Bir zamanlar 10 bini aşan nüfusuyla, canlı ekonomisiyle, geçmişin verdiği güvenle Türkiye’de örnek gösterilen Kemerhisar Beldesi son 10 yılda nüfusunun yüzde 35’nı kaybederek küçülmeye, göç Kemerhisar’ın kaderi olmaya devam ediyor.



2000 yılı nüfus sayımında 8 bin 331 olan belde de 2007 yılında nüfus 5 bin 673’e, 2008 yılında 5 bin 742’e, 2009’da 5 bin 567’e, 2010 yılında 5.449’a düştü. 2000 ve 2010 yılı arasında resmi nüfus azalması 2 bin 882 kişi oldu. Nüfus artış oranı eksi yüzde 34.59 olarak gerçekleşti.


Herhangi bir ölümcül salgın hastalığının, doğa felaketinin ve terörün yaşanmadığı Kemerhisar’da nüfus azalmasının ana nedeni demografik değişim yani göç oldu.


Niğde genelinin 2000 ve 2010 arası nüfusu 348 binden 081’den 337 bin 931’e düşerek nüfus artış hızı 10 yılda eksi yüzde 2.91 olurken, Kemerhisar’da ki nüfusun bu kadar şiddetle düşmesi dikkat çekiyor.


Kemerhisarlılara göre bu nüfusun düşmesinde ana etken ekonomik ve sosyal nedenler. İşsizliğin artması, istihdam alanının azlığı, eğitimin Kemerhisar’da sürdürülememesi ve bankaların kapanması göçü tetiklemiş.


2020 yılına kadar nüfus artış hızı aynen devam ederse Kemerhisar’ın nüfusu 3 bin 500 altına düşecek.


Vatandaşların konu ile ilgili görüşleri;

Leman Ertan ( Lokantacı- 45 yaş)

İşlerimiz çok kötü. Göç çok. Kemerhisar küçülüyor. İşsizlikten, bankaların kapanmasından dolayı son 10 yılda yüzde 50 düşüş var. 2 çocuğumuz bile göç etti. Kemerhisar kaderine terk ediliyor.

Şenol Kaynak ( Kahveci – 47 yaş)

Kemerhisar’ın pili bitmiş. 13 sene önce 2 banka vardı. Bankalar kapandı. Nüfus 10 binin üstündeydi. Beldeye bakan yok! Altunhisar’a bakın, Kemerhisar’ın bir mahallesi kadar nüfusu vardı ora ilçe oldu. Akşam gelip bakın 4 kahve 2 market açık. Kemerhisar terk edilmiş! Öğretmeninden tutunda, belediye çalışanına kadar herkes Kemerhisar’ı terk ediyor. Buraya önce bir banka açılması gerek. Eskiden köylüler geliyordu burada bir hareketlilik vardı. Buraya üniversitenin bir bölümü açılması gerek. AK Parti geldi beldenin pili bitti.

 

Emin akçın ( 55 yaş – Emekli)

Kemerhisar’ı emekliler bekliyor. Eskiden esnaf para kazanıyordu. Günlük Kemerhisar’da 1-2 kişi göç ediyor. Niğde’de oturan bin hanemiz var, Bor’da 600 hane var. İşsizlik hat safa da. Üniversitenin bir kolu alınsaydı, hayvancılık olurdu arıcılık olurdu 200-300 öğrenci gelseydi, Kemerhisar’da hareketlilik olurdu. Geçmiş dönem belediyelerde girişim bulunulmadı. Şeker Fabrikası Kemerhisar’ın topraklarını kurulmasına rağmen, Bor yararlanıyor.

Mehmet Ali Salkım ( 41 yaş- İşçi)

10 sene işler iyiydi. Göç var. Nedeni işsizlik! Kimse de para yok! Geçim zorlaştı. Çözüm yok! Kemerhisar’ı hiçbir şey kurtarmaz!


Hayrettin Güler ( 42 yaş- İşçi)

10 yıl önce Kemerhisar’da Ziraat Bankası, Halk Bankası, TEK’in kolu, Askeri Fabrika, Şeker Fabrikası’nın çalışanları vardı. Onlar burada ikamet ederdi. Şimdi Kemerhisar’da bir tane ikamet eden öğretmen yok. Kemerhisar kendi topraklarını satıyor. Kışın nüfus iyice düşüyor. Kemerhisar’a sahip çıkan emekliler. Kışın onlarda gidiyor. Çözüm Kemerhisar’da arazi bol, fabrikalar kurulabilir. Adana’ya 2 saatlik yol, limana iki saatlik yol. Eski yöneticilere kızarım. Kemerhisar’a faydaları olmadı. Kemerhisar’ı iyi tanıtamadılar.

Sedat Yapıcı ( 40 yaş- işçi)

Göç var! Memleketimizde bankalar kapatıldı. Eğitim kurumları yetersiz. Bor’a Niğde’ye göç daha fazla oluyor. Siyasi oluşumlardan insanlar memnun değil. Bor’da ve Niğde’de eğitim alan çocukların okulları Kemerhisar’a açılabilir. Teknik lise olabilir, yüksekokul olabilir. Kemerhisar kendini tanıtamıyor. Turizmi faso fiso görenler yüzünden, yatırım yapılmıyor.  Kemerhisarlılık ruhu kayboluyor. Halk hak ettiği şekilde yönetilir. Kemerhisar demek ki böyle istiyor! Gönül ister ki fabrikamız olsun, eğitim alanlarımız olsun kimse bu memleketin toprağını terk etmez. İnsanlar buradan kaçıyor.








 

Editör: TE Bilişim