CHP Niğde Milletvekili Ömer Fethi Gürer, yayınlanan 2020 yılı Hayvancılık Desteklemeleri Uygulama Tebliğini eleştirdi: “2020 tebliği yayınlandı ancak 2018 yılı destekleri hala verilmedi” dedi.

CHP Milletvekili Ömer Fethi Gürer, TBMM Genel Kurulunda yaptığı açıklamada, 2020 yılında buzağı desteklerinin devam ettiğini bunun besicilerin yararına olmadığı ifade ederek, buzağı ölümlerinin yüzde 12’leri aştığını ve buzağı desteğinden birçok kişinin yararlanamadığına dikkat çekti. Bu konuda önerisini sunan CHP’li Gürer, “Buzağı destekleri eskiden doğum yapan inek için veriliyordu, şu anda buzağı için veriliyor fakat buzağı ölüm oranları artıyor. Destekler yeniden doğum yapan inekler için verilsin” dedi.

“BESİCİLER PERİŞAN, 2018 DESTEKLERİ HALA VERİLMEDİ”

CHP Milletvekili Ömer Fethi Gürer, TBMM Genel Kurulunda yaptığı konuşmada buzağı ölümlerinin artışına ve buzağı desteğinden birçok besicinin yararlanmamasına tepki gösterdi. Gürer, “Besiciler, 2018 yılına ait destekleri hala alamadılar, çok zor durumda olan besicilerimize gerekli destekler sağlanmalı ve bankaya olan borç faizleri silinmelidir” dedi.

“DESTEK ALAMAYAN BESİCİLER İÇİN DÜZENLEME ŞART”

2020 yılı Hayvancılık Desteklemeleri Uygulama Tebliğinin yayınlandığını hatırlatan CHP Milletvekili Ömer Fethi Gürer, “Ülkemiz hayvancılığının geliştirilmesi, sağlıklı hayvansal üretimin teşviki için destekler veriliyor. Oysa besiciler 2018 yılına ait desteklerini dahi alamadılar. İnek doğumunda inek için verilen buzağı desteği değiştirilmiş (geçtiğimiz yıldan önce değiştirildi) ve buzağı için verilir olmuştu. Uygulama devam ediyor ancak buzağının yüz yirmi gün yaşama şartı var. Bu durumda ülkemizde buzağı ölümleri yüzde 12'leri aştığı için buzağı desteğinden birçok besici yararlanamıyor. Buzağı desteğinin eskisi gibi yeniden doğum yapan ineğe verilmesi gerekmektedir” dedi.

“BESİCİNİN ÖDEMELERİ ERTELENMELİ, BORÇ FAiZLERİ SİLİNMELİDİR”

Yem fiyatlarının bir yılda yüzde 60 oranında zamlandığını hatırlatan CHP Milletvekili Ömer Fethi Gürer, “Şeker fabrikaları özelleştirilince geçen yıl tonu 90 TL'den satılan küspenin paketli tonu 260 liraya çıkmıştır. Süt fiyatı gelecek ay 2 lira 30 kuruşa çıkacak olsa da üreticiden ürününü toplayan sanayici daha düşük fiyatla alım yapmaktadır. Ziraat Bankası, besicinin 2020 ödemeleri için de erteleme sağlamalı, faizler silinerek besiciyi desteklemelidir. Besiciler çok zor durumdadır” ifadelerini kullandı.

Editör: TE Bilişim