Niğde merkeze bağlı Çarıklı köyünde ailesiyle birlikte yaşayan 26 yaşındaki Ali Kulpu, İŞKUR tarafından verilen hibe desteğiyle köyünde inek çiftliği kurdu. Hibe kapsamında verilen 32 Bin TL’ye 3 inek alan Kulpu, kendisi gibi engelli olanların bu tür projelerden faydalanmaları gerektiğini söyledi. 

Türkiye Beyazay Derneği Genel Başkanı Lokman Ayva, engelli olmasıyla hayata tutunup kendi işini kuran Ali Kulpu’yu köyünde ziyaret etti.

Beyazay derneği Niğde Şube Başkanı Akif Kaplan’a çalışmak istediğini ve köyde yaşadığı için hayvancılık yapabileceğini söyleyen 26 yaşındaki Ali Kulpu, dernek başkanın destekleriyle İŞKUR’a proje hazırladı. İŞKUR İl Müdürlüğü'nün de destekleriyle kabul edilen proje kapsamında Kulpu’ya 32 bin TL verildi. Kulpu, bu parayla 3 tane inek alarak köyünde evinin bahçesine de ahır yaptı. Kulpu, iş kurduğu içinde önümüzdeki günlerde devletten aldığı engelli maaşını iptal edeceğini söyledi.

KOSGEB desteklerinden televizyon aracılığıyla haberdar olduğunu dile getiren görme engelli girişimci, "Başbakanımızın açıklamasını izledikten sonra, Türkiye Beyaz Ay Derneği'ne Başkanı Akif Kaplan'ın yanına gittim. Bana ne iş yapabileceğimi sordu. Ben de hayvancılık yapabileceğimi söyledim. Daha sonra onların yardımı ile projeyi hazırladık. Projem kabul oldu ve işletmemi kurduk. Diğer engelli arkadaşlarıma da boş durmamalarını öneririm. Çünkü insanlar ben de varım diyebilmeli. Devlet böyle bir imkan vermiş. Ben bu sayede artık engelli maaşımı almayacağım. Bir işim olduğu için düğünümü de yapabileceğim" şeklinde konuştu.

Türkiye Beyazay Derneği Genel Başkanı Lokman Ayva ise, “1989 yılında başladığımız engellilerin kendi işini kurması hayali gördüğümüz gibi Niğde’nin Çarıklı Köyünde Ali Kulpu arkadaşımızın girişimleriyle kamu kuruluşlarımızın Türkiye Beyazay Derneği'nin desteğiyle hayata geçmiş durumda. Bu hayalleri kurup sonrada hayata geçtiğini arkadaşlar tarafından geçirildiğine şahit olmak muhteşem bir duygu ben bütün insanların bu duyguyu hem kendi işini kurma hem de hayallerinin gerçekleştiği duygusunu yaşamalarını çok isterim. Arkadaşımız Ali kendi işini kurdu ve şu anda işletmecilik yapıyor. Bir girişim hayata geçirdi ve müteşebbislik neticesinde de inşallah başarılı olacak. Şuana kadar başarılı olduğunu gördük. Ali'nin bir başarılı olarak değerlendirmemeli bir örnek olarak bir referans olarak değerlendirilip herkesin hatta engelsiz insanların kendi işini kurması konusunda bir motivasyon olmalı bir cesaret kaynağı olmalıdır” diye konuştu.

İŞKUR tarafından verilen hibe desteğiyle çok sayıda engelli vatandaşın iş kurma hayaline ulaştığını belirten Niğde İşkur Müdürü Mustafa Toköz, "Çarıklı köyümüzde Ali Kulpu kardeşimiz bize müracaat ederek engelli hibe destek projesine projesini hazırladı ve hayata geçirildi. Türkiye iş kurumu tarafından 32 bin gibi bir kaynakla desteklenerek hayata geçirildi. Bu projenin Niğde’ye örnek olmasını diliyorum. Bundan sonraki projelerimizde engelli kardeşlerimizi kendi işini kurması sayının çok çok üstüne çıkması hedefimiz olacak” ifadelerini kullandı. 




Editör: TE Bilişim