Niğde Tarım ve Orman İl Müdürü Asım Baş, Patates üretiminde Türkiye birincisi olan Niğde' den Türkmenistan'a 185 ton tohumluk patates ihracattı yapılmış olup, önümüzdeki günlerde de ihracata devam edileceğini belirtti.
 
Yerli çeşitlerimizin hepsi verim yönünden üst seviyede olduğunu söyleyen Baş; “ Tüketicilerimiz patates alırken hangi amaçla kullanacaklarsa ona göre çeşit seçmeleri gerekiyor. Zira yemeklik olarak üretilen bir çeşitten kızartma yaparsak, patatesler yanarak kararacak ya da fazla yağ çekerek hem görüntü hem de tat olarak istenen sonucu vermeyecektir. Tüketiciler patates seçerken kullanım amacına, patateslerin şekline, filizlenmemiş ve yeşillenmemiş olmasına dikkat etmeli. Patatese yakından baktığınızda üzerindeki gözleri görebiliriz. Eğer patatesi aydınlık yerde bekletirseniz zamanla bu noktalardan filizler çıkar. Işık, patateslere nüfuz ettiğinde zehirleyebilecek bir kimyasal olan solanin üretimini tetikler. Solanin fazla miktarda tüketildiğinde zehirlenme belirtilerine neden olur. Bu sebeple rengi yeşile dönmüş ve filizlenmiş patateslerin tüketilmemesi önerilmektedir. Evlerimizde patatesleri karanlık ve serin ortamlarda muhafaza etmeliyiz” dedi.

Müdür Baş; “ Ayrıca Bakanlığımız tarafından 2018 yılında sertifikalı patates tohumluğu kullanan çiftçilere dekara 80 TL, sertifikalı patates tohumluğunu yurt içinde üreten ve bunu belgelendirenlere ise 0,10 TL/kg destek ödemesi yapıldı. Ayrıca dekar başına mazot desteği 19 TL ve gübre desteği 4 TL destek ödemesi yapıldı” diye konuştu.

Niğde İl Tarım ve Orman Müdürü Asım Baş, hayvansal ve bitkisel ürünlerin dışında ana ürünlerinde ihracatını yapıldığını belirterek, “Niğde dünyaya açıldı. Ana ürünlerimizden elma, armut, patates, çilek, erik, nektarin, meyve suyu, ayva, nohut, yulaf, arpa gibi tüm ürünlerin direk üretim, gerek işlenmiş üretim olarak dünyada 25’den fazla ülkeye ihracat yapıyoruz. Bu ülkeler Azerbaycan, Birleşik Arap Emirlikleri, Dubai, Gürcistan, Irak, Kosova, Sırbistan, Suriye, Suudi Arabistan, Rusya, ABD, Slovenya, Hırvatistan, İspanya, Katar, Somali, Hindistan, Kıbrıs, Almanya, İngiltere, kanada, Cezayir ve Libya gibi ülkelere ilimizde üretilen ürünlerimizi ihraç ettik. İhracat rakamlarımızda giderek artış gösteriyor. Bunun temel sebeplerinden biri Niğde’de tarımsal alt yapıda, tarımsal sanayi dediğimiz alt yapıdaki eksikliklerin Bakanlığımız destekleriyle kırsal kalkınma kapsamında giderilmesiyle oluştu. Paketleme tesislerimiz, soğuk hava tesislerimiz, işleme tesislerimiz ve boylama tesislerimizin 2 yılda tamamlanma aşamasına gelmesiyle birlikte yaptığımız ihracatlar artış gösterdi” dedi.
 
Editör: TE Bilişim