Türkiye Esnaf ve Sanatkarlar Konfederasyonu (TESK) Genel Başkanı Bendevi Palandöken Niğde Esnaf ve Sanatkarlar Odası Birlik Başkanlığını ziyaret ederek Niğde Esnaf odaları başkanlarıyla bir araya gelerek esnafların sorunları hakkında fikir alış verişinde bulundu.

Devletin Gelirinin yüzde 78’ini esnaf Sanatkarların vergisinden karşılandığını belirten Palandöken; “ yerel yönetimler açılan bu zincir marketlerin bir faydasının olmadığını görüyorlar. Zincir marketler Avrupa’da akşam saat 18.00’da kapatırken ülkemizde gece 00.00’a kadar açıklar. Zincir marketler gece 22.00’da kapatıyoruz diyorlar aha kapatayım diyene kadar saat 00.00’ı buluyor. Bu sistemle esnaflarımızın büyümesi mümkün değil. Esnaf olmadığında hırsızlığın arttığı, cinayetlerin arttığı görülür. Yerel esnaflar mahallenin bel kemiğidir bir şeye ihtiyacın olduğunda paran yetmediğinde yazar ve zincir marketlerde paran yetmediğinde orada onu bırakıp boynunu büküp çıkarsın. Ama millet halen oralara akın ediyor. Niğde’de ulusal marketlerin açtığı yerde küçük esnafımız nasıl tutunacak ona nasıl dayanacak. Mesleğin ne olursa olsun bununla ilgili TESK olarak çalışmalarımız var. Yeni açan bir esnafın en az 5 yıl vergiden muaf tutulması işinin geliştirilmesiyle ilgili, dünyada bunu böyle yaparken bizde ise daha maliyeye dilekçeyi verdiğin gün hemen vergini öde diyor. Türkiye’deki ekonominin yüzde 94’ü istihdamdaki biz esnafız. Biz esnaflar olmadığımızda istihdamda azalma olmaz. Devletin bütün gelirinin yüzde 78’ine yakınını da biz esnaflar veriyoruz” dedi.

TESK Başkanı Palandöken; “ Niğde Sosyo-Ekonomik yapıdan hakikaten artık bir kuşatma altına girmiş. Zincir ve ulusal marketler zinciri kuşatmasına girmiş. Türkiye’nin her yerinde olduğu gibi Niğde’de de bir haksız rekabet var, bu haksız rekabete bir çözüm bulunmalı. Buradaki işsizliğin çözümü, buradaki esnaf ve sanatkarların kazanması bu Niğde’ye yapılacak en büyük yatırımın temeli olacak. Çifte standartlı bir sosyal güvenlik sistemi var. BAĞ-KUR’ lu ayrı maaş alıyor en düşük, en uzun hizmeti veriyor. 18 saat çalışıyor yanında çalışan 8 saat çalışıyor. Yanında çalışan 7 bin iş gününde emekli oluyor, iş veren yani esnaf ise 9 bin iş gününde emekli oluyor. Aynı zamanda vergide,, vergiyi toplamada adaletsizlik var. Zaten esnaf ve Sanatkar yeni bir iş yaptığı zaman en azından 5 yıl vergiden muaf tutulmalı ki gelişmiş ülkelerdeki gibi işini büyütebilsin. Borçla açtığı bir iş yerine birde vergi borcu bindirirseniz açmadan kapatır hale gelir” diye konuştu.

Niğde medeniyetlerin yaşatıldığı bir şehir diyen Palandöken, “Kültürün, Turizmin ana damarı Niğde’dir. Bu sadece Türkiye için değil Dünya için bulunmaz nimetleri bulunan bir il Niğde. Niğde’de esnafların sorunlarının aşılması konusunda Birlik başkanımızla birlikte çalışıyoruz. Bilindiği gibi burası marka kimliğine sahip halıcılıkta bir numara yer. Esnaf ve sanatkarlarımız en az 5 ile 10 yıl desteklenmeli ve ülke ekonomisine kazandırılmalı. Haksız rekabetin önü kesilecek. Biz zincir marketler açılmasın demiyoruz, kurulsun ama kuralına göre kurulsun. Sanayi merkezindeki bu çıraklık merkezlerindeki en büyük neden yeni yetişen neslin zanaati öğrenmemesinden geliyor. Herkes memur olmasını istiyor ama musluk tamircisine de ihtiyaç var. Dolayısıyla meslek liselerine önem verilmeli geçmiş dönemlerdeki gibi yüksek ücretle kamuda onların çalışmasının önü açılmalı. Çünkü meslek çok önemli mesleksiz, sanatsız hiçbir şey üretilmez. Esnaflarımızın yok olmasına göz yumulmamalı. Bir tarafta para var bir tarafta esnaf var ama krediye ulaşmakta sorun varsa bunun çözülmesi lazım. Ben Niğde’nin bu zorlukları yenebilecek bir esnaf potansiyelinin olduğuna inanıyorum. Biz TESK olarak üzerimize ne düşüyorsa yapmaya hazırız” dedi.

Editör: TE Bilişim