Bu yıl patates fiyatlarındaki artış vatandaşı tedirgin etmişti. Perakende de 5 liraya yaklaşan fiyatlar üzerine hükümet duruma el attı.


BAKAN EKER; KAOS LOBİSİ MUTFAKLARA DADANDI

Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanı Mehdi Eker, Türkiye'de herhangi bir üründe bir kıtlığın olmadığını belirterek kaos lobisinin mutfaklara dadandığını vurguladı.



Eker; Şuanda sadece 2 vilayette Niğde ve Nevşehir'de 700 bin ton satışa hazır sofralık patates var. 100 bin tonun üzerinde diğer vilayetlerde var. 800 yüz bin ton sofralık patates var. 400 bin tonda tohumluk patates var. 150 bin tonu bunların sertifikalı olmak kaydıyla toplam 400 bin tonda tohum patates mevcut. Yani ne tohumluk için ne de sofralık için hiçbir endişe yok. Seyircinin aklına şu soru gelebilir: Türkiye'nin üretimi ne kadar? Aylık Türkiye'nin tüketimi 250 bin ton civarında patateste. 800 bin ton elimizde var. Yeni patates nisan ayında çıkıyor.”dedi.


Kuru fasulye gibi patatesinde ithal edileceği haberleri üzerine Niğde ve Nevşehir’deki patates üreticileri patates stoklarını eritmeye başladı.


CHP'Lİ DOĞAN ŞAFAK; HÜKÜMET GİRDİLERİ DÜŞÜRSÜN

Patates konusunda geçtiğimiz yıllarda en çok çalışmayı yapan ve Niğde tarihinde ilk defa çiftçi mitingi düzenlenmesini sağlayan CHP Niğde Milletvekili Doğan Şafak, Bakan Eker’in açıklamaları üzerine bir basın açıklaması yaparak Bakan’ın verdiği rakamların doğru olmadığını,
Depolarda bulunan patatesin ihtiyacı karşılayacak miktarda olmadığını belirti. Şafak, Patates üreticisinin zor durumda olduğunu geçtiğimiz yıl yaşananlardan sonra gübre, tohum, enerji gibi girdilerin pahalı olduğunu. Hükümetin asıl bu girdileri düşürmek için çalışma yapmasını istedi ve hükümetin patates konusundaki politikasını eleştirmişti.


Bütün bu patates fiyat tartışmalarına Niğde ve Nevşehir Ziraat Odaları da katıldı. Nevşehir Ziraat Odası Başkanı Mustafa Ekiz, fiyatların artışında basında yer alan fiyatların üreticileri etkilemesinin ve de aracıların yüksek fiyattan satma isteğinin rol oynadığını iddia etti.


EKİZ; SANKİ PATATES YOKMUŞ GİBİ İZLENİM VERİLDİ

Nevşehir Ziraat Odası Başkanı Mustafa Ekiz, fiyatların yüksek olduğunu söyleyenlerin şu anda spekülasyon yaptıklarını ileri sürdü ve haberlerin çoğunun asılsız olduğunu kaydetti. Son günlerde 'sanki Türkiye'de patates yokmuş' gibi izlenim verilmeye çalışıldığını ifade eden Ekiz, bunun patates eken çiftçiye ve yörelere verilen en büyük zarar olduğunu söyledi.

Ekiz, Önümüzdeki Nisan ayına kadar yetecek durumda patates olduğu konusunda sıkıntımız yok. Tüketicimizin de rahat olmasını istiyoruz. Çiftçimiz 2 yıl üst üste zarar etti, patatesleri sokağa döktü. Bu fiyatlarla o zararlar telafi edilecek. Ama perakendede hiçbir zaman patates 4- 5 lirayı bulmayacak. Bir hafta- 10 gün içerisinde bu durum daha iyi görülecek diye konuştu.



VELİ KENAR; TOHUMLUK FİYATLARIDA ARTTI


Niğde Ziraat Odası Başkanı Veli Kenar ise ; Şuanda yaklaşık 150 bin ton patates bulunmaktadır. Geçtiğimiz günlerde Bakanlık dan gelen uzmanlar bunu tespit ettiler. Fiyatlarda değişiklik yok. Şuanda 2 -2,5 lira civarında depolardan satışı yapılmaktadır. Bundan sonraki tüccar ve kabzımal ücretleri de eklenecektir. Patates fiyatlarının pahalı olması gelecek sezon üretimi için tohum fiyatlarını etkileyecek ve tohum fiyatları da artacaktır. Şuan bölgemizde 3 – 3,5 lira civarında tohumluk satılmaktadır. Bundan dolayı gelecek yıl üretim maliyetine bu etki edecektir. Önümüzdeki yıl patates üretim maliyeti 2 – 2,5 kat artacaktır, yaklaşık maliyet 80 ila 90 lira olacaktır. Yetkili olmayan kuruluşlar patatesin fiyatını 5 bin lira olacak diye açıklama yapıyorlar. Çiftçilerimiz de bundan etkileniyor. Açıklamalara dikkat etmek lazım”dedi.




Editör: TE Bilişim