Niğde’de mahsullerini tarladan depolarına götüren patates ve soğan üreticilerine, Çiftçi Kayıt Sistemi’ne (ÇKS) işlenmediği gerekçesiyle üçer bin lira para cezası kesildi.

Çiftçi bin bir güçlükle ürettiği ürünün bir kısmını satıyor, bir kısmınıda depoya çekiyor. Çünkü patates ve soğan gibi ürünleri bir anda tüketemezsiniz ve Niğde de kayadan oyma yeni yeni ve büyük depolar yapılmaya başlandı ki, üretilen ürünler Nevşehir’in kavak kasabasına gitmesin, Niğde ye gelsin burası tam bir pazar olsun. Ancak ne hikmetse Niğde belediyesi zabıta ekipleri çiftçinin depoya götürdüğü malları, efendim kanunda yeri var siz bunları götürürken bakanlığa bildirip künye alacaksınız iddası ile kamyonları durdurup ceza kesiyorlar.

Çiftçi binbir güçlükle ürettim yapıyor, çiftçinin yanında olmanız gerekirken çiftçiye köstek oluyorsunuz, düşün çiftçinin yakasından. Siz şunu mu istiyorsunuz? Çiftçi üretmesin, Niğde patateste ve soğanda depo merkezi olmasın, vatandaş bu ürünlere nasıl erişirse erişsin, bunu mu istiyorsunuz? Çoğu çiftçimizin çks si yok öyle üretim yapıyor depo künyesini nasıl alacak, Sivas şehrimize ekim yapılıyor Sivastan Niğde ye depoya mal çekiliyor, Sivas belediyesi zabıtası bir şey demiyor, Kayseri belediyesi zabıtası bir şey demiyor. Niğde belediye zabıtası bu malı bakanlığa bildirip künyesini almadığın için üreticiye araba başı 3bin küsür lira ceza keseceğim diyor. Depoya giden mala ceza kesilmez her ne olursa olsun.  Tüccar aldığı ürünün yani  halde satacağı ürünün  zaten künyesini alıp göndermek zorunda. Yoksa hale götürüp satamaz. Bunun cezası zaten var herkes biliyor. Ancak çiftçinin kanunda yeri var denilerek depoya giden mala ceza kesmek büyük hatadır. Bu kadar çiftçi düşmanı olmayınız.

Geçen yıla göre kurban fiyatları yüzde 100 arttı Geçen yıla göre kurban fiyatları yüzde 100 arttı

Editör: TE Bilişim