Bakanlıktan CHP Milletvekili Gürer’in önergesine verilen yanıtta, IPARD programları kapsamında çiftçilere verilen desteklemeler açıklandı. Aralarında Ankara, Konya, Mersin ve Nevşehir gibi illerin büyük oranda destek aldığı IPARD Programlarında Niğde’nin yer bulamaması, “Niğdeli çiftçinin suçu ne?” sorusunu gündeme getirdi. 

Cumhuriyet Halk Partisi (CHP) Niğde Milletvekili Ömer Fethi Gürer, “Tarım ve Kırsal Kalkınmayı Destekleme Kurumu TKDK 2017 yılında kaç üreticiye destek sağlamıştır? Destek ile kaç üretim tesisi kurulmuştur? Kaç kadın müteşebbis desteklerden yararlanmıştır? İllere göre destekten yararlanan ilk on il hangisidir?” şeklindeki soruların yanıtlanmasını istemişti. 

Gürer’in önergesine ilgili bakanlık tarafından verilen yanıtta, “Bakanlığımız ilgili kuruluşu olan Tarım ve Kırsal Kalkınmayı Destekleme Kurumunca (TKDK) 2017 yılında IPARD I Programı kapsamında 14 proje için ek ödeme ile destek sağlanmış olup, IPARD II Programı kapsamında ise 576 proje için ödeme yapılmıştır. IPARD I programı kapsamında toplam desteklenen 10.667 projeden 8.071 yeni işletmeye; IPARD II programı kapsamında ise toplam desteklenen 1.002 projeden 746 yeni işletmeye destek verilmiştir” denildi. 

IPARD I Programı kapsamında 1.079, IPARD II Programı kapsamında ise 237 kadın faydalanıcının desteklendiği belirtilen açıklamada, şu ifadelere yer verildi:  “IPARD I Programı kapsamında, ödeme büyüklüğüne göre destekten yararlanan illerin sırası Ardahan, Yozgat, Kars, Nevşehir, Mersin ve Aydın'dır. IPARD II Programı kapsamında, ödeme büyüklüğüne göre destekten yararlanan ilk on ilin sırası Konya, Muş, Diyarbakır, İsparta, Afyonkarahisar, Çankırı, Ankara, Kahramanmaraş, Malatya ve Amasya'dır.”

CHP Niğde Milletvekili Ömer Fethi Gürer, Avrupa Birliği (AB) Hibe Projesi olan IPARD’in iki programında da Niğde’nin yer alamamasının, Niğdeli üreticiler için büyük bir talihsizlik olduğunu söyledi. 

GÜRER: NİĞDE SAHİPSİZ

İlgili programlardan 42 ilin çiftçilerinin faydalandığını ancak Niğde’nin IPARD programlarına dahil edilmediğini hatırlatan Ömer Fethi Gürer, “Niğdeli üreticiler maalesef bu konuda dezavantajlı bir konumdadır. Aslına bakılırsa, programa dahil olan iller arasında bu programdan yararlanabilecek ilk il Niğde olmalıdır. Ancak, sahipsizlik, ilgisizlik Niğde’nin bu programlara dahil olmasının önünde büyük bir engel olarak durmaktadır” diye konuştu. 
 

Editör: TE Bilişim