Nisan Ayındaki kuraklıktan dolayı Niğde'de elde edilen  saman beklentinin çok altında kaldı. Hayvan yetiştiriciliği sil baştan...


Niğde Damızlık Yetiştiriciler Birliği Başkanı Tahir Erdem; elde edilen samanın beklentilerin altında kaldığını söylerken, “ Bu duruma acilen müdahale edilmedi aksi takdirde bu kış sezonunda 2008 yılında olduğu gibi elimizdeki damızlıkları anaç hayvanlarımızı mezbahalarda kestirmek zorunda kalacağız. Ve yine sil baştan hayvan ithalatına başlayacağız. Bunun için saman ve kaba yem konusuna çok acil bir çözüm bulunması gerekir” dedi.



Kış mevsiminin çetin geçmesinin çiftçinin ekinlerinde kavrulmaya sebep olduğunu dile getiren Erdem, “ Bahar aylarında ise sıcakların aniden bastırmasıyla mahsul gevredi. Ve büyük bir kuraklık yaşandı. Hasat zamanı ürün kısa kaldığı için saman ihtiyacımız beklentilerin çok altında kaldı. Bu arada da bazı firmaların Lübnan’a ihracat yapması iç piyasadaki ihtiyacın karşılanmaması sonucunu doğurdu” diye konuştu.


Saman fiyatının şuanda 12 Kr olması gerektiğini ancak 50 ila 55 kuruş aralığında değiştiğini dile getiren Erdem, “ Tabii bu fiyatlarda bulabilen için geçerli. Çünkü saman yok” dedi.

Hayvan Yemi Konusuna acil çözüm gerekiyor



Bazı kesimlerin ise fırsatçılık yaptığını elinde bulunan samanı daha da yükselebilir düşüncesi ile sakladığını söyleyen Erdem, “Buna bağlı olarak 25 ile 30 Kr olan yonca 70 Kr kadar çıkmış durumda. Bu duruma acilen müdahale edilmedi aksi takdirde bu kış sezonunda 2008 yılında olduğu gibi elimizdeki damızlıkları anaç hayvanlarımızı mezbahalarda kestirmek zorunda kalacağız. Ve yine sil baştan hayvan ithalatına başlayacağız. Bunun için saman ve kaba yem konusuna çok acil bir çözüm bulunması gerekir. Acilen komşu ülkelerden yem ithalatına izin verilmesi gerekmektedir. 2013 yılı için Tarım Bakanlığı kaba yem ihtiyacını karşılayabilmemiz için yem bitkileri desteklemesini ve hayvancılık desteklemesini tekrar gözden geçirmeli bu sorun çözülmelidir” dedi.


Saman bulamayan hayvan yetiştiricisi yok pahasına satacak


Bu durumun hayvan üreticisini olumsuz etkilediğini belirterek, yaklaşan Kurban Bayramı’na da değinen Erdem; kurbanlık fiyatlarının da yem ihtiyacına bağlı bir şekilde geçen yıllara göre düşeceğini belirtti. Hayvanı besleyecek otu, samanı ve yemi bulamayan besicinin hayvanlarını yok pahasına satmak zorunda kalacağına dikkat çeken Erdem, “ Zaten çaresiz olan besici bu kez elindeki hayvanı azaltma yoluna gidecektir. Ve elinde bulunan damızlığı dahi kurban pazarında satmaya başlayacaktır” diye konuştu.




Editör: TE Bilişim