Niğde’nin Bor ilçesinde ikamet eden yüzde 47 görme engelli Cumali Nayaralı, İŞKUR tarafından verilen 'Engelli ve eski hükümlü iş yeri açma hibe kredisine başvurdu. Projesi kabul edilen Nayaralı, aldığı destekle 3 inek alarak hayvancılık yapıp, ailesinin geçimini sağlamaya başladı.

Niğde’nin Bor ilçesine bağlı Tepeköy’de ikamet eden evli ve 2 çocuk babası Cumali Nayaralı çocukken geçirdiği havale sonrası yüzde 47 görme engelli olan İŞKUR’dan aldığı destekle hayvancılık yapmaya başladı.

Evli ve 2 çocuk babası görme engelli Nayaralı, İŞKUR tarafından verilen 'Engelli ve eski hükümlü iş yeri açma hibe kredisine başvurdu. Nayaralı , İŞKUR'dan aldığı 36 bin liralık destekle 3 inek satın aldı. İneklerden 1'i doğum yaparken, 2’sininde önümüzdeki günlerde yavrulaması bekleniyor. Nayaralı, proje sayesinde kurduğu işle ailesinin geçimini sağlıyor.

'Engelli ve eski hükümlü iş yeri açma hibe kredisinden aldığı 36 Bin TL’lik kredi ile hayvancılık yapan 41 yaşındaki Cumali Nayaralı; “"Benim burada hedefim hayvan işletmemi biraz daha büyütmek. Hayvan yetiştiriciliği yaparken hem süt, hem et üzerine olacak. Engelli olunca hiç iş bulamıyorsun. Zorluklar çekiyorsun. İŞKUR ailesi bu projem için bana 36 bin TL hibe etti. Benim gibi engelliler varsa, yerleri elverişliyse bu tür desteklemelere projelerine başvursunlar" diye konuştu.

Devletten aldığı engelli maaşıyla geçimini sağlayan Nayaralı; “Yüzde 47 gözümden engelliyim. Anneden doğma geçirdiğim bir havale sonucu görme zayıflığı oluştu. Bununla ilgili hastaneye gittim ve rapor aldım. 8-10 senedir aylık 500 lira gelirim vardı onunla geçiniyordum” dedi.

Arkadaşının tavsiyeleriyle İŞKUR’a müracaat eden Nayaralı aldığı 36 Bİn TL’lik destek ile 3 hayvan alarak hayvancılık yapmaya başladığını söyledi. Nayaralı, İŞKUR’dan arkadaşımızın birisi bize bir tavsiyede bulundu. Bizde bu tavsiyeler üzerine İŞKUR’a başvurduk ve projemizi sunduk. Önceden çiftçilik, yevmiyecilik yapıyordum. Konu komşunun bir işi olursa 50-60 liraya günlükçü çalışıyordum. Aldığımız destek sonucunda hayvan sahibi olduk. Şimdilik her şey çok iyi gidiyor, umudum bunlara. Sabahları kalkıyorum hayvanlarıma bakıyorum ve onlardan elde ettiğim sütü satarak gelir elde ediyorum. İŞKUR’dan aldığım 36 Bİn TL para ile 3 inek aldım ve ineklerimden 1’i yavruladı 2’side önümüzdeki günlerde yavrulayacak ” dedi.

Niğde İŞKUR İl Müdürü Ali Bingül hükümlü ve engellilere yönelik proje kapsamında destekledikleri Cumali Nayaralı’yı Bor ilçesi Tepeköyünde ziyaret ederek, başarılar diledi.

Eski hükümlülere ve engellilere yönelik projeleri desteklediklerini ifade eden Bingül; “ En başta engelli ve eski hükümlülerimiz bizim projelerimizden, hibe desteğinden yararlanmak için girişimcilik eğitim sertifikası olması gerekiyor. Cumali beyde bu sertifikayı alarak bize başvuru yaptı. Biz projesini genel müdürlüğümüze gönderdik. Orada bulunan kurulumuz, engelli ve eski hükümlü çalıştırmayan işverenlerden kesilen idari para cezalarını kullanmaya yetkili komisyon tarafından projesi onaylandı. Tabi bu dönemde 2019’un 2’inci 6 aylık döneminde 13 tane projemiz komisyonumuzdan geçti. Bu bizim için gerçekten büyük bir başarı oldu ki bu Türkiye genelindeki en yüksek sayılardan birisi” dedi.

Engelli ve eski hükümlülere çağrıda çağrı da bulunan Bingül; “ İŞKUR’a gelsinler, kendiişlerini kurmak için proje hazırlamada biz onlara gerekli desteği sağlıyoruz. Tabi burada çok güzel başarı hikâyelerimiz var. Cumali beyin bu yeni başladığı iş inşallah ileride bunun kapasitesini daha da artıracak, daha büyüyecek. Çok güzel bir iş kurdu, inşallah bununda sonunda kapasitesi artarak kendisine çok güzel bir gelir desteği sağlayacağını umuyoruz, çünkü bütün projelerimiz bu şekilde. Üretme ve başarma azimlerinden dolayı evde oturmak yerine kendi işlerini kurarak ülkemiz ve kendi ekonomilerine katkı sağladıkları için engelli ve eski yükümlü vatandaşlarımıza çok teşekkür ediyorum. Hayırlı uğurlu olmasını diliyorum.

Editör: TE Bilişim