CHP Niğde Milletvekili Ömer Fethi Gürer, merkeze bağlı Orhanlı beldesinde çiftçi ve vatandaşlarla bir araya geldi. 15 yıldır uygulanan tarım politikasını eleştiren Gürer,  “ekim yapamadığı için çiftçilerin şehir merkezlerine göç etmesini engelleyemeyen hükümetin Sudan’a çiftlik kurmasını anlamak olası değil" dedi.

Gürer, AKP hükümetinin Niğde'ye gereken desteği vermediğini IPARD’a  (Avrupa Birliği Kırsal Kalkınma Projesi) tarım ile geçinen kentin alınmadığını anımsatıp IPARD Projesine dâhil edilmemesinin dezavantajını yaşadığını vurguladı. 

NİĞDE 'YE HÜKÜMET İLGİSİZ KALDI

Orhanlı beldesinde vatandaşların yoğun ilgisiyle karşılanan CHP Niğde Milletvekili Ömer Fethi Gürer, Avrupa Birliği’nin kırsal kalkınma amaçlı hibe projesi olan IPARD’a Niğde’nin dâhil edilememesinin, AKP hükümetlerinin Niğde'ye ilgisiz kalmasından kaynaklandığını belirtti. Aralarında Ankara, Mersin ve Konya gibi büyükşehirler ve Nevşehir, Aksaray gibi komşu illerinde bulunduğu pek çok ilin Avrupa Birliği Kırsal Kalkınma Projesi’nde yer aldığını hatırlatan Gürer, “Bu projeye maalesef Niğde dâhil edilemedi. Konya’daki Mersin’deki, Ankara ve Aksaray’daki üretici hibe projesinden destek alırken, Niğde çiftçisi ve üreticisi bu projeden destek alamıyor” dedi.

KELİME OYUNU YAPIYORLAR

Niğde’nin IPARD Projesinde yer alamamasının, projeye dâhil olan illerdeki çiftçilere göre Niğde çiftçisini ve üreticisini dezavantajlı konuma soktuğunu kaydeden Ömer Fethi Gürer, “Hal böyleyken AKP’li Bakanlar kelime oyunu yaparak ve halkı yanıltmaya çalışarak Niğde’nin kırsal kalkınma programına alındığını belirtiyorlar. Oysa Tarım ve Kırsal Kalkınmayı Destekleme Programı neredeyse Türkiye’nin tüm illerinde var. Ancak Niğde IPARD’da yok” şeklinde konuştu. 

HÜKÜMET SUDAN’A ÇİFTÇLİK KURDU

Hükümetin yanlış tarım politikaları nedeniyle, çiftçilerin artık tarlalarını ekemez duruma geldiğini, bu nedenle de şehir merkezlerine göç ettiğini söyleyen Gürer, “Türkiye’de köy ve kasabalarda tarlalar boş kalırken, çiftçi ekim yapamazken, hükümet bir Afrika ülkesi olan Sudan’a çiftlik kürüyor. ” dedi. 

CHP Niğde Milletvekili Ömer Fethi Gürer, “Hükümet her seçim öncesinde Niğde’ye gelip vaatlerde bulunuyor. Ama Niğde’nin sularını bile bu topraklara akıtamıyor. Niğde’de sulama göletleri yetersiz. Aladağlardan çıkan Ecemiş suyu Niğde’nin ihtiyacı olan tarım amaçlı kullanılabilir. Ancak Niğde için kullanılması gereken Ecemiş suyu Akdeniz'e boşa akıyor “dedi.

GÜRER: “NİĞDE PATATES ÜRETİMİNDE BİRİNCİ AMA…”

Gürer, patates üreticisinin 1 kilogram patatesi kalitesine göre 50 ile 60 kuruş arasında mal etmesine rağmen yaz ürünününün 20 ile 40 kuruş arasında satmak zorunda bırakıldıklarını söyledi. Eylül'de kış patatesi hasadının başlayacağını ifade eden Gürer,  “Yurt dışı satımı için hükümet desteği şart” dedi.

CHP Niğde Milletvekili ve KİT Komisyonu üyesi Ömer Fethi Gürer, Orhanlı Kasabasında yaptığı açıklamalarında şunları söyledi: “Devletin resmi kaynaklarından aktarılan bilgilere göre, Niğde patates üretiminde birinci sırada olmasına rağmen ürettiği ürünü değerinde satamıyor. Patatesten zarar eden çiftçilerimiz diğer ürünlerden elde ettiği gelirle patates üretiminin zararını karşılamak zorunda kalıyor. Orhanlı halkı patatesin değerini bulduğu zamanlar kar ettiğini, değerinin altında kaldığında ise o yılı ve sonraki yılları borç içinde geçirdiğini söylüyor. Patates üretiminde Türkiye’nin lokomotifi olan Niğde’nin bu anlamda desteklenmesi gerekiyor” dedi.

Gürer son olarak şunları söyledi: “Türkiye İstatistik Kurumu verilerine göre Niğde’de geçtiğimiz yıl 237 bin 851 dekar alanda 892 bin 297 bin ton patates üretildi. Niğde, Türkiye patates üretiminin yaklaşık yüzde 20’sini tek başına karşılayarak Türkiye’de birinci sırada. Kayıt dışı ile 1.200.000 ton patates üretiliyor. Yurt dışı satışı olmazsa ürün depoda kalacak. Hükümet dış satım için destek sağlamalı, Niğde için soruna kalıcı çözüm oluşturulmalıdır. Tarımda entegre tesisler kurulmalıdır. Niğde patates üretiminde 1.nci ama ürün işleme tesisi yok. Niğde ile Nevşehir’i kapsayacak, tarım sanayisine yönelik yatırım sorunu kökten çözer. AKP hükümetleri Niğde’de tarıma gereken desteği vermedikleri için çiftçi mağdur oluyor” dedi.

Editör: TE Bilişim