Ahiler Kalkınma Ajansı 2013 yılı Doğrudan Faaliyet Desteği Programı proje çağrısı kapsamında Niğde İl Özel İdaresi tarafından hazırlanan   “Jeotermal Kuyu Yerlerinin Noktasal Tespiti Amacıyla Jeoloji, Jeofizik, Jeokimya Etütlerinin Yapılması” isimli proje 69.000 TL hibe almaya hak kazanmıştır.



Proje kapsamında, 2012 Eylül-Kasım döneminde Niğde İl Özel İdaresi’nce tespit edilen jeotermal potansiyele sahip alanlarda sondaj kuyularının açılacağı noktalar koordinatsal olarak belirlenecektir. Uygulama alanları Niğde-Merkez, Bor-Merkez ve Bor-Kayı Köyü olan projenin üç ay içerisinde tamamlanması planlanmaktadır.


Proje, mekanik sondaj metoduyla 3 milyon TL’yi bulabilecek jeotermal kuyu arama/sondaj maliyetlerini 1 milyon TL’ye indirerek asgari 2 milyon TL tutarında kamu kaynağının tasarruf edilmesini sağlayacaktır. Yer altında istenen evsafta ve sıcaklıkta su bulunması halinde Niğde-Merkez, Bor-Merkez ve Bor-Kayı Köyü’nde jeotermal seracılık, jeotermal bina ısıtma, jeotermal kaynaklı elektrik üretimi ve termal turizm imkânlarına kavuşularak ilimiz için yeni gelir kaynaklarının oluşturulması ve ilimiz kalkınmasına ivme kazandırılması hedeflenmektedir.


Editör: TE Bilişim