Niğde Belediyesinin katkılarıyla,  kent meydanında gerçekleştirilen organizasyon ile 50 ilden, 75 stant ve 1500 farklı yerel ve yöresel ürün içeren kültür mirası denilebilecek ürünler Niğdelilerin tanıtımına ve tüketimine sunuldu.

FOTOĞRAFLAR SAYFANIN ALTINDA


Video: Fatih ÖZATA

Niğde Valisi Necmeddin Kılıç, Niğde Belediye Başkanı Fasruk Akdoğan, kurum müdürleri ve Niğde Ticaret Sanayi Odası Başkanı Şevket Katırcıoğlu'nun da katıldığı yöresel ürünler pazarı kent meydanında Belediye mehter takımı konseriyle açıldı.

 

Açılış konuşmasını yapan KIRSALDER Başkanı Muhammet Sedat Kolcuoğlu; "5 yıl önce kırsal kalkınma ve kırsal yaşamı destekleme derneğini kurduğumuzda ülkemizin yöresel ve yerel ürünler değerlerini ülkemize nasıl tanıtırız, bu ürünlere nasıl talep yaratırız, bu vesileyle kırsal kalkınmaya nasıl destek oluruz projesiyle yola çıktık. 3 yıl Antalya da gerçekleştirdiğimiz bu organizasyonu daha sonra üretimimizin almış olduğu bir kararla  2014 yılından itibaren ülkemizi il il gezdirmeye başladık. Her gittiğimiz ilde yoğun bir ilgi ve talep gördü bu proje ve şunu gördük ki gerçekten ülkemiz bu ürünlerimize hasretmiş. Bu ürünlerimizi paylaşmak istiyormuş aslında biz projeyi hazırlarken bu projeyi daha çok tanıtım amaçlı planlamıştık. Hedefimiz bu projede halkımız insanlarımız bu ürünleri tatsın tanısın daha sonra bunlar market raflarına yansısın ancak şunu gördük ki bu proje daha çok yerinde bizzat tüketiciler tarafından halkımız tarafından kabul gördü. Ve bundan dolayı da ülkemizde bu projeyi gezdirmeye başladık tabi bu projenin yansımaları kendi içinde gelişti. Nasıl gelişti? gittiğimiz illerde her ilin kendi yöresel değerleri sisteme dahil oldu bugün Niğde'de bu proje gerçekleştikten sonra ben eminim bundan sonraki gidilecek olan illerde Niğde ilimiz de yer alacaktır" dedi.

 

Niğde Belediye Başkanı Faruk Akdoğan; "44 tane ilimizin yöresel ürünleri bu fuarda tanıtılacak 10 gün süreyle mutlaka buradan alışverişlerde yapılacak fakat tabi 10 günlük ya da 8 günlük süre olması bakımından başta Niğde'de ki esnafımıza zaten zarar verecek bir durum söz konusu değil. Bir de genelde Niğde'de üretilmeyen ürünlerin burada sergileneceğini ve satılacağını düşünürsek  bu bakımdan rahat olmak gerekir diye düşünüyorum. Bu da farklı bir etkinlik insanlar bugün gelip ziyaret ediyorsa ihtiyaçtandır görme arzusundandır düşüncesiyle bunu gerçekleştiriyoruz ve şu anda da gördüğümüz üzere burada ilginin bir hayli fazlaca olacağını düşünüyoruz görüyoruz. Bir sene tarım fuarı yapmıştık, o da Niğde ölçeğinde hakikaten çok güzel bir fuar olmuştu. Demek ki bu tür etkinliklere Niğde olarak insanımızın hemşerilerimizin ihtiyacı var bizde bu noktada katkıda bulunmak için çaba ve gayret içerisindeyiz. Tabi ilimize dışarıdan gelen misafirlerimize ben hoş gelmişler sefalar getirmiş derken onlara da hayırlı işler bol kazançlar dilemek istiyorum. Alışveriş yapacak kardeşlerimize de hayırlı alışverişler yapmalarını temenni ediyorum. Niğde'mize inşallah fayda sağlar ümidindeyim umuyorum düşünüyorum. Katkıda bulunan tüm belediye çalışanlarımıza ve buraya gelen tüm misafirlerimize teşekkür ediyorum" şeklinde konuştu.

 

Açılışa katılan Niğde Valisi Necmeddin Kılıç; "Bildiğimiz tarih boyunca şehirler kurulurken önce meydan kurulmuş meydanda sonra şehirler büyümüş eski roma da hipodrom kurulmadan şehir kurulmazmış. Halen Avrupa da şehirlerin kalifikasyonunda meydan olması ve meydana bağlı bir takım yerleşim yerlerinin olması kaydıyla orası şehir kabul ediliyor. İngiltere de 3000 nüfuslu bir yerin sırf katedrali var diye şehir olduğunu 300.000 nüfuslu bir yerin de halen kasaba konumunda olduğunu görürsünüz. Çünkü şehirden kasıt nüfus değildir. Şehirden kasıt kültürdür sosyalitedir. Şimdi dolayısıyla şehirlerde meydanlar şehrin halkını toplar orda kültürel etkinlikler yapılır ve  şehirlerin ruhu oluşur. Her şehre has bir ruh oluşur. Oraya özel bir kültür oluşur şehir meydanımızda açılalı az bir zaman olmasına rağmen bakın peş peşe etkinlikleri görüyoruz ses sanatçılarını görüyoruz milli bayramları burada yapıyoruz.  Yine farklı bir etkinlik olarak da mutfak kültürümüzü yöresel kültürü yansıtan bir çarşı var şuanda. 10 gün 15 gün kadar kalacak. Son söz meydanın kurulması çok gerekliydi. Niğde için zaruriydi açılması hayırlı oldu bu hayrın yanımızdaki hükümet konağının yıkılarak meydanın daha genişlemesiyle ve gelişmesiyle devam etmesini temenni ediyorum. Bu meydanın açılamasında emeği olanlara teşekkür ediyorum"  dedi.

 

Konuşmaların ardından KIRSALDER Başkanı Kolcuoğlu tarafından Niğde Belediye Başkanı Faruk Akdoğan'a katkılarından dolayı plaket verildi. Daha sonra protokol üyelerinin katılımıyla kurdele kesilerek yöresel ürünler pazarı hizmete sunuldu.

 

Kent Meydanında açılan yöresel ürünler fuarında ayrıca Niğde Belediyesi stantı da kurularak belediye hizmetlerinin tanıtımı yapılıyor.


http://www.borhaber.net/ekonomi/yoresel-urunler-pazari-acildi-h16879.html

Posted by Bor Haber on 27 Mayıs 2015 Çarşamba
Editör: TE Bilişim