Kalkınma Bakanlığı Konya Ovası Bölge Kalkınma İdaresi tarafından il bazlı 2013 yılı tarımsal altyapı ödenekleri belli oldu.



İlimizin de içinde bulunduğu Konya, Karaman ve Aksaray ilçelerine toplam 70 milyon lira ödenek aktarılırken ilimizin payı 11 milyon 500 bin lira oldu.



İlimize ayrılan KOP ödeneği ile bir değerlendirmede bulunan Vali Âlim BARUT, Milletvekilleri Alpaslan KAVAKLIOĞLU ve Ömer SELVİ şunları kaydettiler.

 

     

       BARUT: KOP İlimiz İçin Şanstır

Vali Âlim BARUT Kop ödeneği ile yaptığı değerlendirmesinde İç Anadolu'nun ülke geneline göre yağış fakiri olduğunu ve bu açıdan suyun İç Anadolu'da diğer bölgelere göre bir kat daha önemli olduğunu vurguladı. Bu bağlamda tarımsal sulama sistemlerinin rehabilitasyonu ve su kaynaklarının bulunması gibi konuları kendisine öncelikli amaç edinen ve İç Anadolu'da kurulan KOP idaresinin bir şans olduğunu ifade etti.


Vali BARUT konuşmasını şu şekilde sürdürdü;




"Konya Ovası Projesi kapsamında İl Özel İdaresi projelerini hazırlıklarını tamamlamıştır. Yapılan bu çalışmanın ardın ilimize ayrılan ödenek belli oldu. İlimize 11 milyon 500 bin TL ödenek aktarıldı. Bu önemli bir rakam. Tamamı sulama projelerinde kullanılacak. Hiç vakit geçirmedenprograma alınan işlerin ihale süreci başlatılarak yapım aşamasına geçilecek.İhalelerin ilk etabını 27-28 haziran tarihlerinde yapacağız.Bu ihalelerden artan ödenekle yine kop idaresince belirlenen listedeki projeler için ikinci etap ihaleleri de ilk ihaleden sonra 10 gün içerisinde tamamlayacağız.  Ayrılan ödenek ilimize ve üreticimize hayırlı olsun."

 


KAVAKLIOĞLU: Sayın Bakanımıza Teşekkürler

Milletvekili Alpaslan KAVAKLIOĞLU ise KOP ödeneği hakkında yaptığı değerlendirmesinde Kalkınma Bakanı Sayın Cevdet YILMAZ'a gösterdikleri hassasiyetten ve ilgiden dolayı teşekkür ederek Niğde'nin 11 milyon 500 TL pay almasının önemli olduğuna vurgu yaptı.



KAVAKLIOĞLU değerlendirmesinde şunları söyledi;

"Kalkınma Bakanımız Sayın Cevdet YILMAZ'a teşekkürlerimizi sunuyoruz. Sayın Bakanımız ilimizle ilgili birçok konuda sürekli bizlerle birlikte olmuştur. KOP ödenek aktarımında da gösterdiği hassasiyetten dolayı kendisine müteşekkiriz.

İlimizde suyun ne kadar önemli olduğunu her platformda vurguladık. İlimize 2011 yılından itibaren KOP idaresinden para geliyor ve üreticimizin yüzü gülmeye başladı. 2011 yılında 4.300.000 lira,2012 yılında 8.000.000 lira olmak üzere toplamda 12.300.000 TL ödenek geldi.Bu yılda il özel idaremiz tarafından 40 proje hazırlandı.Bu projelerin yaklaşık maliyeti 93.000.000.TLdir.Bu projelerin tamamı kop idaresine gönderildi.2013 yılı için gönderilen projelerden22 tanesine toplam 11.500.000 TL ödenek ayrıldı.Bu ödenekle ile birlikte KOP idaresinden aldığımız tutar 23.800.000. TL olacaktır.Bu paranın tamamı tarımsal sulamada kapalı sistem sulama ve gölet yapılması için ayrılmıştır.İl Özel idaremiz gelen bu ödeneği de en kısa zamanda projelere aktarıp kapalı sistem sulaması için tesisleri çiftçimizin hizmetine sunacaktır.Ayrıca İlimizdeki tarımsal hizmetler sektöründeki çalışmalar hızla sürmektedir.Altunhisar'da kuru tarımdan sulu tarıma geçiş var. Çilek yetiştiriciliği başladı. Ulukışla'nın yüksek kotlarına kadar suyu çıkardık ve Kiraz üretiminde büyük bir gelişme var. Çamardı yöremizde susuz alan bırakmamak için çabamız sürüyor. Alternatif ürün konusunda yoğun çalışmalarımız oldu .

Su hayattır. Biz de insanımız ve üreticimizle suyu buluşturmanın haklı gururunu yaşıyoruz."

 

 

SELVİ:  22 Yeni Projemiz Hayata Geçiyor

Milletvekili Ömer SELVİ ise konuya ilişkin yaptığı değerlendirmede ilimizden 22 projenin hayata geçeceğini belirterek; "KOP projesi kapsamında ödenekler belli oldu. İlimizde proje çalışmasına katılan herkese teşekkür ediyorum. Sayın Valimiz ve meclis başkanımızın gayretleri var. Özel İdare genel sekreterimiz taşın altına elini koydu ve maksimum proje ile KOP İdaresine başvurdu. Bizler de Ankara ayağında çalışmalarımızı sürdürdük. Netice olarak 11 milyon 500 bin liralık bir ödeneğe sahip olduk. Bu paranın tamamının  yılı içerisinde il özel idaremizce yatırıma harcanması gerekiyor.Bu amaçla ihaleler hızlıca yapılıp projelerimiz hayata geçirilip çiftçimizin hizmetine sunulacaktır." dedi. 

 

İLİMİZDE KOP PROJESİ KAPSAMINDA YAPILACAK İŞLER

ASIL LİSTESİ

* Merkez Kırkpınar YÜS Sulama Tesisi

* Merkez Gümüşler YÜS Sulama Tesisi

* Çamardı Maden Mahallesi YÜS Sulama Tesisi

* Çamardı Çukurbağ YÜS Sulama Tesisi

* ÇAmardı Sulucaova YÜS Sulama Tesisi

* Çamardı Celaller YÜS Sulama Tesisi

* Çamardı Orhaniye Göletten Sulama Tesisi

* Bor Karamahmutlu YÜS Sulama Tesisi

* Bor Bahçeli (Dipsiz) YÜS Sulama Tesisi

* Ulukışla GÜMÜŞ YÜS Sulama Tesisi

* Ulukışla Hasangazi Göletten Sulama Tesisi

* Ulukışla Tekneçukur YÜS Sulama Tesisi

* Ulukışla-HACIBEKİRLİ YÜS Sulama Tesisi

* Ulukışla Aktoprak Göletten Sulama Tesisi

* Çamardı Yeniköy Göletten Sulama Tesisi

* Çamardı Yelatan Göletten Sulama Tesisi

 



Editör: TE Bilişim