Niğde Defterdarı Döner mali tatil nedeniyle işlemeyen süreler hakkında basın açıklaması yaptı. 


5064 sayılı Mali Tatil İhdas Edilmesi Hakkında Kanun’a göre mali tatil 2013 yılında Haziran ayının son gününün resmi tatil olması nedeniyle, mali tatil bu yıl 02 Temmuz’da başlayıp 20 Temmuzda (20 Temmuz dahil) sona erecektir.

Vergi Usul Kanununun “Sürelerin hesaplanması” başlıklı 18. maddesinde sürelerin hangi şekilde hesaplanacağı açıklanmıştır. İlgili maddenin 4. paragrafında “Resmi tatil günleri süreye dahildir. Şu kadarki, sürenin son günü resmi tatile rastlarsa, tatili takip eden ilk iş gününün tatil saatinde biter” hükmü yer almaktadır. Mali tatil nedeniyle uzayan veya işlemeyen sürelerin hesaplanmasında ilgili madde hükmünün de dikkate alınması gerekir.

HANGİ SÜRELER UZAMAKTA:

İkmalen, re’sen veya idarece yapılan tarhiyatta vadesi mali tatile rastlayan vergi, resim ve harçlar ile vergi cezaları ve gecikme faizlerinin ödeme süresi bu işlemler sonucu doğan ödeme vadelerinin mali tatile rastlaması halinde, ödeme süresi mali tatili izleyen tarihten itibaren yedi gün uzamış sayılır.

Tarh edilen vergilere veya kesilen cezalara karşı uzlaşma talep etme veya cezada indirim hükümlerinden yararlanmak amacıyla yapılacak başvurulara ilişkin süreler, başvuru süresinin son gününün mali tatile rastlaması halinde, söz konusu süre mali tatilin son gününü izleyen tarihten itibaren yedi gün uzamış sayılır.

Beyana dayalı tarhiyata, kanuni süresinde verilmesi gereken beyannamelerin verilme süreleri beyanname verme süresinin son günü mali tatil süresi içerisinde kalan vergi, resim ve harçlara ilişkin beyannamelerin verilme süreleri, mali tatilin son gününü izleyen günden itibaren yedi gün uzayacaktır. Bu şekilde verilecek beyannameler 2013 yılında beyanname verme süresinin son günü 27.07.2013 tarihi olması gerekirken, bu tarihin de resmi tatile rastlamış olması nedeniyle son gün 29.07.2013 tarihi olacaktır.

Devamlı bilgi verme hükümleri kapsamında verilmesi gereken bilgilerin verilmesine ilişkin süreler kamu idare ve müesseseleri ile gerçek ve tüzel kişilerden Maliye Bakanlığının veya Vergi Dairelerinin devamlı bilgi verme çerçevesinde istenecek bilgilerin verilmesine ilişkin sürenin son gününün mali tatile rastlaması halinde anılan süre, mali tatilin son gününü izleyen tarihten itibaren yedi gün uzamış sayılır.

MALİ TATİLDE HANGİ SÜRELER İŞLEMEKTEDİR:

*Muhasebe Kayıt Süreleri,

* Bildirme Süreleri: Bildirmeler VUK’un 153 ile 170 inci maddeleri arasında düzenlenmiş ve Kanunun 168 inci maddesinde bildirimlerin hangi süreler içinde yapılacağı belirlenmiştir.

* Bildirim sürelerinin mali tatile rastlaması halinde ise süre mali tatil süresince işlemeyecektir.  

* Dava açma süresinin mali tatile rastlaması halinde süre mali tatil süresince işlemeyecektir.

MALİ TATİL SÜRESİNCE BİLGİ İSTEME VE TEBLİĞAT İŞLEMLERİ:

* Vergi ceza ihbarnameleri, mali tatil süresi içinde mükellefler ile vergi ve ceza sorumlularına bildirilmeyecektir.

* Tatil süresi içinde gerçekleşen tebliğ işlemlerinde ise süre mali tatilin son gününden itibaren işlemeye başlayacaktır.

* Mali tatilin sona erdiği günü izleyen yedi gün içinde biten kanuni ve idari süreler, mali tatilin son gününü izleyen günden itibaren yedinci günün mesai saatinin bitiminde sona ermiş sayılır.

MALİ TATİL KAPSAMINA GİRMEYEN VERGİLER VE SÜRELER:

* İcra yoluyla yapılan satışlarda KDV uygulamasına yönelik KDV beyannamesinin verilme ve ödeme süresi,

* Sürekli beyanname vermek zorunda olanlar dışındaki resmi kuruluşlar tarafından müzayede mahallerindeki satışlar dolayısıyla tahsil edilen KDV ödeme süresi,

* Gümrük idareleri tarafından İl Özel İdareleri ve Belediyeler tarafından tarh ve tahsil edilen vergi,  resim ve harçlar,

* 492 Sayılı Harçlar Kanunu’na göre verilen (1) (2) ve (4) No.lu Harç beyannamelerinin verilme ve  ödeme süresi,

*Kaynak kullanımını Destekleme Fonu kesintilerine ilişkin olarak verilmesi gereken bildirimlerin verilme ve ödeme süreleri,

Tüm Mükelleflerimize ve Kamuoyuna saygıyla duyurulur.

 

 

Editör: TE Bilişim