Niğde Esnaf ve Sanatkarlar Odaları Birliği (NESOB) başkanı Fahri Eker, Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı tarafından hazırlanan 6331 sayılı İş Sağlığı ve Güvenliği Kanununun 30/06/2012 tarihli ve 28339 sayılı Resmi Gazetede yayımlanarak yürürlüğe girdiğini hatırlatarak söz konusu Kanunun 17 nci maddesi uyarınca; işveren, çalışanların iş sağlığı ve güvenliği eğitimlerini almasını sağlamakla yükümlü olduğunu söyledi.

 

 

Söz konusu yükümlülüğün 30 Aralık 2012 tarihi itibariyle başladığını belirten Eker; “Çalışanların İş Sağlığı ve Güvenliği Eğitimlerinin Usul ve Esasları Hakkında Yönetmelik” ise 15 Mayıs 2013 tarih ve 28648 sayılı Resmi Gazetede yayımlanarak yürürlüğe girmiştir. Bu yönetmelik 20 Haziran 2012 tarihli ve 6331 sayılı İş Sağlığı ve Güvenliği Kanunu kapsamında bulunan işyerlerini, bu işyerlerinde çalışanlara eğitim verecek kişi, kurum ve kuruluşları kapsamaktadır” dedi.

 

 

Eker, anılan Yönetmeliğin 5 inci maddesinde, çalışanların iş sağlığı ve güvenliği eğitimleri ile ilgili olarak işverenin; Programların hazırlanması ve uygulanmasını, Eğitimler için uygun yer, araç ve gereçlerin temin edilmesini, Çalışanların bu programlara katılmasını, Program sonunda katılanlar için katılım belgesi düzenlenmesini sağlamakla yükümlü olacağını, 6 ncı maddesinde; eğitimlerin, değişen ve ortaya çıkan yeni risklerin dikkate alınması ile asgari Ek-1’de belirtilen konuları da kapsaması koşuluyla, işyerinin az tehlikeli, tehlikeli veya çok tehlikeli sınıfta olmasına bağlı olarak sırasıyla; bir, iki veya üç yılda en az bir defa olmak üzere belirlenen periyotlar içinde tekrarlanacağını belirtti.

 

 

  Eker; “11 inci maddesinde; çalışanlara verilecek eğitimlerin, çalışanların işe girişlerinde ve işin devamı süresince işyerinin tehlike sınıfına göre sırasıyla sekiz, on iki ve on altı saatten az olmamak kaydıyla belirlenen periyotlar içinde her çalışan için düzenleneceği,15 inci maddesinde, düzenlenen belgelerin çalışanların özlük dosyasında saklanacağı hüküm altına alınmıştır’’ şeklinde konuştu.

 

  İş sağlığı ve güvenliği hizmetlerinde görevli iş güvenliği uzmanlarının nitelikleri, eğitimleri ve belgelendirilmeleri, görev, yetki ve sorumlulukları ile çalışma usul ve esaslarının düzenlendiğini vurgulayan Eker; “Söz konusu Yönetmelik; 20 Haziran 2012 tarihli ve 6331 sayılı İş Sağlığı ve Güvenliği Kanunu kapsamında yer alan işyerleri ile eğitim kurumlarını kapsamaktadır” dedi.

 

NESOB Başkanı Fahri Eker, Mesleki risklerin önlenmesi ve bu risklerden korunulmasına yönelik çalışmaları da kapsayacak iş sağlığı ve güvenliği hizmetlerinin sunulması için işveren, iş güvenliği uzmanı görevlendirmekle yükümlü olduğunu, İş güvenliği uzmanlarının, söz konusu Yönetmelikte belirtilen görevlerini yerine getirmek için yönetmelikte belirtilen sürelerde görev yapmaları gerektiğini vurguladı.

 

Eker; “10’dan az çalışanı olan ve az tehlikeli sınıfta yer alan işyerlerinde, çalışan başına yılda en az 60 dakika. Diğer işyerlerinde: Az tehlikeli sınıfta yer alanlarda, çalışan başına ayda en az 10 dakika. Tehlikeli sınıfta yer alanlarda, çalışan başına ayda en az 15 dakika. Çok tehlikeli sınıfta yer alanlarda, çalışan başına ayda en az 20 dakika görev yapacaktır” dedi.

 

NESOB Başkanı Fahri Eker; “6331 sayılı İş Sağlığı ve Güvenliği Kanunu ve yukarıda belirtilen Yönetmelikler ile getirilen yükümlülüklerin yerine getirilmemesi halinde idari para cezalarının uygulanacağı öngörülmektedir’’ dedi.

 

Editör: TE Bilişim