Niğde merkezde hobi olarak başladıkları 400 metre kare alanda dikey tarım yani topraksız çilek üretimini 40 bin metre kare alana genişletmeyi düşündüklerini belirten Ömer Akın , İç Anadolu bölgesinde dikey tarımı uygulayan ilk kendileri olduklarını belirtti.

İç Anadolu bölgesinde Dikey tarım uygulayan ilk olduklarını ifade eden Akın: ‘Sezonluk işimiz olduğundan dolayı kardeşimle beraber sezon dışında başka bir iş daha yapmayı planladık ve araştırdık ve dikey tarım yani topraksız çilek ekimini yaptık. Boru içerisindeki topraklar yurt dışından gelen topraklardır. Yurt dışından getirdiğimiz toprakların içine bizde minareller ekledik. İç Anadolu bölgesinde ilk defa biz uyguluyoruz dikey tarımı. Boru içerisine ekimini yaptığımız çileklerin ömrü 4 yıldır. İlk hasadımız fide başı 50 gramdan başlıyor ve her yıl artarak devam ediyor. İlk olarak kardeşimle beraber hobi olarak 400 metre kare olarak ekimini yaptık ve bunu 40 hektar alana kadar genişleteceğiz.  Ayrıca çileğin yanı sıra domates salatalık gibi sebzelik ürünleri de denediklerini ifade etti.

Dikey tarımın diğer tarımdan ayıran özelliğinin yerden ve işçilikten tasarruf sağladığını belirten  Akın: ‘ dikey tarım boru içerisinde yerden yukarda yetiştiği için yerden ve işçilikten tasarruf ve verim yüksekliği gibi özellikleri çok. bu çilek diğer çileklerden ayıran özelliği tamamen organik olmasıdır. Şuanda ortalama yaklaşık kilosu 8 TL ile 10 TL arasında satılmaktadır’ dedi.

Akın: ‘Dikey tarımın nasıl yapıldığını internetten araştırdık ve iç Anadolu bölgesinde kimsenin de yapmadığını öğrenince böyle dikey tarım uygulamasını yapmaya karar verdik.  Tarım müdürümüz ziyarete geldi ve kendilerinin uyguladığını ama başaramadıklarını söylediler. Bu çileği kış yaz devamlı hasat yapabilirsiniz. Tabi kış ayında üzerini örtüp sera içerisine almak şartıyla.  Kardeşimle beraber hobi olarak başladığımız 400 metre karelik topraksız çilek bahçemizi 40 bin metre kareye kadar çıkartmayı hedefliyoruz’ dedi.
 
Editör: TE Bilişim