Etiyopya Türkiye Büyükelçisi Ayalew Gobezie Workneh , eşi ve Etiyopya'lı diplomatlar ile Niğde'ye geldi.

Haber: Yasin BEKİŞ

Büyükelçi ilk olarak Niğde Valiliğini ziyaret ederek Vali Necmeddin Kılıç ile biraraya geldi.Ziyaretin ardından Niğde'nin Bor ilçesine geçen Büyükelçi Workneh , Bor Halil Nuri Yurdakul Kültür Merkezinde ''Etiyopya'da Yatırım Fırsatları ve Devlet Destekleri'' adlı çalıştayda Bor'lular ile biraraya geldi.

Bor Belediyesi Halil Nuri Yurdakul Kültür Merkezinde gerçekleştirilen çalıştaya, Etiyopya Türkiye Büyükelçisi Ayalew Gobezie Workneh,Workneh'in eşi , Etiyopya'lı diplomatlar, Bor Belediye Başkanı Sıtkı Erat, İl Genel Meclisi Başkanı Mahmut Peşin, STK başkanları,Yüksel Perforje sahibi Ergin Yüksel,Türk yatırımcılar ve çok sayıda Bor'lu katıldı.

Çalıştayda bir konuşma gerçekleştiren Büyükelçi Workneh, ''Etiyopya'nın şuanda özellikle ekonomik alandaki işbirliklerimiz giderek güçleniyor.Etiyopya şuanda Afrika'da en hızlı büyüyen ekonomidedir. Bizim ekonomimizin temelini Ziraat tarım oluşturmaktadır.Bu tarımsal gelişmemiz özellikle son 11 yılda her yıl ortalama % 10 büyüme göstererek büyüme ivmesine girmiştir. İMF ve Dünya bankasının verilerine bakarsanız Etiyopya'nın Afrika coğrafyasındaki en hızlı büyüyen ekonomi olduğunu ve büyümeye devam ettiğini göreceksiniz. Bizim bu ekonomik büyümemizin en temeldeki faktörü bizim izlediğimiz politikalar ayrıca stratejiler. Bu stratejiler ne diye açıcak olursak , sadece tarımsal alanda değil diğer tüm alanlardaki gelişmelerin tarımla ve devlet politikasıyla entegre etmesidir.Türkiye bizim için çok önemli bir iş ortağıdır.Dolayısıyla Türkiye'yi önemsiyoruz ve deneyimlerinizide aynı oranda önemsiyoruz.Şu bilgiyide paylaşmak isterim ki Türkiye'den 300 proje bizim yatırım geliştirme ajansımıza ulaştı.94 proje şuanda hayata geçti ve üretime başladı.Türkiye'deki özellikle büyük yatırımcılardan Etiyopya'da büyük yatırımları var.Özellikle Etiyopya pazarı büyük bir pazar.Sebebi Türkiye'de çalıştırdığınız 1 işçinin maliyetine Etiyopya'da 5-6 işçi çalıştırabilirsiniz.Etiyopya'da bir işçi aylık olarak 110-220 dolar arasında bir maaş almaktadır.Buda Türk yatırımcılar için bir avantajdır.Bunun neticesinde yatırımcıları Etiyopya pazarında yatırım yapmak için davet ediyorum''dedi.

Çalıştayda bir konuşma gerçekleştiren Bor Belediye Başkanı Sıtkı Erat, Büyükelçinin Bor'a gelmesinden duyduğu memnuniyeti belirtirken,Yüksel Perforjenin Etiyopya'da yaptığı yatırımın önemine değindi.Yatırımların bir şehrin ekonomisine çok büyük katkılar verdiğini dile getiren Erat,iki ülke arasındaki ilişkilerin bundan sonrada daha da güçlenerek devam edeceğini belirtti.Çalıştayın ardından Bor Belediyesi'ne geçen heyet burada Bor Belediye Başkanı Sıtkı Erat'ı makamında ziyaret etti.Erat ziyaret hatırası olarak Bor Deri işlemesini Büyükelçiye takdim etti
Editör: TE Bilişim