Niğde'de hasadına başlanılan lahanadaki rekolte üreticiyi sevindirirken fiyatlarının ise 4 yıldır aynı olması üreticiyi memnun etmiyor. Türkiye’de yüzde 22’lik oranla ilk sırada Niğde’nin bulunduğu belirten Niğde Lahana Üreticileri Birliği Başkanı Ali Rıza Önal, özellikle Bor ve Ulukışla ilçelerinde üretimin yapıldığını kaydetti.

Lahananın tanesinin tarlada 2 TL ile 2,5 TL arasında satıldığını belirten Önal, şöyle devam etti: "Ulukışla ve Bor'un köylerinin toprak yapısı, lahana yetiştirmeye çok uygun. Lahananın tanesi şu anda tarlada 2 TL ile 2,5 TL arasında alıcı buluyor. Fiyatlar 4 yıldır aynı olmasına rağmen girdi fiyatları her yıl artmaktadır. Lahana bölgemizde diğer kentlere göre erkenci yetişiyor. Ayrıca güzel tarafı iklim ve toprak şartları nedeniyle kademeli hasat yapılabiliyor. Bu sürede piyasaya uzun süreli ürün gönderildiğini belirtti.

Rekoltenin önceki yıllara oranla arttığını Türkiye’nin lahana ihtiyacının yüzde 22’sini Niğde’den karşılandığını ifade eden Önal; “ ilimizde 2019 yılında 18 bin 240 dekar alanda 118 bin 593 ton rekolte elde edilirken 2020 yılında 18 bin 870 dekar alanda ekim yapılırken 129 bin 660 ton rekolte bekliyoruz. Rekoltemiz geçtiğimiz yıllara oranla daha yüksek.  İlimiz Lahana üretiminde Türkiye’de geçtiğimiz yıllar 2’nci sırada yer alıyordu 2019 yılında ilimiz lahana üretiminde Türkiye’de birinci sırada yer aldığını ifade etti.

Bu yıl doğal afetten lahanaların zarar görmediğini söyleyen Birlik başkanı Önal; “ Lahana üretiminde bu yıl hastalıkta sıkıntı olmazken dolu olayında da zara görmedi. Lahana da 4 yıldır fiyatlarımız aynı. Bu hasadı yapılan lahana Hibrit türü yani erkenci lahanadır. Hasadını yaptığımız erkenci lahana 2 TL ile 2,5 TL arasında satılıyor. Diğer kışlık türü lahanamız ise 2,5 TL ile 3 TL arasında satılmaktadır. Ürün çok güzel, mevsim olarak iyi bir mevsimde olsak da girdi fiyatlarının her geçen yıl oranla artması biz üreticileri zor durumda bırakıyor. Lahana üretimimizde bu yıl rekolte çok yüksek ama fiyatlarımız 4 yıl önceki fiyatla aynı olmasından dolayı üretici olarak fiyattan memnun değiliz” dedi.

Editör: TE Bilişim