba yasada esnaf ve sanatkârı ilgilendiren çok önemli hususlar var” dedi. Oda başkanlarına burada edinmiş oldukları bilgileri esnaf ve sanatkârlarına ulaştırmaları gerektiğini söyleyen Eker, “Bu yasanın bizlere faydalı olabilmesi için üyelerle bire bir konuşarak, gerekirse yerinde ziyaret ederek, yasanın anlatılmasında fayda olduğunu düşünüyorum” dedi.
               
BÜTÜN ALACAKLAR YAPILANDIRILIYOR
 
            Niğde Defterdarı Cabir Döner, torba yasa hakkında bilgi verirken, konuşmasına “ 6111 Sayılı Bazı Alacakların Yeniden Yapılandırılması” hakkındaki kanunla başladı. Bu kanunun içine Maliye Bakanlığı’na ait kamu alacaklarının girdiğini belirterek konuşmasını sürdüren Defterdar Döner,  “Bunun yanı sıra bu kanunun içine SGK, belediyeler, İl Özel İdareleri kamu alacakları ile ayrıca İl Özel İdarelerin ve belediyelerin kendi bünyelerinde su ile kanalizasyon idarelerinin alması gereken ödemelerden alınamayanların, TEDAŞ’ın, YURT-KUR’un ve KOSGEB gibi çeşitli kuruluşların  bütün alacaklarının yapılandırılması bu yasa kapsamında yer alıyor” dedi.
 
         Vergi, trafik para cezalarının, idari para cezalarının da bu kapsam içerisinde yer aldığını dile getiren Defterdar Cabir Döner, “ Şimdi işin özü şu böyle bir imkân böyle bir yasa hepimize kanun koyucu tarafından sunulmuş, bu imkândan yararlanmak ve bu imkânı değerlendirmek bizim elimizde. ‘Haberim yoktu, duymamıştım’ demek doğru değil. Basında konuyla ilgili bültenlerimiz çıkacak, mektuplarımızı ilgililere ulaşacak ama adresi  olana tabi. İlgili yanlış adres vermişse doğru bir adres beyan etmemişse kendisine ulaşma imkânımız da olmayacak tabii” dedi. Defterdar Döner, torba yasa içerisinde getirilen kamu kurumlarının elektrik borcu, öğrenci kredisi, destek kredisi, çiftçi kredisi, sulama birliklerinin su bedelleri gibi pek çok konunun kolaylık nedeniyle yararlanılacak konular olduğunu söyledi,
 
BAĞ-KURLULARIN DONDURULMUŞ
BORÇLARI DA BU KAPSAMDA
          
     SGK İl Müdürü Enver Özbek, torba yasa olarak yürürlüğü giren kanunun esnaf ve işverenleri yakından ilgilendirdiğini belirterek, “ Bu toplantıda sadece yapılandırma üzerinde duracağım. Bu yasa kapsamı pek çok kurumumuzu ilgilendiriyor. Öncelikle prim alacakları ve diğer alacaklar kurumumuzu ilgilendirmektedir. Bunların başında gelen sigorta primi, işsizlik sigortası primi, soysal güvenlik destek primi, sosyal güvenlik kurumu tarafından takip edilen bizim asıl alacağımızla birlikte özel işlem vergisi, damga vergisi, eğitime katkı payı bu kapsamda yer alıyor. İsteğe bağlı sigorta primi, çokluluk sigortası primi, kanunla getirilen ancak borcunu ödeyemeyen iş verenlerin bu borçlarının yanı sıra en çok esnafları ilgilendiren prim borçlarından 30 Nisan 2008 tarihine kadar ödenmemiş 5 yıl ve 5 yıldan fazla prim borcu olan Bağ-Kurluların dondurulmuş olan borçları da bu kapsama alındı. Bina inşaatları 30 Kasım 2010 tarihine kadar bitirilmiş olan her türlü bina inşaatı ve ihale konusu işler de bu kapsama girdi” dedi.
 
Haber Kaynak : Yeni Yıldız Gazetesi
 
Editör: TE Bilişim