CHP Milletvekili Ömer Fethi Gürer, önergesinde ülke genelinde farklı kırsal kalkınma projesi uygulandığını ve AB Kırsal Kalkınma Projesi olan IPARD kapsamına alınan il sayısının ise 42 olduğunu anımsattı.
 
Kırsal kalkınma projelerinin IPARD düzeyine getirileceği ifade edilse de uygulama uygulamanın gerçekleşmediğini hatırlatan Ömer Fethi Gürer, bunun nedeninin sorduğu yazıl önergesinde, “IPARD projesinin uygulandığı illerde takip ve düzenleme kurumunun varlığı uygulamada önemli farklılık yaratmaktadır, kırsal kalkınma içinde benzer kurumlar kurulacak mıdır?” şeklindeki soruya da yanıt istedi.
 
Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanı Ahmet Eşref Fakibaba ise “IPARD illerinin seçiminde, GSYİH açısından gelişmişlik düzeyleri, kırsaldan kente göç oranları ve tarım, gıda güvenliği, veterinerlik ve bitki sağlığı konusunda müktesebata uygunluk temelinde seçilen fakat ilgili üretim, işleme ve pazar zincirleri zayıf olan sektörlerdeki yeniden yapılandırma ihtiyacı ve sektörlerdeki potansiyel esas alınmıştır. Bakanlığımızca 42 ilin dışında kalan 39 ilde IPARD benzeri ulusal destek programları oluşturulmuştur. Bu çerçevede Kırsal Kalkınma Yatırımlarının Desteklenmesi Programı (KKYDP) desteklerinin kapsamı genişletilmiş ve destek limitleri artırılmıştır” dedi.
 
Bakan Fakıbaba, “IPARD Programı uygulama birimi Tarım ve Kırsal Kalkınmayı Destekleme Kurumu olup, IPARD ödeme ajansıdır. IPARD Programı kapsamında bütün kurumsal yapılar, Avrupa Komisyonu ile imzalanan "Sektörel Anlaşma" ile belirlenmiş olup, Kırsal Kalkınma için yeni bir yapılanma yoktur” açıklamasında bulundu.
 
CHP Niğde Milletvekili Ömer Fethi Gürer ise IPARD kapsamına alınmayan iller için uygulanan kırsal kalkınma destek programlarının IPARD düzeyine çekileceği yönündeki açıklamaların aradan yıllar geçmesine rağmen gerçekleşemediğine dikkat çekti. Ömer Fethi Gürer, “IPARD illerinin seçilmesindeki kriterlere bakıldığında, bu kriterlere uygunluk gösterdiği halde uygulama dışı kalan iller vardır görülmektedir. Bu kapsama alınan 42 il arasında yer almayan diğer iller mağdur edilmiştir.  Kırsal kaklında destek programları adı altında verilen desteklemeler ise yeterli düzeyde değildir” diye konuştu.
Editör: TE Bilişim