Bor İlçesi  Çukurkuyu Kasabası sınırları içinde domates üretiliyor, üretilen domatesler 500 dekar alanda kurutuluyor. Bu tesiste 500 kişi istihdam ediliyor, domates üretim ve kurutma tesisi hakkında Niğde Tarım ve Orman Müdürü Asım Baş, ülkemizde kurutulmuş domates için 600 bin ton üretim yapıldığını, %90’ın üzerinden bu ürünlerin ihraç edildiğini söyledi. Baş, kurutulmuş domatesin ülkemize 100 milyon dolar gelir getirdiğinin de altını çizdi.

Baş konuşmasının devamında, “İlimizde 250 bin ton domates üretimimiz var. 25 ila 30 bin dekar üretim alanımız bulunuyor, ilimiz açısından kurutulmuş domates gelişen bir ürün kalemimizdir. Çiftçilerimizin hiç ot bitmez denilen alanlarda üretim yaptıklarını ve başarılı olduklarını gördük. Bundan sonra domatesi ilimizde ön sıralarda olan bir ürün olarak değerlendireceğiz. Birlikte üretmenin çok avantajları bulunuyor, bizler istişare ettik, yaş sebze ve meyve üreticileri birliği kurmayı hedefliyoruz. Düzgün bir yönetimle birlik bu alanda inşallah başarılı işlere imza atacaktır. Burada yaklaşık 500 dekar alan üzerinde kurutma yapılıyor, bu ilimiz açısından büyük öneme sahip ve büyük istihdam sağlanıyor. Üniversite yıllarımızda hayal ettiklerimiz bugün gerçekleşiyor. Bizim bundan sonraki amacımız Niğde’nin bir ihracat merkezi haline gelmesidir. Ayrıca içinde bulunduğumuz üretim tesisine bakanlığımızın da destekleri ile kurutma tesisi de kuracağız. ” dedi.

500 Dekar Alanda 30 Bin Ton Domates Kurutulacak

Domates Üretim ve Kurutma işini ilimize kazandıran ve tesis kuran Ahmet Bulşan, “Yaptığımız bu domates kurutma işinin merkez üssü Ege bölgesidir. Biz buradan yıllarca ege bölgesine mal gönderdik, yaptığımız çalışma ve değerlendirmeler sonucu Niğde bölgesinin kurutmak için çok daha avantajlı olduğunu gördük. Bu yıl buradaki kurutma tesisini kurduk, yaklaşık bu alan 500 dekar büyüklüğünde olacak. 30 bin ton yaş domatesi burada işleyeceğiz ve yurt dışına başta İngiltere ve İtalya olmak üzere ürünlerimizi göndereceğiz” diye konuştu.

Editör: TE Bilişim